Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MARKO ĐURIĆ

Nećemo u EU kao vreća za boks

Autor: Tanjug | 11.01.2015 - 11:02:00h | Komentara: 6

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je danas da je važno da Srbija u odnosu prema medjunarodnoj zajednici pokazuje karakter, da je jasno pokazala svoju opredeljenost za EU, ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao "vreća za boks".

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Dušan Milenković

On je za RTV Pink kazao da je Srbija mesecima i godinama kroz teške reforme i proces prilagodjanjavanja celokupnog političkog i ekonomskog sistema pokazala svoju opredljenost za EU, "ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao vreća za boks".
- Mislim da je u tom smislu vrlo važno da i naše ponaŠanje i ponašanje naših najviših predstavnika bude saobrazno interesima države, a u ovom slučaju je to pokazano i na adekvatan način odgovoreno je na to što je predsedniku vlade Srbije Aleksandru Vuciću poslata poruka od strane jednog službenika Evropske komisije - rekao je Đurić .
Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je veoma iznenađen tvrdnjama Maje Kocijančić, portparolke Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, i istakao da Srbija podržava nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja.
Kocijančićeva je prethodno negirala da EU pojedinim organizacijama, poput BIRN-a plaća da vode kampanju protiv srpske vlade, kao što je rekao Vučić, navevši da EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija.
Đurić je kazao da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je drugim zemljama u EU ravnopravan partner, a briselska administracija servis koji bi trebalo da bude u službi Srbije i pomogne joj u procesu približavanja, a ne da utiče na sam politicki život i sistem u EU.
- Zanimljivo je da u tom odgovoru koji je stigao iz Brisela nismo čuli da je neistina i da je netačno da su davali novac toj organizaciji da je usmeravaju na koji način će politički raditi, niti smo na bilo koji način čuli neki odgovor na ono što je činjenica, da postoji praksa mešanja u politički život u regionu - kazao je on.
On je rekao da je Srbija pokazala da želi da sarađuje i da članice EU to prepoznaju i vrednuju.
Upitan o poglavlju 35 koje se odnosi na primenu Briselskog sporazuma, Djurić je kazao da je Srbija potpuno posvećeno sprovela sve svoje obaveze koje se tiču briselskog sporazuma, što se ne može reći i za Prištinu.
- Dovoljno o tome ovih dana govore izjave zvaničnika pokrajinske vlade koje su i ratoborne i nisu u duhu normalizacije i pomirenja. Mi smo na to odgovorili sa uzdržanošću jer stavljamo život ispred svadja i politike - rekao je Đurić.
On je kazao da se sa Albancima ne možemo složiti u vezi sa statusom, ali da to ne znači da ne možemo normalno na KiM da međusobno trgujemo, živimo u miru, putujemo, učimo.
Poslednji komentari
  • gordana ilic Vreme: 11.01.2015 12:12h

    Pa zar svima nije postalo jasno da svako komisli svojom glavom i to kaze,ko govori nesto suprotno misljrnju vladajyce vecine je neciji placenik.Miskovicevi placenici su advokati a BIRN placenik EU....

  • gago Vreme: 11.01.2015 17:47h

    Srecan Vam put gospodjo Gordana u EU,tamo necete ni u mislima misliti svojom glavom.

  • maja Vreme: 11.01.2015 20:30h

    Nećemo mi uopšte u EU! Oni se već raspadaju, svi hoće van a ne u EU, zainteresovani su za nas samo ako mogu da nam maznu teritoriju KiM i tamošnje rudnike, mi ništa nemamo da im prodajemo - industriju su nam odavno ugušili, naši poljoprivredni proizvodi im ne trebaju već će oni nama prodavati svoje lude krave i GMO. Političari nas zavlače sa tom pričom jer oni mogu tamo da uhvate posao birokrata koji je fenomenalno plaćen. Narod tamo čeka samo propast.

  • sad ste shvatili Vreme: 11.01.2015 21:39h

    Da nam tamo nije mesto. Narod niko nije ni pitao dali to zeli. Nije zeleo jer je bio pametniji od vas koji odlucujete, jer je znao mnogo ranije ono sto ste vi tek sad shvatili. Tesko nama da teze ne moze biti dok ste vi na vlasti

  • rile Vreme: 11.01.2015 21:58h

    Zasto bi da nas udaraju i gaze kad ispunjavamo skoro sve normative. Ja neznam sta ta Evropa zeli vise.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP