Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PAZI ČUDA

Nestao izveštaj o korupciji u Euleksu

Autor: RTS | 12.12.2014 - 14:54:00h | Komentara: 0

Nije moguće naći izveštaj iz 2012. godine o nepravilnostima u Euleksu, kaže evropska ombudsmanka Emili O'Rajli. Istražitelj Žan Pol Žake kaže da će detaljno ispitati na koji način je Euleks odgovorio na prijavljene nepravilnosti.

Euleks

Euleks

Evropska ombudsmanka Emili O'Rajli, koja istražuje "lošu administraciju u institucijama EU", došla je do otkrića u izveštaju o optužbama za korupciju u Euleksu, piše Euro njuz.
Euleks, koji je 2008. godine dobio zeleno svetlo da istraži korupciju i ojača vladavinu prava na Kosovu, ima budžet od 111 miliona evra godišnje.
Britanska tužiteljka Marija Bami kaže da je čula snimak telefonskog razgovora koji potvrđuje da je uhapšeni kosovski zvaničniki ubedio dva zvaničnika da odustanu od optužbi protiv njega, u zamenu za novac. Novi šef Euleksa Gabriel Meuči obećao je Bami da će te tvrdnje biti propisno istražene.
Bami je, u izveštaju objavljenom 4. decembra, navela da je Euleks već bio upoznat sa korupcijom u Euleksu.
"Relevantni navodi o nepravilnostima sa Euleksom izgleda da su prvo bili izloženi u izveštaju koji su tužioci dostavili Euleksu u 2012. godini", navela je Bami.
"Ni Euleks ni Evropska diplomatska služba ne poseduju ovaj izveštaj. Nejasno je šta se desilo sa njim", kaže Bami.
O'Rajli je dodala da je Euleks u maju 2013. započeo internu istragu, ali da nije uspeo da isprati sopstvenu proceduru za ozbiljne prekršaje. Sredinom 2014. godine pokrenut je proces ukidanja imuniteta za bivše službenike Euleksa.
Nakon tvrdnji koje je ove godine iznela tužiteljka Marija Bami, visoka predstavnica Evropske unije imenovala je novog stručnjaka koji će ispitati navodnu korupciju u Euleksu na Kosovu.
Žan Pol Žake, francuski profesor prava, svoj izveštaj će predstaviti Evropskom parlamentu u januaru 2015. godine.
O'Rajli smatra da je veliki problem to što izveštaj iz 2012. o nepravilnostima u Euleksu nije moguće naći. Ističe da joj je Žan Pol Žake stavio do znanja da će detaljno ispitati na koji način je Euleks odgovorio na prijavljene nepravilnosti.
"Ombudsman veruje da će se novi stručnjak posvetiti i pitanju kako je moguće da tako važan dokument nestane, i da li je Euleks ikada kontaktirao njegovog autora kako bi dobio još jednu kopiju izveštaja", navela je O'Rajli.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP