Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OSUDA SVIH NEVINIH ŽRTAVA RATA

Naprednjačka rezolucija o Srebrenici u Skupštini

Autor: Agencije | 10.07.2015 - 11:42:00h | Komentara: 0

Poslanici Srpske napredne stranke Krstimir Pantić i Marijan Rističević podnijeli su Skupštini Srbije predlog rezolucije o zločinima u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Oliver Bunić

Oni su predložili da se rezolucija usvoji po hitnom postupku, kao i da Skupština odreti 11. i 12. jul kao dane sećanja na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije.
U predlogu rezolucije dvojice poslanika SNS-a navodi se da Skupština Srbije osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine, kao i negiranje počinjenih zločina.
Predlaže se da Skupština Srbije osudi selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima, a time u i oko Srebrenice.
U predlogu rezolucije predviđena je i osuda manipulisanja brojem žrtava ratnih zločina, uvećanje i umanjenje broja žrtava sa bilo čije strane.
Predviđa se i osuda svake propagandne aktivnost koja korišćenjem zločina u političko-propagandne svrhe ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanja političkih ciljeva u BiH i regionu.
"Obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila u međunarodnoj politici koja je preneta i na domaće političke i nevladine organizacije, te ozbiljne manipulacije u vezi sa tim zločinom, iziskuje da se Skupština Srbije izjasni o ratnim zločinima u i oko Srebrenice koji su počinjeni od 1992. do 1995. godine", navedeno je u obrazloženju.
Ovo je drugi predlog rezolucije koji se odnosi na Srebrenicu upućen Skupštini Srbije.
Početkom jula Stranka demokratske akcije Sandžaka podnijela je predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju su podržali poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Aida Ćorović iz Demokratske stranke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP