Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SNS TRAŽI OD PREMIJERA DA SE ODREKNE JEDNE FOTELJE

Naprednjaci
teraju Dačića
sa čela MUP!

Autor: I. KLjajić | 07.08.2013 - 08:43:00h | Komentara: 16

Premijer i lider socijalista Ivica Dačić dobio je vladu „skraćenu“ za Ujedinjene regione Srbije, ali mu, prema našim saznanjima, naprednjaci neće dozvoliti da sačuva i jedino „superministarstvo“ koje je preostalo posle rekonstrukcije. Naš izvor otkriva da Srpska napredna stranka u finišu rekonstrukcije neće dozvoliti da Dačić ostatak mandata provede na objedinjenim funkcijama predsednika Vlade i ministra policije i insistiraće na tome da neko drugi dođe na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

Vučić neće tražiti premijersku fotelju, ali će za uzvrat lider
SPS-a morati nekog drugog da postavi na čelo policije

- U rekonstruisanoj vladi neće biti mesta za glomazne funkcije i superministarstva. SNS je napravio velike rezove, Aleksandar Vučić se odrekao odbrane, Dačiću je prepuštena premijerska palica, a URS je izašao iz priče. Da ostane na tome, SPS bi jedini imao svog lidera na dve tako važne funkcije, što bi remetilo ravnotežu. Naprednjaci ne insistiraju na resoru policije, već na tome da Dačić na to mesto postavi nekog drugog i da se posveti vođenju Vlade - objašnjava naš izvor iz vrha Srpske napredne stranke. Novi ministar policije, dakle, može biti takođe kadar SPS-a, ali i nestranački ekspert, što bi bilo u skladu sa najavama Aleksandra Vučića da je cilj da u Vladi budu najbolji stručnjaci, bez obzira na to da li su članovi vladajućih partija. Tako je očekivano i da će finansije i privredu ili barem jedan od tih resora, kojima je do sada upravljao lider URS-a Mlađan Dinkić, preuzeti neko od eksperata iz inostranstva sa kojima je Vučić pregovarao o angažmanu u srpskoj vladi.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić | Foto: Beta

Svojevrstan pritisak na lidera socijalista došao je juče i od potpredsednice SNS-a i ministarke energetike Zorane Mihajlović, koja je izjavila da je od Dačića očekivala iskren izveštaj o radu kao ministra unutrašnjih poslova. Upitana da li je očekivala smenu Dačića s mesta ministra policije, potpredsednica SNS-a je odgovorila:

- Očekivala sam iskren izveštaj o sopstvenom radu, posebno o propustima. Jer niko danas u Srbiji ne može reći da je sve idealno. Ako želite da radite zaista dobro svoj posao ministra, onda ne možete obavljati više poslova u isto vreme. Situacija je teška i traži da budemo posvećeni danonoćno resoru koji vodimo - rekla je ona.

„Alo!“ je juče pokušao da od premijera Dačića dobije odgovor na prozivke koje su mu upućene iz tabora SNS-a, kao i na naša proverena saznanja da mu se drma fotelja minitra policije. Međutim, predsednik SPS-a nije nam bio dostupan za komentar.

 

Premijer ukorio ministarku energetike 

Dok sam tu, hoću poštovanje!

Predsednik Vlade i lider socijalista Ivica Dačić izjavio je juče da uopšte ne mora da bude premijer niti ministar unutrašnjih poslova, ali dok to jeste onda treba da budu korektni odnosi. Reagujući na izjavu ministarke energetike i potpredsednice naprednjaka Zorane Mihajlović da je očekivala više od njegovog izveštaja o radu i da ne može uspešno da obavlja dve funkcije, Dačić je poručio da „nije baš primereno da se ministar koji je član vlade tako obraća premijeru”.

Smanjiti broj agencija:  Zorana Mihajlović

„Nije primereno da se ministar tako obraća premijeru”: Zorana Mihajlović | Foto: Dejan Živančević

- Nisam ni shvatio da je izveštaj trebalo njoj da podnosim... Ja nisam razgovarao sa ministarkom Mihajlović ili Gašićem o rekonstrukciji. Kad je reč o tome koliko ko resora drži, SNS treba da kaže - nismo zadovoljni vašim radom, ali nije u redu kada se govori o nekoj moralnoj i političkoj odgovornosti kao što je rekao (potpredsednik SNS Bratislav) Gašić - izjavio je Dačić, uz opasku da u Nemanjinoj 11 ima još ljudi koji imaju po dve funkcije - Krkobabić, Ljajić i Vučić, potpredsednici Vlade koji imaju i druga zaduženja.


- Zašto bih ja podneo ostavku na mesto ministra policije, koje je najbolje ocenjeno posle Ministarstva odbrane. Šta je svrha toga...Je l’ Vučić izjavio da ne traži moju smenu - upitao je lider SPS-a.

Branko Kovačević ministar obrazovanja?

Branko Kovančević

Kovačević naslednik Obradovića | Foto: FoNet

Pošto će po svoj prilici zadržati resor obrazovanja, SPS uveliko traži naslednika Žarka Obradovića i trenutno je Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, najbliži toj fotelji u rekonstruisanoj vladi. Socijalisti će gotovo sigurno voditi i resore saobraćaja i regionalnog razvoja, dok je SNS stavio tapiju na finansije i privredu, za koje Vučić još vodi pregovore s nekoliko stranih stručnjaka. Ukoliko kultura ostane naprednjačka, SNS za to mesto pregovara sa Dejanom Ristićem, koji je trenutno vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije.
Poslednji komentari
  • Stevan Vreme: 07.08.2013 09:12h

    Tooooooo.... ima nade za Srbiju!

  • DSV Vreme: 07.08.2013 09:12h

    Ako muuzmu Ministarstvo mora da ga ZATVORE ,zbog kontakata sa mafijom .Da Bogati sta bi sa Saricem -koliko je platio da se ne spominje ?????

  • NS2 Vreme: 07.08.2013 09:17h

    svako ko je i jednom "popio kafu" sa mafijom a "neseca se povodom cega" ,NEMOZE biti Ministar Policije!

  • Weteran Vreme: 07.08.2013 09:51h

    Ko s djavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju,ali Dacke je tvrd orah,a cela prica je uobicajeni vid politicke borbe u Srbiji!

  • Mile Vreme: 07.08.2013 10:29h

    Dačić vaćar je nebitan. Centar spinuje pažnju gladnih usta sa sebe na Dačića. Centar je instalirano zlo Vatikana preko koga nas u zemlju sabija. Centar je kontinutet Centralnog komiteta iz 1914. Danas Centrom predsedava Dobrica ćosić kalemar iz Velike Drenove, a članovi su: Ljuba Tadić, Dragoljub Mićunović, Latinka Perović itd..., Zmiju u glavu moramo da tučemo ili nas neće biti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP