Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PRIMANJA U SKUPŠTINI

Najplaćenija Mićićka!

Autor: Tanjug | 02.05.2013 - 11:18:00h | Komentara: 4

U Skupštini Srbije u 2012. godini najveće primanje od 2,6 miliona dinara ostvarila je poslanica LDP Nataša Mićić. "Najštedljiviji" su bili poslanici Vesna Rakonjac (SNS), Nenad Popović (D S S) i Aleksandar Senić (DS) budući da iz skupštinskog budžeta nisu primili ni dinar na ime plate.

Na putovanja najviše su potrošili poslanici DSS i SNS Miloš Aligrudić i Dragan Nikolić - Aligrudić, koji je i predsednik skupštinskog Odobra za spoljne poslove, na putovanja u inostranstvo u prošloj godini potrošio je oko 1,2 miliona dinara, dok se Nikolić izdvojio po najviše novca potrošenog na putovanjima u zemlji – 778.433 dinara.

Nije štedela: Nataša Mićić

Nije štedela: Nataša Mićić | Foto: FoNet

 Za plate poslanika u prošloj godini, računajući i zarade parlamentaraca u prethodnom sazivu, kao i aktuelnom koji je izabran nakon đurđevdanskih izbora, izdvojeno je nešto više od 539 miliona dinara - od toga najviše je “otišlo” na demokrate 116,7 miliona dinara, potom na naprednjake 75,7 miliona dinara, pa na poslnike URS 44,8 miliona. 

Slede poslanici DSS sa 39,9 miliona dinara, koliko su “koštale” njihove plate, pa socijalisti sa 28,2 miliona, liberali sa 26, 7 miliona dinara. Iza njih su poslanici NS sa 19,2 miliona, LSV 10,6 miliona, million manje potrošili su poslanici JS i SPO-DHSS, dok su na začelju tabele poslanici SDPS sa potrošenih 8,3 miliona, sandžačka demokratska partija sa 6, 1 milion i Zajedno za Srbiju sa 4,9 miliona.
Na plate radikala koji više nisu parlamentarna stranka, budući da SRS na posleđim izborima 6. maja 2012. godine nije prešla census, izdvojeno je 90,7 miliona dinara.
Posle Nataše Mićić, pojedinačno najviše je "inkasirao" poslanik PUPS Momo Čolaković i to 2,59 miliona dinara i poslanica DS Gordana Čomić 2,57 miliona.
Kada je reč o šefovima poslaničkih grupa statistika kaže da je najviše zaradio šef poslanika NS Miroslav Markićević i to 2,27 miliona dinara, potom šef liberala Čedomir Jovanović 2,23 miliona, pa šefovi naprednjaka i socijalista u parlamentu Veroljub Arsić (2,2 miliona) i Branko Ružić (2,18 miliona).
Među onima koji su na čelu poslanickcih klubova, najmanje su zaradili Borislav Stefanović (DS), Milorad Mijatović (SDPS) i Dragan Marković (JS), svi po 274.282 dinara, a reč je o paušalu. Predsednik parlamenta Nebojša Stefanovć ostvario je zaradu od 1, 27 miliona dinara. 
Među demokrata pored Čomić po primanjima prednjače Živojin Stanković (2,56 miliona) i Dragoljub Mićunović (skoro 2,5 miliona), dok među naprednjacima prednjače Vučeta Tošković (2,34 miliona) i Mileta Poskurića (2, 25 miliona).
Kada je rečo drugim strnkama vladajuće većine, po zaradama prvi među socijalistima sa nešto više od dva miliona je Miletić Mihajlović i Milisav Petronijević, koliko su zaradili i poslanici URS Nikola Novaković i Jovan Nešović, a sličnu cifru inkasirali su i Petar Petrović iz JS, Meho Omerović iz SDPS i Konstantin Arsenović iz PUPS.

Mikrofoni, sednica, skupština

Negde se štedelo, negde nije | Foto: Željko Šafar

 Među opozicionarima, u LDP pored Nataše Mićić izdvaja se i Kenan Hajdarević sa 2,5 miliona dinara, dok u DS S prednjače Radojko Obradović i Miloš Aligrudić sa oko 2,3 miliona dinara. 

Nešto manje zaradili su Olena Papuga iz LSV i Aleksandar Čotrić iz SPO – oboje po oko dva miliona, dok se među samostalnim poslanicima izdvaja Riza Halimi iz Koalicije Albanaca preševske doline, koji je takođe “prebacio” dva miliona.
Među većim stavkama u skupštinskom budžetu su i putovaja poslanika u inostranstvo, za šta je za 2012. godinu ukupno izdvojeno 16,7 miliona - najviše su potrošile demokrate – pet miliona, a među demokratama, sudeći po troškovima, najviše je putovala Nataša Vučković, koja je za te svrhe potrošila nešto više od million dinara.
Slede naprednjaci sa tri miliona, a među njima najviše za predstavljanje srpskog parlamenta je potrošio predsednik Skupštine Stefanović (638.987), a potom sledi bivša poslanica SNS Ljubica Vasic sa 487.100, koja je sada pomoćnik ministra spoljnih poslova.
Na parlamentarnu diplomatiju koju su socijalisti vodili potrošeno je 1,6 miliona, a kako je reč o podacima koji se odnose na prošlu godinu statistika kaže da je najaaktivnija upravo bila aktuelna ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, koja je u prošlom sazivu bila predsednica parlamenta, dok je na drugom mestu Dijana Vukomanović sa 12.000 manje, odnosno 409.000 dinara.
Treće mesto zauzima DSS sa 2,17 miliona i to pre svega “zahvaljujući” Milošu Aligrudiću, koji je na putovanja u inostranstvo potrošio nešto više od polovine te sume.
Što se tiče putovanja u zemlji, poslanici su potrošili oko 59 miliona, od čega najviše naprednjaci – 17 miliona, DS sedam miliona, a na trećem mestu je URS sa nešto više od pet miliona.
Među naprednjacima najviše je u tu svrhu potrošio Dragan Nikolić (778.433), Mujo Muković (667.670) i Mićo Rogović (653.647), demokratama - Petar Kuntić (518.315) i Branka Karavidić (468.806), socijalistima - Ivana Dinić (562.129) i Miletić Mihajklović (464.627).
Više od 700.000 potrošila je i Zlata Đerić iz NS, blizu te cifre Donka Banović iz DS S, a među samostalnim poslanicima se izdvaja Riza Halimi sa 636.000.
Međutim, kada je reč o računima za mobilni telefon jedino je bivša predsednica parlamenta Đukić Dejanović imala troškove telefoniranja na račun parlamenta i to 30.000 dinara, dok parlament za sada nije snosio troškove telefoniranja aktuelnog predsednika Stefanovića.
Parlamentarci su pokazali štedljivost i kada je reč o reprezentaciji, pa su tako poslanički klubovi za te svrhe ukupno potrošili 37.600 dinara.
Statistika kaže da je SNS na ime reprezentacije potrošila 23.400 dinara, LSV 9.600, SPO-DHS S 4.500, dok ostali klubovi nisu imali takve troškove, a nijedan poslanik pojedinačno prošle godine nije "primao goste" na račun Skupštine Srbije.
Skupština Srbije u prošloj godini ukupno je potrošila oko 2,92 milijarde dinara, što je 20 odsto manje od onoga što je bilo planirano, piše u godišnjem izveštaju o trošenju sredstava za rad parlamenta, koji je skupštinski Administrativni odbor usvojio pre tri dana. 
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 02.05.2013 12:45h

    narod je uvazava i postuje i kaze prosto joj bilo velik je njen doprinos lepom životu u Srbiji

  • Toma,STARO SELO Vreme: 02.05.2013 13:55h

    Zasto nebi trosili ,kada nije njihovo,popslanici postali glodari srpskog naroda,glodju li glodju.Ovo je sto se zna,a koliko toga prime sto se nezna,kriju svoja primanja kao zmija noge.Tako ui treba najvnom narodu,svaski lopov uoci izbora svasta obeca i narod mu verjuje.Gospodo Srbi svi mi smo svirali a sada moramo odigrati,a svirku i igru placa narod a politicari pune svoje dzepove.

  • Gedza Vreme: 02.05.2013 14:39h

    Sta je Micicka prema ovim svercerima sa KiM sto nece slusaju. Sace im zavrnemo slavinu pa ce bude para za sve nas.

  • cane Vreme: 03.05.2013 18:52h

    Eeeee, muko moja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP