Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Naprednjaci i dalje dominiraju

Autor: Tanjug | 26.06.2015 - 13:29:00h | Komentara: 1

Srpska napredna stranka i dalje je na dominantnoj poziciji i za nju bi glasalo više od 50 odsto ispitanika, dok 56 ispitanika kaže da odobrava ono što govori premijer Aleksandar Vučić, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus. Da se izbori sutra održe, u parlament bi se vratili radikali.

SNS

SNS | Foto: Screenshot sa sajta

Ako bi izbori bili u nedelju, izašlo bi 48 ispitanika, a 70 odsto njih kaže da bi znalo za koga bi glasalo na parlamentarnim izborima, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno danas na konferenciji za novinare.
Kada je u pitanju rejting stranaka, SNS je na prvom mestu sa 50,5 odsto, na drugom je SPS sa 9,3, DS je na trećem mestu sa sedam, a sledi SRS sa 6,4 odsto i neke druge stranke koje podržava 4,2 odsto ispitanih građana.
Na pitanje da li odobravaju ono što rade i govore političari, 56 ispitanika je dalo potvrdan odgovor kada je u pitanju premijer Vučić.

Istraživajnje je pokazalo i da 63 odsto ispitanika ne odobrava ono što govori lider demokrata Bojan Pajtić, a 70 odsto ne odobrava ono što radi i govori lider radikala Vojislav Šešelj.

Premijer je, prema mišljenju ispitanika, među srpskim političarima, i najbolji zastupnik evropskih ideja i vrednosti.
 
To je mišljenje 44 odsto ispitanika, 24 odsto njih smatra da su to Pajtić i Zorana Mihajlović, dok 20 odsto kaže da je to Boris Tadić.

Na pitanje koga smatraju autentičnim predstavnikom levice u Srbiji 30 odsto ispitanika je reklo da ne zna, 26 da je to Ivica Dačić, a 22 Milan Krkobabić.

- Kada se gleda rejting postoje određene konstante i jedna od njih je da SNS ima rejting 50 odsto od ukupnog broja onih koji se politički izjašnjavaju. Rejting SPS je manje - više stabilan i oni su, zajedno sa koalicionim partnerima JS i PUPS-om verovatno jedina politička grupacija koja ima dvocifreni rejting - rekao je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.
Kada je reč o SRS, Stanković ističce da je to podatak različit u odnosu na prethodne izbore jer su radikali premašili izborni prag i imaju 6,4 odsto rejtinga što se može objasniti jedino time što je njihov lider Vojislav Šešelj bio u epicentru medijskog događanja.

On je istakao i da je DS napredovala u odnosu na izborni rezultat i negde je na sedam odsto, a što je u odnosu na prethodne političke barometre stagnacija.
Direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić rekao je da politička scena Srbije deluje po malo dosadno u smislu rejtinga stranaka jer nema nekih većih pomeranja ne samo u odnosu na prethodni mesec nego i na neki malo duži vremenski period.
- 'To znači da je SNS trenutno na dosta dominatnoj poziciji, ali i govori o jednoj dosta nestabilnoj poziciji opozicije i ne baš ubedljivom rejtingu -, rekao je Pejić dodajući da je više razloga zbog čega je to tako.

Prema njegovim rečima, stranke opozicije vrlo malo čine ili gotovo ništa da tu poziciju promene.
- 'Puno je onih koji govore da se kao alternativa trenutnoj vlasti može pojaviti neka nova stranka, ljudi, međutim nije dovoljan uslov da se pojave već da oni budu bolji nego što su postojeći - rekao je Pejić.

Istraživanje je obavljeno putem telefona od 18. do 25. juna, a učestvovalo je 1.250 ispitanika.
Poslednji komentari
  • goke Vreme: 27.06.2015 17:27h

    Priče za malu decu. Pa ovde u Nišu su u rasulu. Već će se videti na izbrima krajem godine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP