Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INTERVJU NEDELJE

Narodu prave zazubice lososima i kavijarom!

Autor: Biljana Nenković | 06.04.2013 - 22:58:00h | Komentara: 0

Marinu Šimunić (72) iz Kragujevca retko ko zna pod pravim imenom i prezimenom. Svi je zovu Nana i najpoznatija je kuvarica u Šumadiji. Za 40 godina rada napravila je milione obroka, iseckala vagone luka i šargarepe, nahranila stotine hiljada ljudi, među kojima su bile i veoma poznate ličnosti.

Nana je spremala specijalitete Ceci Bojković, Milanu Mladenoviću, Mimi Karadžiću...

Nana je spremala specijalitete Ceci Bojković, Milanu Mladenoviću, Mimi Karadžiću... | Foto: B. Nenković

Kada emisija o kuvanju nije bilo ni na vidiku, ona je na lokalnim televizijima imala svoj šou. Kaže, da se rodila u vreme Džejmija Olivera ili Gordona Remzija, koji su od svog zanata napravili biznis planetarnih razmera, bila bi u najmanju ruku na pijedestalu.


Nana je umesto toga pred kraj karijere uspela da objavi svoj kuvar, koji sada sama prodaje i živi od 21.000 dinara penzije. U intervjuu za „Alo!” kaže da ne kuka zbog malih primanja, već zbog degradiranja ljudi koji su pošteno odradili ceo radni vek. Današnjicu u Srbiji procenjuje kao jezivu, bez nade da će mladi u ovoj zemlji dočekati bolje sutra.

- Najviše me je strah za mlade ljude. Kuda će oni i šta će da rade? Sve češće čujem da pričaju da će da odu odavde, a to je loše za svaku naciju. Ne bavim se politikom... Ali, pazite. Nikad gore nije bilo, narod nema hleba da jede, deca su gladna, a oni na televiziji puštaju emisije o kuvanju. I to prave jela sa namirnicima koje su nama nedostižne. Razbacuju se školjkama, lignjama, kavijarom i nekim začinima koji su ili skupi ili ih nema kod nas. Prave zazubice narodu, koji svakog dana razmišlja čime da napuni tanjir.

Marina sa svojim receptima

Marina sa svojim receptima | Foto: B. Nenković

Ima li kuvanje bilo kakve veze sa politikom ili vođenjem države?
- Državnik i političar, baš kao i domaćica i kuvarica, moraju da ekonomišu i da dobro organizuju posao, Baš kao u kuhinji. I pasulj kad kupite na pijaci, morate prvo da ga preberete. Tako bi trebalo da bude i sa ljudima koji vode državu. Država nije ničija prćija, već naša zemlja... Ne možete da kažete jedno, a da radite drugo. Ovde svako brigu prebacuje na drugog... Život u Srbiji je vrlo težak. Političari bi, baš kao i kuvari, morali da imaju dušu, razumno i veliko srce, da znaju da primaju i da daju i da vole svoj narod. Tako bi bar trebalo da bude.


Napunila 700 paprika za Palestince


Nana je početkom ove godine bila u Palestini sa delegacijom Kragujevca. Imala je čast da kuva za više od 150 zvanica Jerihona. Spremala im je, kaže, sve - od pita do kolača. Za ručak je napravila preko 700 punjenih suvih paprika zapečenih u rerni.

Da li vam je bilo teško da 40 godina radite za šporetom i roštiljom?
- Najduže sam kuvala dva i po dana bez prestanka i spavanja. To ne može neko ko ne voli svoj posao. Na svadbama sam pravila obroke za 700 svatova. Veselje traje po tri dana, pa za to vreme spremim oko 3.000 obroka, od predjela do svadbarskog kupusa. Počela sam da kuvam sa 12 godina, kada mi je majka umrla. Ostale smo ja i osmogodišnja sestra o kojoj sam se brinula. Radila sam u kuhinji za ishranu radnika u Kragujevcu. Kad se gradila „Zastava”, u nekadašnjem naselju Abisiniji kuvala sam pod vedrim nebom. Na poljani su bili postavljeni šporeti i tu se kuvalo po ceo dan. Posle sam radila po restoranima.

Za koga ste sve kuvali?
- Bilo ih je na hiljade, stotine hiljada...Ne bih znala koliko sam tačno obroka spremila. Od poznatih ličnosti, moja jela ne samo da su probali, nego su se redovno vraćali Mima Karadžić, Seka Sablić, Ceca Bojković, Ašhent Ataljanc, Vesna Čipčić, pokojni Milan Mladenović. S njim sam se uvek šalila da dolazi u Kragujevac da zavodi lepe Šumadinke. Mnogo mi je žao što je umro. Bio je divan mladić. Jeli su iz mog tanjira i Radoš Bajić, Rade Jorović, a Usnija Redžepova je redovno dolazila na moja gnezda od pečuraka. Bilo je tu još važnih ljudi, političara, ambasadora... Tada je vladao lep običaj da gosti traže da kuvar izađe iz kuhinje kako bi mu iskazali poštovanje i pozdravili ga.

Gledate li današnje emisije o kulinarstvu?
- Gledam onog Džejmija Olivera i Badija Valastra.... Rodili se ljudi u srećnom trenutku. Napravili su posao i pare od svog zanata. Ako! Da sam rođena u njihovo vreme, bilo bi ludo i nezaboravno i zauzela bih bar najniže mesto na pijedestalu. Bila bih zvezda, a ovako sam samo „vitez od varjače“, kako me zovu u mom Kragujevcu. Ali, nisam nikada kuvala zbog para, već zbog gušta. Želja mi je bila da napravim svoj kuvar. I uz pomoć Skupštine grada uspeli smo da ga odšampamo. U njemu je preko 500 recepata, većina je mojih, autorskih. Sve su to šumadijska jela sa mnogo saveta za domaćice.

Recepti

Sirotinjski kikiriki
Bajat hleb isecite na kockice, dodajte so, biber, beli luk, origano ili neki drugi začin i malo ulja. U plehu ispecite u rerni.

Čorba „od ničega nešto“ ili „ako ima“
Luk i šargarepu kuvajte u loncu, dodajte isečen krompir na kockice. Ako imate brokoli, dodajte. Ako imate, dodajte spanać, blitvu ili koprive. Bilo koje povrće koje vam je ostalo u frižideru stavite u čorbu. Dodajte začine i na kraju kuvanja umućeno jaje sa dve kašike griza.

Nanini saveti kako preživeti 2013. godinu
- Uvek kupujte namirnice za jedan dan
- Pijaca je zakon, ne mora sve da bude prve klase, važno je da je zdravo i sveže
- Jedite više povrća, a manje mesa - zdravije je
 -Ono što pretekne od ručka ne bacajte, već kombinujte sa sutrašnjim obrokom
- Umesto mleka i jogurta, kuvajte čaj, zdrav je!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP