Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŽIVOTINJSKO CARSTVO

Ni traga Dulićevim lavovima!

Autor: Sanja Đorđević | 21.08.2012 - 13:49:00h | Komentara: 0

U prihvatilištu Zoološkog vrta „Palić“ trenutno je smešteno oko 200 životinja čije zbrinjavanje je plaćalo prethodno ministarstvo životne sredine, urbanizma i prostornog planiranja, na čijem je čelu bio Oliver Dulić, ali među njima nema lavova, mambi niti retkih papagaja, izjavila je za „Alo!“ Helena Sagmajster, direktorka zoo-vrta.

- Zoološki vrt „Palić“ je pre nekoliko godina započeo saradnju sa prethodnim ministarstvom životne sredine na prihvatu i smeštaju životinja koje su bile predmet ilegalne trgovine, a u skladu sa CITES konvencijom i Zakonom o zaštiti prirode. U tom periodu, međutim, nikakvi lavovi nisu bili zaplenjeni niti poslati nama na čuvanje. „Palić“ nema uslove za čuvanje opasnih zmija poput mambi, tako da ni njih nema u našem prihvatilištu - objašnjava direktorka Sagmajster povodom otkrića nove ministarke za energetiku i zaštitu životne sredine Zorane Mihajlović da je to ministarstvo vlasnik tri lava, dve mambe i sedam retkih papagaja!

Ne'am ja pojma di su se denuli lavovi

Ne'am ja pojma di su se denuli lavovi | Foto: Vesna Lalić

 Za čuvanje ovih životinja, kako je ministarka navela za „Alo!“, resor životne sredine je „Paliću“ godišnje plaćao 1,3 miliona dinara. Direktorka „Palića“, međutim, tvrdi da se milion dinara za ovu godinu odnosi na troškove zbrinjavanja svih 200 životinja u prihvatilištu.

Carinici zaplenili 120 ptica

Carinici su tokom vikenda sprečili dvojicu italijanskih državljana da prokrijumčare 120 ptica iz Srbije preko graničnog prelaza Bačka Palanka Most. U saopštenju carine navodi se da je reč o 86 evropskih divljih grlica, 32 prepelice i dve gugutke koje nisu na spisku zaštićenih vrsta.

- Po ugovoru potpisanom sa ministarstvom, ono snosi sufinansiranje troškova zbrinjavanja svih zaplenjenih životinja smeštenih u vrt, nakon podnošenja zvaničnog izveštaja, što za 2012. iznosi milion dinara za sve pristigle jedinke, njihov smeštaj, hranu i veterinarski tretman - istakla je Sagmajsterova. Ona objašnjava da životinje koje je zaplenila državna inspekcija i privremeno ih smestila u prihvatilište zoo-vrta nisu u vlasništvu „Palića“, te da su smeštene u prihvatni deo gde ih posetioci ne mogu videti. Osim prihvata zaplenjenih životinja, zoo-vrt obavlja delatnost prihvata, rehabilitacije i reintrodukcije u prirodu povređenih životinja. - Sedam lavova u zbirci zoo-vrta, kao i ishrana svih ostalih životinja u zbirci, finansirano je isključivo sopstvenim sredstvima vrta - od ulaznica - istakla je Sagmajsterova i dodala da „Palić“ trenutno ima 120 vrsta životinja i više od 750 jedinki.
U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine najavili su detaljnu istragu o aferi „životinjsko carstvo“. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP