Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DOBRI ODNOSI SRBIJE I SLOVENIJE

Nikolić i Pahor o evrointegracijama i ekonomskoj saradnji

Autor: Tanjug | 03.06.2015 - 15:44:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom o nastavku bilateralnih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje, kao i o spremnosti Slovenije da pomogne i ukaže na sve greške koje je ta zemlja učinila u procesu evrointegracija.

Borut i Nikolić nastavljaju dobru saradnju

Pahor i Nikolić nastavljaju dobru saradnju | Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, dva predsednika razgovarali su o nastavku izvanrednih bilateralnih odnosa dve zemlje, dok je deo razgovora bio je posvećen predstojećem susretu "Brdo procesa" koji okuplja čelnike zemalja jugoistočne Evrope, a biće održan u ponedeljak, 8. juna, u Budvi.


Tokom sastanka detaljno je razmatrana i aktuelna situacija u regionu, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je predsednik Nikolić podvukao da je Srbija mogla da se uveri u prijateljstvo Slovenije tokom prošlogodišnjih poplava.

 - Srbija duguje zahvalnost nesebičnoj i efikasnoj podršci Slovenije, zahvaljujući kojoj smo sprečili veće posledice po stanovništvo i privredu - naglasio je srpski predsednik.

Pored izvanredne političke saradnje i ekonomska saradnja je veoma dobra, dodao je Nikolić i podvukao da je Slovenija izuzetno važan spoljnotrgovinski partner, kao i da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje premašila milijardu evra godišnje.

Prema Nikolićevim rečima, dve zemlje bi trebalo zajedinički da istupaju na trećim tržištima i da realizuju zajedničke projekte u različitim oblastima.
Predsednik Slovenije je istakao da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

  -Dobro je što Srbija nastavlja sprovođenje reformi - rekao je Pahor i dodao da je Slovenija spremna da pomogne i ukaže na sve greške koje je ta zemlja učinila u procesu evrointegracija.

On je naglasio da bi Srbija prilikom usklađivanja zakonske regulative sa EU trebalo da pronađe način da se ta zakonska rešenja zaista mogu primeniti, kako se ne bi desilo da, kao Slovenija, mnoge zakone harmonizuje na brzinu, a da sada mora da ispravlja štetu koja je načinjenja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP