Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SINIŠA MALI:

Nema povećanja cena komunalija

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 09:10:00h | Komentara: 0

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas da se ne spremaju novi cenovnici za komunalije, da se smanjuju troškovi i optimizuju procesi kroz retruktuiranje i konsolidaciju komunalnih preduzeća i da se ni na koji način ne razmišlja o povećanju cena komunalnih usluga.

Siniša Mali

Siniša Mali | Foto: N. Đorđević

On je za RTS rekao da se, iako je zima bila relativno blaga, prvi put posle niza godina za zimu se spremilo kako treba - na vreme je urađen remont potrebnih mašina i nabavka soli i svih ostalih neophodnih materijala.

 - I to je dobro funkcionisalo. Nije cilj da zimska služba samo dobro funkcioniše, već da i nakon zime pokažemo da smo spremni da očistimo grad, i građani su svedoci da smo već u februaru krenuli da krpimo rupe po gradu, taj proces teče, a mislim da smo pokazali veću odgovornost i spremnost da se brinemo i o građanima i o problemima sa kojima se grad suočava - rekao je Mali.

Kako je naveo, Beograd je, nažalost, prestonica koja ima veliku deponiju u Vinči koja je nesređena i to je veliki ekološki problem u gradu.

Prema njegovim rečima, Gradska uprava takođe je svesna velikog broja divljih deponija na teritoriji grada.

 - Svesni smo da naš grad nije najčistiji i rešili smo da kroz javno - privatno partnerstvo pronađemo partnera koji će nam pomoći da u potpunosti uvedemo savremeni proces upravljanja otpadom na teritoriji grada Beograda, da izgradimo novu fabriku za reciklažu otpada i takođe da izgradimo postrojenje za proizvodnju energije iz otpada - rekao je Mali.

On je istakao da je to ono što najveće metropole sveta već imaju, a mi kasnimo za tim i dodao da je interesantno da su se 52 najveće kompanije na svetu javile i izrazile zainteresovane da taj projekat rade zajedno sa gradom Beogradom.

Mali je najavio da će predstavnici te 52 kompanije danas i sutra biti gosti Beograda, te će imati priliku da se upoznaju i da vide deponiju u Vinči i ostala komunalna preduzeća koja su važna za proces čišćenja u gradu Beogradu.

 - Ukoliko sve bude po planu, mi ćemo, na osnovu saveta i njihovih iskustava imati jasnu sliku na koji način treba da definišemo koncept javno - privatnog partnerstva i tokom leta očekujemo objavu tendera za izbor partnera - istakao je Mali.

On očekuje da će u narednih pet godina biti završeno čišćenje deponije Vinče i, kako je naglasio, to će biti velika ekološka stvar za grad Beograd, koji će biti čistiji i zdraviji.

Gradonačelnik je dodao da najveći broj prigradskih opština ima svoja komunalna preduzeća koja se bave čišćenjem, što nije nadležnost grada, ali imajući u vidu probleme sa divljim deponijama, posle niza godina pokrenuta je velika akcija čišćenja Beograda.

 - Svaki građanin koji ima neku ideju šta treba da se očisti i sredi, može da se javi na telefon Beokoma i mi ćemo od prvog maja svaki dan organizovati akcije čišćenja divljih deponija na teritoriji Beograda, sredjivanje fasada, parkova, urbanih džepova - rekao je Mali.

On je istakao da je cilj akcije da se to radi samo taj jedan mesec u godini, već sve vreme i želja je da se podigne svest građana da grad treba da bude lepši i čistiji.

 - Ne možemo sami kao Gradska uprava da ga očistimo, očekujemo i da Beograđani učestvuju u tome i to je jedan mali doprinos da grad bude čistiji i da razvijemo svest da naša metropola zaslužuje da bude lepša - kaže Mali.

Kako je rekao, april je mesec Beograda, Dani Beograda su u tom mesecu i očekuje nas veliki broj kulturnih i zabavnih manifestacija u tom periodu.
Prema njegovim rečima, Turistička organizacija Beograda vrlo brzo će objaviti sve aktivnosti koje predstoje.

"Tu su Nedelja dizajna, Beogradski maraton, otvaranje Skadarlije, veliki broj događaja koji će obeležiti april. Imamo i veliku akciju čišćenja grada i pozivam sve Beograđane da nam se pridruže da učinimo ovaj grad lepšim i boljim - zaključio je Mali.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP