Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! INTERVJU: PREMIJER SRBIJE I MINISTAR POLICIJE IVICA DAČIĆ

Ne kajem se što
sam sa Vučićem
pravio Vladu!

Autor: S. Vojinović | 06.07.2013 - 15:28:00h | Komentara: 4

Premijer Ivica Dačić tvrdi da je Srbija 28. juna na Vidovdan pobedila, iako će pregovori za ulazak u EU početi do januara iduće godine, a ne u oktobru, kako smo očekivali. Dačić u intervjuu za „Alo!“ najavljuje da će pitanje rekontrukcije Vlade biti rešeno u narednih nekoliko dana i da će nekoliko ministara izaći iz Nemanjine 11.

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

 Foto: Oliver Bunić

Vučić i ja smo životno vezani zbog onoga što smo uradili i to će biti  zabeleženo u istoriji Srbije

- Aleksandar Vučić i ja nismo još konkretizovali personalne promene, imajući u vidu da smo se bavili pregovorima sa Prištinom i Evropskom unijom. U načelu, rekonstrukcija bi bila dobar podsticaj za bolji rad Vlade. I to je naš cilj. U narednim danima ćemo razgovarati o tome. U ovom trenutku još nema konkretnih imena.

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

Foto: Oliver Bunić

 

Ne bojim se da odem na Kosovo!
Vučić je na Vidovdan bio na Kosovu, kada vi planirate da odete?
- Treba pronaći dobar povod! Ne znam koga bih se bojao?! Mislim da smo mi više uradili za Srbe na KiM nego svi oni koji su ih pozivali da suludo gube živote. Verovatno se njima na severu to i ne sviđa, ali svi moraju da shvate da se za juriš u ratu javljaju najbolji, a u miru najgori, a ti koji u miru huškaju obično prvi pobegnu i onda ostave goloruki narod. Ne bih voleo da ih takva sudbina zadesi jer do sada mi nismo mogli ništa da uradimo na Kosovu, a sada možemo. U tome je razlika.

Nećete o imenima, recite bar čijim radom niste zadovoljni?

- Nije pitanje da li smo zadovoljni ili ne, već da li nešto može bolje! Za ocenjivanje bi trebalo da se pođe od ostvarenih rezulata ili problema. Stanje je u Srbiji teško, toliko da bi ljudi mogli da kažu da nisu zadovoljni u mnogim oblastima. Doći će do ozbiljne rekonstrukcije, koja će podrazumevati i zamenu državnih sekretara, pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća.

Često se može čuti da Vladu zapravo vodi Vučić, a ne vi. Kakav odnos imate vas dvojica?

- Taj odnos je dobar, svako ima svoje zadatke. Nema problema niti ih je bilo u radu. Naprotiv, postojao je samo podsticaj da se ostvare važni rezulati, kao što je dijalog sa Prištinom, otvaranje pregovora sa EU... Nije ovde u pitanju ko personalno obavlja koju funkciju, nego kakav je duh, atmosfera. Vučić i ja smo životno vezani zbog onoga što smo uradili i to će biti zabeleženo u istoriji Srbije!

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

Foto: Oliver Bunić

Niko me nije upozoravao na Tončeva!

Ivica Tončev

Ivica Tončev | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Nije tačno da su me tajne službe i strane ambasade upozoravale da Ivicu Tončeva ne uzmem za svog savetnika, kako su objavili neki mediji. Postavlja se pitanje šta se koristi za kompromitovanje, a šta su stvarni dokazi, koji su za mene jedino validni. Tako je i u slučaju Miše Banane. Moj interes je da se sve razjasni, nema tu niko šta da mi oprašta ili ne! Razgovarao sam sa Vučićem da se sve raščisti. Nikada nisam tražio milost. Samo, ako je nešto bilo pre pet godina, zašto se tada nije raspravljalo, već sada?!
Da li ste se tokom ovih godinu dana pokajali što Vladu niste formirali sa Borisom Tadićem?

- Ova vlada je nastala na osnovu političkog dogovora. Tomislav Nikolić je meni predložio da budem mandatar i na osnovu toga je napravljen koalicioni sporazum. Nisam se pokajao i tek sam sada siguran da je ovo bilo najbolje rešenje za Srbiju. Visoko cenim stav Vučića da je državni interes iznad partijskog kada je reč o izborima i mestu premijera. Ali, isto tako, ne bojim se prevremenih izbora, jer vidim da ih neki pominju. Ako postoje razlozi za prestanak rada Vlade, nije tragično, sve je legitimno. Sigurno da sada nije interes da idemo na izbore, već da krčimo put našoj državi ka Uniji.

 
Da li je Srbija na Vidovdan ove godine pobedila ili izgubila? Ima oprečnih mišljenja.

- Nikada se na sednici Saveta EU ne donosi konkretan datum kada će biti održana prva konferencija. Mi smo hteli da to bude u oktobru, ali Nemačka nije dala. Bilo je 26 prema jedan. Kompromis je napravljen tako da je prihvaćen nemački zahtev da bude najkasnije do kraja januara, ali s druge strane, dobili smo da se u decembru neće sastajati Evropski savet kako bi ponovo razmatrao da li je Srbija prošla kvalifikacije... Dakle, 28. jun se računa kao dan kada smo počeli pregovore.

Zvanično, nema novih uslovljavanja, ali da li se bojite da će ih biti?

- Uslovljavanja za održavanje te prve međuvladine konferencije u januaru neće biti, već samo implementacija briselskog sporazuma. I to nisu novi uslovi, jer na osnovu toga smo i dobili sve ovo! Šta će se sve dešavati tokom pregovora do ulaska u EU, to je hipotetičko pitanje. Mislim da Unija neće moći da traži da priznamo nezavisnost Kosova, ali će sigurno tražiti od nas normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Ivica Dačić / Foto: Ivica Dačić

Foto: Oliver Bunić

REFORME U MUP


Ko neće preživeti reforme u policiji koje ste nedavno najavili?


- Tek treba da razgovaram da direktorom policije Miloradom Veljovićem o tome, ali mislim da značajan broj načelnika po upravama treba menjati. S druge strane, kao ministar policije imam državne sekretare iz tri stranke. Vanju Vukića, koji je kadar SPS-a, sigurno neću menjati.

Poslednji komentari
  • MIROSLAV Vreme: 06.07.2013 18:11h

    Nije istina da je 28.jun/Vidovdan/pocetak pregovora sa EU.Pa dokle ce te da obmanjujete ovaj narod,dokle ce te da se sprdate sa njim/lazete ga/Uzmite Vas trojica careva pa se upoznajte sa vasim izjavama ,pre 28 juna,da ce to biti poraz drzavne politike,da ce to biti propaqst sveta/valanek propadne nije steta/.Pa to je stvarno necuveno,ponasanje jednog predsednika vlade,potpredsednika i predsednika Srbije.Vi sebe i Vase pajtase nazivate junaqcima srpske istorije,da ste ucinili neverovatan podvig u pregovorima i td sa vasim nebulozama.Pa zato kazete necemo se vise vracati na proslost vec samo napred u nove pregovaracke poraze i sramotu,jer ovaj narod guta sve sto mu se stavi na sto,svaku laz ,svaku prevaru i obmanu,jer ce se samo u buduce novi "junaci"pominjati,jer proslosti nema.SRAM VAS BILO NAODA PREVARENOG SRAM VAS BILO OBRAZA,ALI GA I NEMATE,ALI BOGA DA NEPOMINJEMO ON SVE VIDI I SVE ZNA,IM SVOJ TROJICI NAGRADU VAM SPREMA.

  • DSV Vreme: 07.07.2013 13:37h

    Pa da nisi NEBI SE SPASAO ,afere"koferce" i afere"saradnja sa Saricevim ortacima" .Ali sta posle Vucica .Berluskonija osudili ,Kola osudili ,i mnoge vece igrace od tebe!

  • Fibbi Vreme: 07.07.2013 14:08h

    Gospodin se ne kaje sto je sa Vucicem napravio vladu!!! Toliko sebi pridaje na znacaju kao da bi SNS i gospodin Vucic propali bez SPS-a. Ma, dajte, molim vas, dosta vise

  • Panter Vreme: 07.07.2013 14:51h

    Treba da se pokloni Vucicu sto je jos u Vladi, a ne da sebe velica i da uopste daje ovakve izjave.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP