Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MINISTARKA KORI UDOVIČKI ZA ALO!:

Ne plašim se rekonstrukcije!

Autor: D. R. | 20.04.2015 - 19:00:00h | Komentara: 1

Kori Udovički, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, u intervjuu za „Alo!“, povodom godišnjice rada Vlade, tvrdi da se nimalo ne plaši najavljene rekonstrukcije i navodi da je ponosna na usvajanje Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Ponosna na reformu javne uprave

Ponosna na reformu javne uprave | Foto: Mitar Mitrović

- Ne plašim se rekontrukcije - bila je kratka i jasna ministarka Udovički.


- Koliko ste zadovoljni radom Vašeg ministarstva?
- Najponosnija sam što smo ušli u reformu javne uprave na način na koji nikada nije rađena i uprkos teškim okolnostima i nasleđem, ostvarujemo velike pomake ka našem cilju, a to je nova moderna uprava.

- Navedite tri konkretna rezultata?
- Usvojen je Zakon o inspekcijskom nadzoru, sa kojim smo napravili veliki korak u promeni odnosa države prema privredi i građanima. Ovaj Zakon unapređuje predvidivost poslovanja u Srbiji, smanjuje prostor za korupciju, podržava lojalnu konkurenciju, nadzire i neregistrovane subjekte, što će dovesti do racionalnije upotrebe resursa države i privrede. Obezbeđena je srednjoročna sektorska budžetska pomoć Evropske unije namenjena reformi javne uprave za period 2016-2018. godine, zahvaljujući verodostojnom radu MDULS-a i uspostavljanju kapaciteta i plana za sprovođenje sveobuhvatne reforme javne uprave (osnovan Savet za reformu javne uprave i akcioni plan). U velikoj meri su pripremljeni i programi prve faze optimizacije javne uprave, nacrt zakona o maksimalnom broju zaposlenih, nacrt zakona o platama, kao i vizija za trogodišnju reorganizaciju javne uprave, čiji je cilj veća efikasnost uz potrebne uštede.

- Kakvi su Vam planovi?
- Usvajanjem akcionog plana postavili smo kamen-temeljac kada je izgradnja nove profesionalne, modernizovane, optimizovane javne uprave u pitanju. Svaki naredni korak neće biti lak, ali neće postojati službenik, jedinica u upravi kojima se neće znati svrha postojanja, cilj rada, koliko trošimo sredstva na njih i uspostavljamo način merenja učinka, tako da možemo znati da li opravdavaju svoje postojanje ili ne. Menjamo odnos države prema građanima i privredi.

Korak unazad


- Šta je moglo biti bolje urađeno?
- Nažalost, uvek je iskakalo nešto što bi nas vraćalo korak nazad ili privremeno zakočilo, ali to su posledice glomaznog, nedovoljno transparentnog, nedovoljno jasnog rada koji se taložio decenijama, a sa kojim smo ušli u koštac.

Poslednji komentari
  • xxx Vreme: 20.04.2015 22:44h

    ova je jos na slobodi,hahahahahaahaaa!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP