Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KONGRES SPS - DAČIĆ OPET IZABRAN ZA PREDSENDIKA

"Najveća greška Miloševića - saradnja sa Šešeljem"

Autor: Alo/Agencije | 14.12.2014 - 15:07:00h | Komentara: 0

Na kongresu SPS sadašnji lider Ivica Dačić jednoglasno reizabran za predsednika. On je oštro kritikovao lidera SRS i izjavio da je najveća greška Slobodana Miloševića podrška Šešelju. Vučić objasio zašto je SPS u Vladi. Predstavljen novi logo s petokrakom.

Logo SPS

Logo SPS | Foto: Dijana Vukomanović/Tviter

Ivica Dačić jednoglasno je danas izabran za predsednika Socijalsitičke partije Srbije na Devetom kongresu stranke. Istina, on nije imao protivkandidata.

Na devetom Kongresu pod nazivom "Odgovorno za budućnost" 2.326 delegata ponovo je glasalo da socijaliste i u naredne četiri godine vodi Dačić.

Pošto su glasali, delegati su na nogama i dugim aplauzom pozdravili Dačića koji im se obratio. Na pitanje da li je neko protiv ili uzdržan, odgovorili su mu "ne".
 

Dačić im je u svom stilu čestitao na izboru predsednika, rekavši da mu je to čast i obaveza.

Obraćajući se prisutnima, ranije danas, Dačić je izjavio da će onaj ko podrži lidera radikala Vojislava Šešelja zagarantovano propasti i pozvao sve iz stranke koji žele da pređu u radikale da to i učine.


- Šešelj je pozvao sve šešeljevce iz SPS-a da odu kod njega. Ja ih isto pozivam da odmah odu kod njega, ako ih ima - poručio je Dačić na Devetom kongresu SPS-a u Beogradu.


On je podvukao da politički šovinizam ne može da bude ni u kakvoj vezi sa SPS-om i naglasio da je naveća greška bivseg predsednika SPS Slobodana Miloševića bila upravo podrška Šešelju.

- To je bio smrtni udarac za SPS - naglasio je Dačić na kongresu.

Lider socijalista je i ovoga puta podvukao da oni nisu socijalisti-utopisti, da loše ideje moraju da izbace i da priznaju greške.
 

Dačić je na Kongresu stranke pod nazivom "Odgovornio za budućnost" izjavio da je to kongres za budućnost, jer je to zahtev koji pred stranku postavlja država.

- Od načina na koji odgovorimo na teška pitanja zavisi kakvi ćemo u budućnosti biti. Na ovom kongresu nemamo pravo da razmišljamo kako nam je danas, sutra je glavna tema. Srbija 2024. i 2034. godine i za tu Srbiju smo dobili glasove na izborima, da uđemo u reforme i zato nemamo prava da odustajemo - rekao je Dačić obraćajući se delegatima Kongresa.

On je podvukao i, kako je rekao, ključnu reč, a to je odgovornost.

Prema njegovim rečima, učestvovanje u svim promenama je zadatak socijalista.

Kao gost kongresa, delegatima se obratio i premijer Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, koji je poručio socijalistima da SPS nije u vladi koju on vodi jer nije bilo drugačije većine, već zato što veruju da je moguće da se mnogo toga uradi za zemlju.

- Radimo da bismo menjali Srbiju, da bismo bolje živeli i nadam se vašoj podršci. Siguran sam da zajedno možemo da uradimo mnogo na napretku zemlje - rekao je Vučić i pozvao socijaliste da to nastave da čine.

Predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska želi modernu, jaku i srećnu Srbiju i poručio da je Srpska zagledana u nju.

- Nama u Republici Srpkoj ne treba ništa sem da napravite jaku Srbiju da

bismo mi tamo mogli da izdržimo - poručio je Dodik.

Vučić i Dodik su zatim napustili Kongres zbog učešća u ceremoniji obeležavanja Kolubarske bitke.

Na kongresu je predstavlje i novi logo SPS, sa petokrakom:

Dačić je ranije izjavio da Deveti kongres stranke treba da donese promene, te da SPS treba da ima ciljeve, ideje i rad usklađen sa vremenom u kojem deluje.
On je naglasio da stranka koju vodi neće i ne može da bude "muzej prošlosti" i da oni koji to ne shvataju treba da ustupe mesto drugima.

Za potpredsjednike stranke do sada su, prema pisanju medija, predloženi Aleksandar Antić, Branko Ružić, Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović, Slavica Đukić Dejanović i Dijana Vukomanović, a najviše podrške imaju Antić i Ružić.

U medijima se pominje i mogućnost da dođe do promena kada je reč o zameniku predsednika. Tu funkciju sada obavlja Žarko Obradović, a najozbiljniji protivkandidat mu je Antić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP