Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ DUHOVITO DOČEKAO DELEGACIJU NDS-A U PROSTORIJAMA NAPREDNJAKA

Navala dama na Tadića!

Autor: B. Jelovac | 11.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Lideri SNS-a Aleksandar Vučić i NDS-a Boris Tadić juče su održali prvi zvanični sastanak tokom svojih političkih karijera, i to na temu formiranja buduće vlade.

Ju, otkud sve ove žene  ovde?! Da nije zbog  mene: Tadić dolazi  kod Vučića na  pregovore

Ju, otkud sve ove žene ovde?! Da nije zbog mene: Tadić dolazi kod Vučića na pregovore | Foto: Oliver Bunić

Vučić je u sedištu SNS-a u Novom Beogradu srdačno dočekao Tadića, ali se tom prilikom i našalio rekavši: „Kad on dolazi, kod nas je najviše žena“, aludirajući na dve dame u svojoj delegaciji. Međutim, ni Tadić njemu nije ostao dužan, pa je, između ostalog, rekao da bi „voleo da je osvojio glasova koliko on na izborima“. Prisustvo dama, međutim, nije bilo od pomoći Tadiću te za sada nikakav dogovor o budućoj vladajućoj koaliciji nije postignut, već je nastavak razgovora najavljen za vikend.


Šrederova podrška
 

Vučić je juče razgovarao i sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom o produbljivanju saradnje i unapređenju odnosa dve zemlje. Šreder je ocenio da je cilj vlade u Beogradu da Srbija najkasnije do 2020. postane članica EU realan, dok je Vučić rekao da se Srbija neće plašiti da ispunjava svoje teške obaveze na spoljnopolitičkom i unutrašnjem planu kako bi je Nemačka prihvatila za partnera. „Ako se budemo ponašali odgovorno, imaćemo podršku Šredera, kancelarke Angele Merkel i nemačkog naroda“ rekao je Vučić.

Na Vučićevu opasku o damama, Jadranka Joksimović, koja je uz Aleksandru Tomić, Igora Mirovića i Radomira Nikolića bila u delegaciji SNS-a, odgovorila je lideru: „Pa ti si nas birao“. Međutim, Vučić se osvrnuo i na prisutne novinarke i rekao: „Ma kažem ja lepo, puna stranka dama kad je Boris tu“. Sastanku su, osim Tadića, prisustvovali i Dušan Petrović i Nenad Čanak, predsednici „Zajedno za Srbiju“ i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji su bili na izbornoj listi NDS-a.

Teme gotovo 90 odsto razgovora koji je trajao oko sat i po bile su ekonomija i javni sektor, dok je, kako saznajemo, Vučić ponovio svoju ideju o vladi koju će činiti stručnjaci, te je otuda bilo reči i o Miodragu Rakiću, koga smatra ekspertom u oblasti bezbednosnih poslova i koga je, između ostalog, pohvalio na jednoj od nedavnih sednica Vlade.

Nastavak razgovora najavljen za vikend

Nastavak razgovora najavljen za vikend | Foto: Oliver Bunić

Međutim, Tadić tek narednih dana treba da donese odluku da li će u slučaju da se odluči da ostane u opoziciji dozvoliti da Rakić kao stručnjak uđe u buduću vladu. Za razliku od razgovora koji su u utorak vođeni sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem, ovog puta su i Vučić i Tadić nekoliko puta pomenuli reč „opozicija“.

- Temeljno i opsežno se razgovaralo o situaciji u Srbiji i o tome kakvi su poslovi pred zemljom, kakve je reforme potrebno sprovesti, kako omogućiti fiskalnu konsolidaciju zemlje i stvaranje zdrave ekomonije. Buduća vlada funkcionisaće kao ozbiljan tim i ono što je sigurno je da se ministarstva više neće deliti kao partijski plen, a partije će iz javnih preduzeća jednom za svagda biti izbačene - rekao je Vučić, koji je najavio i da će nastaviti razgovore sa NDS-om i da će nakon sednice Glavnog odbora SNS-a početkom sledeće sedmice biti poznati svi detalji o formiranju nove vlade.

Eh, da sam ja  osvojio toliko  glasova: Tadić  i Vučić

Eh, da sam ja osvojio toliko glasova: Tadić i Vučić | Foto: FoNet


Sam Tadić je rekao da je u Srbiji nastupio istorijski trenutak kada je nužno da vlada i opozicija složno rade na rešavanju društvenih i ekonomskih problema, te da će se njegova stranka ponašati u skladu s tim, bez obzira na to da li će biti deo vladajuće koalicije ili ostati u opoziciji. On je istakao i da je jučerašnji sastanak, koji je bio fokusiran na ekonomska i egzistencijalna pitanja, pokazao da postoji najviši mogući nivo saglasnosti dve stranke o tim temama.

Tadić: Neću da budem Ban Ki Mun
 

Tadić je juče rekao i da je tokom razgovora sa SNS-om govorio i o pogrešnim odlukama koje su donošene u vreme njegovog mandata, a koje nisu doprinele održivom ekonomskom razvoju Srbije.
- Jedna od grešaka je bila i što nismo povećali penzije samo najsiromašnijima, već smo odobrili linearno povećanje penzija, što je tražila koalicija SPS-PUPS-JS - rekao je Tadić, navodeći da ostaje pri stavu da NDS neće ući u vladu u kojoj će biti SPS.
- Nije rešenje da svi budemo u vladi jer takva vlada ne može da funkcioniše. Vlada mora da radi timski i ne može da bude najbolji tim ako su svi u njemu - rekao je Tadić. On je juče demantovao spekulacije da će biti kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedninjenih nacija.
- Ne postoji mogućnost da jedna zemlja ima dva kandidata, ali nisam ni razmišljao o tome niti je to realistično. Ja svakako nameravam da svoju energiju usmerim na Srbiju, a oni koji sami sebe kandiduju kroz novine, kako nas istorija uči, sigurno neće doći na to mesto - rekao je Tadić, dok je Vučić naveo da ni na njihovom sastanku Tadić nije „pominjao mesto Ban Ki Muna ili kako se već ta svetska titula zove“, na šta je Čanak dobacio: „ Direktor vaskolikog kosmosa“.

Poslednji komentari
  • Mira Zivanovic Vreme: 11.04.2014 15:21h

    Lepo je to kad dolaze svi kod Vucica kao na razgovore i konkurse za ulazak u vladu. Ne sumnjam da ce Vucic znati koji mu koalicioni partneri najvise odgovaraju.

  • Aleksandar Vreme: 11.04.2014 15:27h

    Vučić predizborni slogan preuzeo od Tadića

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP