Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODBILA JE KOMORA

Nata Mesarović ne može u advokate

Autor: N1 | 04.06.2015 - 14:04:00h | Komentara: 3

Advokatska komora Beograda odbila je zahtev Nate Mesarović, bivše predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva da bude upisana u imenik advokata.

Nata Mesarović

Nata Mesarović

O zahtevu za upis koji je Mesarović podnela još u januaru, Upravni odbor AKB odlučio je nedavno, prenosi portal porota.rs.
Sekretar UO Advokatske komore Beograda Aleksandar Cvejić potvrđuje da je odluka negativna, ali o konkretnim razlozima, tvrdi, nije upoznat, jer toj sednici nije prisustvovao, a pisanu odluku nije stigao da pogleda.
- Odluka je doneta jednoglasno, svi prisutni članovi Upravnog odbora glasali su protiv prihvatanja zahteva“, kaže on.
Cvejić pak priznaje da su u slučaju Nate Mesarović "izašli iz uobičajenih okvira".
"Ceo ovaj postupak u njenom slučaju bio je, po mom mišljenju, donekle opterećen i određenom vrstom čak možda i predrasuda zbog njene prethodne funkcije i svega što se dešavalo u takozvanoj reformi pravosuđa. S tim u vezi mislim da ona nije tretirana na isti način na koji su tretirani ostali podnosioci zahteva za prijem", navodi on.
Prema njegovim rečima, protiv upisa stigao je jedan ozbiljan prigovor – samo jedan od 4.000 advokata.
- Po pitanju odluke u ovom predmetu bila je, da se tako izrazim, 'dvostruko opasna' krivična prijava, podneta protiv Nate Mesarović i ostalih članova prvog saziva Visokog saveta sudstva, povodom reizbora sudija. Tu krivičnu prijavu je, naime, potpisalo nekoliko najviših rukovodilaca u pravosuđu u našoj zemlji, čime je, s jedne strane, na određen način toj prijavi dat priličan značaj - kaže Cvejić.
Sa druge strane, krivični postupak protiv Nate Mesarović nije pokrenut i mi smo u više navrata dobili takve informacije od jedinog organa nadležnog da daje takvu vrstu obaveštenja, a to je sud i smatram da je ta činjenica trebalo da bude uzeta u razmatranje.
Nata Mesarović je početkom 2013. smenjena s funkcije predsednika Vrhovnog kasacionog suda posle čega joj je automatski prestala i funckija predsednika Visokog saveta koji je, kad je reč o prvom sazivu, upamćen po reizboru sudija 2009. godine, kad više od 800 dotadašnjih sudija nije ponovo izabrano.
U drugoj polovini prošle godine, predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević i još petoro sudija tog suda podneli su krivičnu prijavu protiv bivše ministarke Snežane Malović, sudije Mesarović i ostalih članovi prvog saziva Visokog saveta sudstva sumnjičeći ih za pričinjenu štetu budžetu i krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog povrede prava 837 sudija koje nisu reizabrane krajem 2009. godine.
Poslednji komentari
  • Vanja Vreme: 04.06.2015 14:26h

    Nata treba da se povuce i skloni. Mnogo je stete nanela sudstvu i profesiji. Dosta smo je trpili. Ovo je novo vreme za nove ljude.

  • Miroslav Nikolić Vreme: 04.06.2015 16:22h

    Sve čestitke i najviše pohvale za savestan i odgovoran rad Advokatske komore Beograda zbog ovakvog, jedino ispravnog, dostojnog i pravednog postupanja sa zahtevom imenovane za upis u imenik advokata. Dao Bog da se i pred našim važnim institucijama jednom dogodi ovako prelepa i beskompromisna stvar, da se jednom kaže ko može, a ko ne može biti advokat i iz kojih to razloga. U istoriji srpskog pravosuđa niko nije napravio veći dar-mar kao dotična sa svojom tadašnjom harangom. No, zbunjuje me, ako nije dostojna da bude advokat, kako može biti dostojna da bude sudija VKS. Sve čestitke i pohvale za novog predsednika VKS i predsednika VSS gospodina Milojevića, osobito zbog krivične prijave koju su podneli protiv dotičnih osoba za lom u pravosuđu. Ne mogu a da se na ovom mestu ne setim strahovitog neosnovanog progona i najstravičnijeg mobinga najčasnijeg sudije u Srbiji Blagoja Jakšića. Ali, pravda je bila na njegovoj strani.

  • Posmatrač sa strane Vreme: 05.06.2015 16:27h

    Koja advokatura, bre! Tu podgojenu ženu koja je neverovatno mnogo zla nanela srpskom pravosudnom sistemu, treba što pre strpati u ćorku i ključ baciti u Savu! A posle izdržane kzne treba je proterati u njenu rodnu Crnu Goru.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP