Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MINISTAR IZ LETONIJE KOD PREDSEDNIKA

Nikolić: EU da otvori poglavlja sa Srbijom

Autor: Beta | 22.04.2015 - 12:11:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je država dokazala da je "apsolutno posvećena" putu ka EU i da bi trebalo da Brisel sada otvori prva poglavlja u pregovorima sa Srbijom.

Srbija je dokazala da je apsolutno posvećena putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, i bilo bi dobro kada bi Brisel sada pokazao da odlučni koraci Srbije nisu bili uzaludni, tako što će uskoro otvoriti prva poglavlja", rekao je Nikolić tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Letonije Edgarsom Rinkevičsom.
Kako se navodi u saopštenju predsedničkog kabineta, takav potez EU bi ohrabrio gradjane Srbije, pokazao im da EU želi Srbiju u svom sastavu i približio im cilj za koji se zauzimaju domaće vlasti - normalnu, modernu državu i bolji život za sve gradjane.
Nikolić je dodao da na putu evrointegracija Srbija ima uslove koje druge države nisu imale i da će zbog toga verovatno biti uspešnija od pojedinih članica Evropske unije, jer će se truditi da na najbolji način ispuni uslove iz 34 standardna poglavlja.
"Što se tiče pitanja Kosova i Metohije, Beograd je iskreno ušao u dijalog sa Prištinom jer smo izuzetno zainteresovani za smanjenje tenzija i za ostvarenje što boljih uslova života za sve gradjane koji žive na Kosovu i Metohiji, na šta nas, inače, i Ustav obavezuje", rekao je predsednik.
Nikolić je, medjutim, naveo da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, te "nije dobro da bilo ko ohrabruje administraciju u Prištini da je to finalni cilj dijaloga koji se vodi".
Rinkevičs se, prema saopštenju, složio sa predsednikom Srbije da bi bilo dobro da Brisel, kao neku vrstu gesta dobre volje, uskoro otvori prva poglavlja.
On je izrazio nadu da će se to desiti vrlo brzo, jer je očigledan napredak koji je Srbija postigla u reformama i dodao da žali što se to neće dogoditi za vreme predsedavanja Letonije Evropskom unijom.
Rinkevičs je pozdravio dijalog Beograda i Prištine, i aktivnu ulogu Srbije da se na taj način prevazidju problemi u vezi sa Kosovom. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP