Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BUKTE UNUTARSTRANAČKI SUKOBI U VLADAJUĆOJ PARTIJI

Naprednjaci sami sebe sapliću!

Autor: I. Kljajić | 09.06.2015 - 08:14:00h | Komentara: 5

Posle Gornjeg Milanovca, Vršca, Brusa, Vlasotinca... i iz Niša je stigla potvrda da u naprednjačkom taboru nije sve tako sjajno, uprkos sjajnim rejtinzima koje stranka beleži od velike pobede na izborima 2012. godine.

U Gornjem Milanovcu  isključeni odbornici,  koji su osnovali klub  SNS - Tomislav Nikolić

U Gornjem Milanovcu isključeni odbornici, koji su osnovali klub SNS - Tomislav Nikolić | Foto: Petar Marković

Unutarstranački sukob, koji tinja već više meseci, kulminirao je tokom stranačkih izbora u Nišu, kada je došlo čak i do fizičkog okršaja, sevali su udarci u cevanice, guralo se i tiskalo, paradiralo se sa privatnim obezbeđenjem... Na kraju je morala da interveniše i policija!

Zbog išutirane noge, najdeblji kraj u metežu je izvukao Milan Stanojković, poverenik raspuštenog odbora niškog SNS-a, koga je na to mesto postavio Radomir Nikolić, inače redar na lokalu s funkcijom predsednika Izvršnog odbora SNS-a i titulom sina predsednika Srbije. Niški odbor vladajuće stranke već duže je podeljen na grupu oko Zorana Perišića, aktuelnog gradonačelnika Niša, i grupu koju predvodi general Momir Stojanović, predsednik skupštinskog odbora za bezbednost. Dodatnu gužvu na izborima, na kojima je stranka trebalo da pređe iz stanja povereništva u redovan rad, napravio je Stojanović, koji se pojavio sa sopstvenim obezbeđenjem.

Sličan epilog višemesečnih sukoba naprednjaka viđen je u Vlasotincu, opštini u kojoj je vlast za dve godine promenjena čak sedam puta i u kojoj su se izređale bukvalno sve stranke. I tamo je priređena tuča naprednjaka, uz intervenciju policije. Raskol su napravile struje starih članova i novokomponovanih naprednjaka koji su stigli iz grupa građana.

Tomisti su se nedavno otvoreno prikazali i u Gornjem Milanovcu. Posle unutarstranačke bune, iz stranke je isključeno petoro ljudi, od kojih je četvoro odbornika lokalnog parlamenta, i to zbog toga što su osnovali odbornički klub i nazvali ga SNS - Tomislav Nikolić. Burno je bilo i u Vršcu kada je stranačka podela izbila u ogoljenom obliku baš ispred prostorija SNS-a, gde je stotinak članova tražilo od Vučića da smeni lokalno rukovodstvo. Transparent s natpisom „Predsedniče, pomozite, ovi naši uništiše SNS u Vršcu“ posebno se isticao.

Podela na Tomine i Vučićeve u Brusu naprednjake je koštala vlasti. Ovu prolećnu gužvu iskoristila je Nova Srbija i poslala SNS u opoziciju. I aprilska čistka naprednjačkog rukovodstva u Čačku zamišljena je kao lek za višemesečnu krizu u njihovom taboru.

Dejan Vuk Stanković

Dejan Vuk Stanković | Foto: Marko Đoković

Štetna podela unutar SNS na Tomine i Vučićeve ljude


Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je najveća greška SNS-a što dozvoljava da stranački funkcioneri daju povoda da se ovakvi lokalni sukobi nađu u medijima, čime se podgreva stara priča o unutarstranačkom raskolu.
- To je politički štetno za SNS. Moram priznati da mi je podela na Tomine i Vučićeve nejasna, jer nigde nisam čuo javna sučeljavanja njih dvojice na osnovu kojeg bih mogao da zaključim da su zaista u sukobu. Svaki lokalni sukob unutar SNS-a, poput ovog u Nišu, mediji koriste da dramatizuju situaciju i ubace sve u kontekst onog velikog sukoba. Baš bih voleo da vidim epilog te priče o cepanju SNS-a. Na osnovu ovako malo elemenata, mogu samo da spekulišem da li se Vučić i Nikolić razmimoilaze politički, ideološki ili se sukobljavaju oko toga ko treba da ima veći uticaj u stranci i državi - kaže Stanković za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • mimi Vreme: 09.06.2015 08:41h

    U NISU NEMA NAPREDNJAKA. SAMO PREVRTNJAKA. NEZNAMO CIJI SU ..PROFITERI SAMO TO ZNAMO.

  • Gordana Vreme: 09.06.2015 09:48h

    Gotovi su,za koji mesec videcemo im ledja.A valadosta je i bilo njihove vladavine.Sada su pokazali koliko su nepismeni,nekulturni i bahati.Cao SNS.

  • Ha ha ha Vreme: 09.06.2015 10:20h

    Tomini seljaci i treba da se ocepe jer su sramota za ljucki rod. Oni su gladni svega i grabe,kradu uz podrsku Tome

  • Marko Vreme: 09.06.2015 12:46h

    U Nišu i dalje opstaju na "autoritetu" brutalne republičke vlasti. Dugo ovde nema nekih boljitaka, već se samo administracija obrušila na građane nemilosrdnim zahtevima. Popularnost SNS je veoma niska. Njihova međusobna borba za vlast i pozicije je očigledna. Grad stoji a oni se tuku. U pitanju je lični interes nekoliko pojedinaca. Urušavanje iz same Stranke prenelo se i na građane. Sve je manje poverenja, a sve više razočaranja.

  • Dejan Vreme: 09.06.2015 12:48h

    Da postoje 4 Srbina na celom svetu postojale bi 4 stranke. Nema to veze sa opredeljenjem, više je u pitanju sujeta i interesi koji preovladavaju u ovakvim sukobima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP