Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ SA HRVATSKOM PREDSEDNICOM

Ne bežimo od prošlosti, ali gledamo u budućnost

Autor: Alo/Agencije | 15.02.2015 - 17:09:00h | Komentara: 29

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović danas u Zagrebu imao dobar i korektan razgovor o svim otvorenim pitanjima, od pitanja nestalih osoba, do položaju izbeglica i odnosa prema Srbima u Hrvatskoj.

Vučić i Kolinda Grabar Kitanović

Vučić i Kolinda Grabar Kitanović | Foto: Tanjug/Hina

Vučić je nakon bilateralnog sastanka sa hrvatskom predsednicom rekao da su govorili o nestalim osobama, na čemu je ona insistirala, ali i o položaju izbeglica i odnosu prema predsedniku Srpskog nacionalnog veća Miloradu Pupovcu i Srbima u Hrvatskoj, na čemu je srpska delegacija insistirala.
- Mislim da smo imali dobar i korektan razgovor - rekao je Vučić.
On je naveo da je dogovoren nastavak saradnje i da je važno da između dve zemlje ima više poverenja i poštovanja.
- To će biti dobro za budućnost obe zemlje, i Srbije i Hrvatske - rekao je Vučić.
On je, u izjavi TV B92 rekao da je u razgovorima sa svojim sagovornicima u Zagrebu, a sastao se i sa premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomatije Vesnom Pusić, razgovarao o svim otvorenim temama.
Vučić je ukazao da je skrenuo pažnju da trenutno ima više lica srpske nacionalnosti koje se vode kao nestala nego hrvatskih, i da je zbog toga na Zagrebu veći posao.
Takođe je bilo reči, kako je objasnio, i o problemu izbeglih Srba, pitanju ličnih karata i kampanji koja se vodi protiv pojedinih Srba u Hrvatskoj.
Prema njegovim rečima, bilo je razgovora o svim temama "koje prate neke smetnje i šumove" u odnosima dve zemlje, ali je, takođe, bilo reči i o budućnosti, prekograničnim projektima, kao i zajedničkoj saradnji.
- Zadovoljan sam razgovorima. Moramo prošlost dobro da pamtimo da ne bismo ponavljali greške u budućnosti, ali onaj koji živi u prošlosti ne može da ostvari rezultate u budućnosti - naglasio je Vučić.
On je dalje kazao da nema razloga za bilo kakvu nervozu ili povišenu, odnosno naglašenu retoriku koju je, kako je dodao, osetio, ne u razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima, ali zato sa građanima.
Vučić je kazao da je osetio da građane više zanimaju neke teme prošlosti od onih koje život znače.
- Došli smo da predstavimo Srbiju kao zemlju koja gleda u budućnost i želi dobru regionalnu saradnju - rekao je srpski premijer, dodajući da Srbija ne beži od "čistih računa".
Vučić je podvukao da uvek štiti interese Srbije i njenih građana, i da je to činio i danas u Zagrebu.
Vučić je izrazio uverenje da se odnosi kreću u dobrom smeru i očekivanje da će takvom dinamikom biti nastavljeni. S tim u vezi je najavio za 11. mart susret šefova diplomatija dve zemlje.
- Važno je i zbog našeg naroda koji živi u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji da imamo dobru komunikaciju - naglasio je Vučić.
On je, u ime predsednika Srbije Tomislava Nikolića, šefici hrvatske države preneo poziv za posetu Beogradu koju će, kako očekuje, ona sa radošću prihvatiti.
Poslednji komentari
  • srbin Vreme: 15.02.2015 18:26h

    Udebljala se

  • Balkanac Vreme: 15.02.2015 20:34h

    Vucic je jedna vrlo lukava i pametna osoba!!! Moram priznat (kad ga je novinarka pitala za nestale) da mi je drago kad je novinarki odbrusio da nestalih ima na obje strane na sto Hrvati i ne spominju to.

  • Rajko Vreme: 15.02.2015 21:03h

    Vučić uvek štiti interese Srbije i njenih građana.

  • ilijada Vreme: 15.02.2015 21:11h

    Nadam se da je Vučić otvorio jedno novo poglavlje u odnosima Srbije i Hrvatske.

  • kula Vreme: 15.02.2015 21:17h

    Srbi u Hrvatskoj su u veoma nezgodnoj poziciji već decenijama i sada je posebno važno da se obnove odnosi izmeđ dve zemlje.Vučić je učinio prvi korak nadam se da će i Hrvati postupiti isto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP