Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

AMFILOHIJE

Neka napišu kao Nedić: Po
naređenju okupatorskih vlasti

Autor: Nedeljnik | 06.12.2012 - 13:07:00h | Komentara: 5

Integrisani administrativni prelazi nisu ništa drugo do još jedan korak ka zaokruživanju granice tzv. nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz njedara Srbije. Sve je to plod agresije NATO-a na jednu suverenu zemlju, započete bombardovanjem Srbije i Crne Gore, smatra mitropolit Amfilohije.

Amfilohije Radović

"Ako je pop gješan, molitva nije grešna": Amfilohije Radović | Foto: FoNet

Stav Patrijarha Irineja bio je i ostao stav Crkve kroz vjekove, pa i danas. Imajući takav stav, car Lazar je izabrao Carstvo nebesko, ne zato što je bio protiv "zemaljskog carstva" nego zato što je stavljen pred izbor - između onoga što čovjek ionako gubi, zbog prolaznosti, i onoga što je vječno i neprolazno. Nije htio da žrtvuje slobodu, obraz i dušu - za tursku čalmu i punije korito... dok mu dođe "sjekira smrti među uši".
Ovako mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik komentariše izjavu Partijarha da "ako nas Evropa neće ovakvima kakvi jesmo možemo još 500 godina u 'muci i trpljenju'".
Pominjanje spremnosti za viševekovnu žrtvu ne deluje ubedljivo pored besnih limuzina u kojima se voze episkopi naše crkve?
- "Bijesne limuzine", ako ih ima (doduše, većina naših Episkopa koristi obična savremena kola poput običnih građana za obavljanje svoje službe), spadaju u grijeh pojedinaca. Po riječi Svetog Save: "Ako je pop grešan, molitva nije grešna" tj. vjekovno svjedočenje Crkve samožrtvenosti kao mjere ljudskog dostojanstva.

Predsednik Nikolić najavljuje državnu platformu o Kosovu. Da li su predstavnici SPC pozvani da daju svoje mišljenje?
- Predsjednik Nikolić, sigurno, znade mišljenje Crkve i njen nepromijenjeni stav. Taj stav mu je Sinod saopštio ovih dana i pismeno.

Srbi se grejali uz logorske vatre

Srbi na Jarinju  uz logorske vatre | Foto: AP

Srbi sa severa Kosova optužuju predsednika Nikolića da je promenio stavove o čvrstoj odbrani Kosova, da je spreman na uspostavljanje granice i da je to uvod u finalno priznavanje nezavisnog Kosova. Kako Crkva gleda na uvođenje takozvanih integrisanih prelaza?
- Integrisani administrativni prelazi nisu ništa drugo do još jedan korak ka zaokruživanju granice tzv. nezavisnog Kosova i time vađenju žile kucavice iz njedara Srbije. Sve je to plod agresije NATO-a na jednu suverenu zemlju, započete bombardovanjem Srbije i Crne Gore, uz podršku terorističkoj grupaciji kosovskih Albanaca, nastavljene etničkim čišćenjem, rušenjem stotina pravoslavnih hramova, hiljada domova, zaposijedanjem "Bondstilom" Kosovske zemlje i drugog rudnog blaga. Oni koji su sve to uradili i podržali, danas se i sami ne ustručavaju da otkriju pravi razlog toga - stvaranje nezavisnog Kosova. Da je namjesto Srbije neka druga zemlja, koja bi kao ona - cjelovita (sa Kosovom i Metohijom) bila članica Ujedinjenih nacija, a za potvrdu svoje suverenosti na svom čitavom prostoru imala deklaraciju 1244 Savjeta bezbjednosti, prvo što bi njena vlada zahtjevala od svoje skupštine bilo bi donošenje, po hitnom postupku, odluke o izvršenoj okupaciji Kosova i Metohije i stavljanju van snage svih dosadašnjih akata potpisanih sa Briselom, na štetu suverenosti države. Ako Srbija nije u stanju da učini takav čin, dostojan jedne časne zemlje, onda bi makar trebalo da, pri potpisivanju sporazuma, poput ovog o integrisanim prelazima, zapiše ono što je u takvim slučajevima nesrećni Nedić pisao: "Po naređenju okupatorskih vlasti..."

Fašisti preuzimaju Crnu Goru - Mitropolit Amfilohije

Ako Crkva ne pomogne pomirenju, ko će pomoći: Amfilohije | Foto: Beta

Kako biste vi ocenili odnose SPC i Rimokatoličke crkve? Da li je uslov svih uslova da papa poseti Srbiju i da to učini preko Jasenovca?
- Osnovni priziv Hristov u Evanđelju, svima ljudima, a kamoli svojim sledbenicima, glasi: "Pokajte se jer se približi Carstvo Nebesko." U svehrišćanskoj molitvi "Očenaš" stoji: "I oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim". Pokajanje i praštanje su najbitnija moralna i duhovna hrišćanska načela. Ona važe za svakog Hrišćanina, pa i za mene kao Mitropolita, a i za Papu kao Rimskog Episkopa. Dobro je što je Papa klekao u Aušvicu, tražio oproštaj za inkviziciju i Holokaust. Ako, međutim, hoće da ga takođe Pravoslavni Srpski narod prepozna kao sastradalnog brata i primi kao oca - najbolje će ga prepoznati i primiti ako pokajnom suzom i ljubavlju pomiluje milionsku jasenovačku žrtvu prinijetu i zaklanu od onih koji su taj zločin činili tvrdeći da to rade zbog vjernosti njemu kao Svetom Ocu i njegovoj Rimokatoličkoj Crkvi. Kroz pokajanje i praštanje prima nas Bog i prepoznaje kao svoje; kroz pokajanje i praštanje ćemo se i mi prepoznati kao braća i djeca zajedničkog Oca.
Odnosi dve države, pa i naroda, srpskog i hrvatskog, posle oslobađajućih haških presuda generalima Gotovini I Markaču deluju na najnižem nivou od rata do danas. Mogu li dve crkve ekumenskim dijalogom da pomognu u mirenju?
- To što važi za SPC i Papu, podjednako važi i za pravoslavne Srbe i Hrvate rimokatolike. I jedni i drugi smo kao Hrišćani, naročito u ovim poslednjim vremenima, bili u opasnosti da Crkvu poistovjetimo sa biosociološkim (nacionalnim) kolektivom. A svi dobro znamo da Crkva Hristova nije isto što i "krv i rasa". Ona je prizvana da preobražava "krv i tijelo", krvlju - golgotskom Ljubavlju Hristovom koja se proliva "za sve i sva" podjednako. Ako u svjetlosti te istine sagledamo sebe, kao Hrišćani, i naše ponašanje jednih prema drugima samo ovih poslednjih 20 godina, nad mnogo čim bismo se morali duboko zamisliti, zašto ne reći - i pokajati?! Od svega prethodnog što nam se događa da pomenemo ovaj najnoviji događaj: proslavljavanje Gotovine i Markača od Crkve u Hrvata kao nacionalnih heroja - njih koji su uzročnici progona preko dvjesta hiljada ljudi, pretvaranja u zgarišta njihovih domova, mnogobrojnih ubistava i nasilja... Pa ipak, ako crkve ne pomognu mirenju - ko će moći pomoći?
Poslednji komentari
  • Hladan vetar Vreme: 06.12.2012 14:09h

    Pravo zboris Vladiko, nek nam je Gospod svima na pomoci, amin !

  • podgorica Vreme: 06.12.2012 15:23h

    svaka cast postovani vladiko u pravu ste i pricate hristovim rijecima mnogo vas postujem

  • Obrad Vreme: 06.12.2012 15:58h

    Čekaj pope, pa zar Nedić nije bio srpska majka?

  • srbin Vreme: 06.12.2012 18:23h

    obrad- mislim da mitropolit ne treba da se mesa u poiltiku i daje ovakav interviju. bez obzira koliko je u pravu. ali isto tako nije lepo od tebe da ga nazivas "pope".

  • Precanin Vreme: 22.04.2013 14:03h

    Ako je pop gresan, molitva nije gresna! Tacno, nemojmo suditi o crkvi zbog svenstenstva.A koga predstavljaju svestenici? Pahomoje, Filaret, Kacavenda, Grigorije, nisu obicni popovi. To su episkopi. Na zalost.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP