Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OPOZIV 33 AMBASADORA

Najveća čistka
u istoriji srpske diplomatije!

Autor: | 27.10.2012 - 00:57:00h | Komentara: 10

U naredna tri meseca Srbija će povući 33 ambasadora iz sveta, što je gotovo polovina od ukupnog broja naših predstavnika u svetu. Prema saznanjima “Blica”, trećini je istekao mandat, dok je opoziv ostalih diplomata najverovatnije rezultat političke odluke novih vlasti.

Ambasadori

Radmila Hrustanović (Slovačka), Dejan Popović (Velika Britanija), Milica Čubrilo (Tunis) i Ivo Visković (Nemačka) | Foto: ALO!

Osim amabasadora u Moskvi i Parizu Jelice Kurjak i Dušana Batakovića koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić opozvao, rešenja su već uručena i diplomatama u drugim velikim centrima - Vladimiru Petroviću u Vašingtonu, Ivi Viskoviću u Berlinu i Dejanu Popoviću u Londonu. Svima njima mandat ističe u narednih nekoliko meseci. Skoro 20 diplomata vratiće se u Srbiju iako im mandat nije pri kraju.


- Povučeni će, između ostalih, biti Ana Hrustanović, ambasadorka u Rimu, Dušan Spasojević, nekadašnji savetnik Borisa Tadića koji je na službi u Ankari, Milica Čubrilo iz Tunisa, Zoran Vajović iz Azerbejdžana, Radmila Hrustanović iz Slovačke... Reč je o nameštenicima Demokratske stranke - navodi sagovornik “Blica”.

U planu je, kako kaže, bilo povlačenje i ambasadorke pri Evropskoj uniji u Briselu Roksande Ninčić, ali se od toga odustalo.

- Postojala je ideja da Milica Delević bude postavljena na ambasadorsko mesto pri Evropskoj uniji, ali kada je ona to odbila, zaključeno je da nema adekvatne zamene, a da se tako važno mesto ne može prepustiti otpravniku poslova dok se ne nađe rešenje - navodi isti izvor.

Ambasadori

Dušan Spasojević (Turska), Vladimir Petrović (SAD) i Ana Hrustanović (Italija) | Foto: ALO!

Ministarstvo spoljnih poslova, bez obzira na to ko je bio na njegovom čelu, do sada nije vuklo ovakve poteze. Poslednji veliki rez napravljen u vreme kada je na mestu šefa diplomatije Gorana Svilanovića zamenio Vuk Drašković. Tada je istovremeno zamenjeno 14 ambasadora.

Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova do sada nije vuklo ovakve poteze | Foto: skyscrapercity

Juče nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar iz Ministarstva spoljnih poslova. U pres službi tog ministarstva rekli su nam da se ovim povodom neće oglašavati. Na pitanje da li žele da demantuju informacije do kojih je “Blic” došao, odgovor je bio odričan.

Diplomatski gaf Jelice Kurjak

Mediji su pisali da je opozvana ambasadorka u Moskvi Jelica Kurjak napravila diplomatski skandal jer je dozvolila ćerki da učestvuje u demonstracijama protiv Vladimira Putina. Da stvar bude gora, ona je tokom predizborne kampanje primala u zvaničnu posetu lidere ruske opozicije. Zbog toga skoro niko od predstavnika ruskih vlasti nije želeo da je primi.

Poslednji komentari
  • pop Vreme: 27.10.2012 10:13h

    kao prvo 5.oktobra je bilo mnogo više ambasadora povučeno,a kap drugo samo za primer molim nekog da mi objasni koje su to diplomate od karijere i kojim su to kvalitetima zaslužile mama i ćerka hrustanović da budu ambasadori?žutica je bolest prljavih ruku.

  • Nikolan Vreme: 27.10.2012 11:43h

    Sada ce ovi iz SNSa u diplomatiju poslati svoje kuvare, pekare da budu Ambasadori u svetu.

  • petar Vreme: 27.10.2012 12:44h

    koliko nam je diplomatija radila nebi bili sada izolovani i neobavesteni sta nam to svet radi nije ni cudo sto se toliko diplomata nalazi na crnoj listi kad nisu znali za koga rade

  • vuk Vreme: 28.10.2012 10:50h

    Mala voda , puno krokodila, pa ove nove diplomate žive u matriksu svaka čast staroj gardi Vladislavu Jovanoviću i toj pleadi diplomata,ovo sada je cirkus ništa nisu naučili, da ih pitaš gde je Pećka Patrijašija nemaju pojima a ne nešto drugo,u svakom slučaju u DKP-ima treba ostaviti samo pčele radilice da budu na usluzi našoj jadnoj Dijaspori,drugo sve kući ako u međuvremenu ne emigriraju po bilo kom osnovu zemlje domaćina.

  • Stojan Vreme: 28.10.2012 13:41h

    Nije mama i cerka,vec snaja i svekrva!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP