Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DEMOKRATE PREDLAŽU NEPOSREDNE IZBORE ZA GRADONAČELNIKA

Neposredni izbori evropska tekovina

Autor: Ivana Kljajić | 07.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 8

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, prema poslednjim izjavama najviše uzdrmani demokrata na javnoj funkciji, pokušaće da bitku za prestonicu preseli na drugi teren, koji će za protivnike verovatno biti nešto klizaviji.

Veruje da će Beograđani prepoznati njegov rad: Dragan Đilas

Veruje da će Beograđani prepoznati njegov rad: Dragan Đilas

Njegova Demokratska stranka predložiće parlamentu izmene Zakona o glavnom gradu kako bi se uveli neposredni izbori za prvog čoveka Beograda, a odbornici birali po većinskom sistemu. Poznavaoci političkih prilika u Srbiji procenjuju da bi demokrate i njihov lider Đilas u takvim okolnostima bili sasvim sigurno u prednosti u odnosu na konkurente, pre svega naprednjake, koji za sada nemaju figuru tako prepoznatljivu Beograđanima poput aktuelnog gradonačelnika.


Politički analitičar Milan Nikolić smatra da je zagovaranje što neposrednijih izbora ispravno, jer je tekovina koju neguju mnoge razvijene demokratije.

- Pretpostavljam da Đilas, kada je izašao s takvom inicijativom, ima svoju kalkulaciju prema kojoj bi DS ili on bili u značajnoj prednosti zbog niza stvari koje je objektivno učinio. Beograđani to znaju i vide i prepoznaju Đilasa kao figuru koja je nešto zaista uradila u gradu. Đilas je u pravu kada traži da se odluka ko će biti najodgovorniji u njihovom gradu stavi na direktan izbor građana - smatra Nikolić.

Ipak, on kaže i da je malo verovatno da će Beograd dobiti većinski sistem u izboru odbornika bez promena izbornog sistema na republičkom nivou.

- Čudno bi bilo da građani Beograda budu u tom smislu izdvojeni u odnosu na celu Srbiju, pa da za njih važi drugačiji sistem. U Srbiji ne postoji nešto poput Vašington Distrikta u Americi, u kojem je sistem sasvim dugačiji nego u ostatku zemlje. Uobičajeno je da se ide na jedinstveni sistem, koji bi važio za sve nivoe, tako da bez promena celog izbornog sistema teško može da se očekuje uvođenje drugačijih izbornih pravila u Beogradu - objašnjava naš sagovornik.

Slične razloge navodi i Đorđe Vuković iz Cesida kada kaže da bi Đilas imao veće šanse u slučaju direktnog “megdana” za poziciju gradonačelnika. Ipak, on procenjuje da do izmena koje traže demokrate najverovatnije neće doći, jer se u parlamentu ne vidi većina koja bi ih izglasala.

- U sve glasnijim pričama o njegovoj smeni, Đilas ovim predlogom pokušava da bude aktivan i izašao je s tim kao nekakvom izlaznom strategijom. Vodio se idejom da je prepoznatljiva politička ličnost u Beogradu i da SNS, s druge strane, teško može da izađe s nekim ko bi mu parirao na direktnim izborima. To je njegova pravilna procena koja, s obzirom na trenutne okolnosti i odnos snaga, teško može postati realnost. Iako većinski izbor odbornika pogoduje onome ko ima najveću podršku u biračkom telu, mislim da je i ta izmena nerealna - ocenjuje Vuković.

Đilas je početkom nedelje najavio da će DS u Skupštinu uputiti predlog izmena i dopuna Zakona o glavnom gradu, koji bi predvideo neposredne izbore za gradonačelnika i izbor odbornika po većinskom sistemu.

- Ako smatraju da treba da me smene, neka to učine na takav način - uzvratio je lider DS-a na povike da mora biti smenjen.

Krkobabić: Sve zavisi od SNS i SPS!


Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić smatra da oko eventualne promene vlasti u Beogradu treba da se dogovore SNS i SPS.
- Da se zna jednom zauvek da sve zavisi od dogovora dve najveće stranke, koje treba da izađu pred građane i kažu: “Da, dogovorili smo se da vlast u Beogradu treba da se menja ili da vlast u Beogradu ne treba da se menja”. Pitati neke druge o tome je besmisleno, jer se zna ko ima najveći uticaj i ko odlučuje - rekao je Krkobabić.

Poslednji komentari
  • Moni Vreme: 07.09.2013 07:50h

    Sve bi uradio samo fotelja da mu se ne izmakne. Šta je DJiilas uradio sa našim parama. Koliko smo zadužili grad a on i dalje ružan i prljav. Za mene pravi gradonačelnik će biti onaj koji od eograda napravi jedna veliki park. Gde će fasade biti čiste, maknuti automobili sa ulica (nappraviti u svakom kraju velike podzemne ggaaraže, sruššiti straćare, izbaciti tržne centre iz centra gradaa, terase prepune cveća, parkovi kaoo u inostranstvu mnogo cveća, osvetljenja i fonntana!

  • Vesna Vreme: 07.09.2013 08:15h

    I treba tako. Dozvolite Beograđanima da odluče, a ne Dačiću, Koštunici, Krkobabiću... ko su oni da menjaju ono što smo izabrali?

  • Mica Vreme: 07.09.2013 10:30h

    I sad kad nudite direktne izbore - neće, a onoliko diskutuju kako da vas smene?!

  • Hana12 Vreme: 07.09.2013 14:23h

    Gradjani veruju Djilasu,samo napred

  • Đorđe Vreme: 07.09.2013 20:11h

    Najpoštenije bi bilo kada bi građani glasali za čoveka za koga veruju da je sposoban da vodi Beograd, mada čisto sumnjam da će ovaj zakon biti usvojen, jer se naprednjaci boje Đilasove jačine. Svesni su da bi u tom slučaju ponovo izgubili od njega.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP