Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RAZGOVORI

Nikolić i Putin otvorili put za bolju ekonomsku saradnju

Autor: Tanjug | 12.09.2012 - 13:28:00h | Komentara: 0

Razgovori predsednika Srbije i Rusije najavljuju boljitak u narednom periodu!

Pričaj mi o...ekonomiji!

Pričaj mi o...ekonomiji! | Foto: Rojters

BEOGRAD, 12. septembra (Tanjug) - Razgovori predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina doprineće produbljivanju privredne saradnje dve zemlje, a izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju ojačaće ekonomsku i energetsku poziciju Srbije u Evropi, ocenili su danas analitičari u izjavama Tanjugu.
Ekonomista Zoran Popov očekuje da posle tih razgovora Rusiji kao velikoj zemlji neće biti preterano teško da pomogne Srbiji u komplikovanoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi, a koja za posledicu može da ima strahovito opadanje životnog standarda stanovništva.
Pomoć Rusije, prema njegovim rečima, doprineće da se stanje u zemlji popravi, a na nama je da uradimo što je moguće više sa tim novcem, rakao je Popov.

Razgovori u punom jeku

Nego, Vlado... | Foto: Rojters

On je podsetio da je naša zemlja i do sada imala bescarinski aranžman sa Rusijom, ali ga nije dovoljno koristila i izrazio očekivanje da ćemo u novim uslovima "biti nešto pametniji."

Govoreći o gasovodu "Južni tok", Popov je rekao da će na taj način biti obezbedjeno nesmetano snabdevanje Srbije gasom, a to će za posledicu imati ekonomski jaču zemlju koja će lakše moći da se odupre svim vrstama pritisaka u domenu ekonomije.
Prema njegovom mišljenju, obezbedjivanjem nesmetanog toka gasa, Srbija će biti u mogućnosti da se odupre raznoraznim uslovima koji se pred nju stavljaju, bilo da su u pitanju zahtevi EU ili uslovi MMF-a.
On smatra da ako je zapadna Evropa privhatila gasovode kao "dar božiji" onda su oni i za Srbiju dvostruko važniji.

Razgovori u punom jeku

... Reci Tomo! | Foto: Rojters

Profesor ekonomije Ljubomir Madžar ocenio da je razumna sve veća orijentisanost Srbije ka Rusiji i istoku, zbog povećanja ekonomske saradnje sa tim zemljama, "ali to ne znači da nas Zapad ne interesuje".

"Interesuje nas i zapad i istok i ići ćemo tamo gde možemo da ostvarimo naše interese," kazao je Madžar, istakavši da Srbija nije u situaciji da može da bira partnere, već treba da ih traži na sve strane.
Madžar je ukazao da su prednosti ruskog tržišta za srpske kompanije te što je ono manje zahtevno od tržišta zapadne Evrope i drugih razvijenih zemalja.
"Srpske kompanije lakše mogu da se probiju na rusko tržište, jer ne možemo preko noći ponuditi najsavremenije tehnološke i vrhunski kvalitetne proizvode," zaključio je Madžar.
Govoreći o energetskoj saradnji sa Srbije i Rusije, generalni sekretar Udruženja za gas Vojislav Vuletić rekao je za Tanjug da sada, kada je premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio nacrt sporazuma o dugoročnim isporukama gasa Srbiji od pet milijardi kubika godišnje i kada magistralni gasovod "Južni tok" prodje sredinom naše zemlje u dužini od oko 411 kilometara, to znači da je Srbija osigurala energetsku bezbednost u 21. veku.
Sve to će omogućiti povoljno snabdevanje Srbije tim energentom budućnosti, istakao je Vuletić i dodao da očekuje da će Srbija za dve do tri godine moći da dobija jeftiniji gas iz Rusije, kada počne da se eksploatiše gasovod "Južni tok", jer veliki tranzitni deo tog gasovoda treba da prodje kroz našu zemlju, što će poboljšati našu poziciju u pregovorima za nižu cenu tog energetnta.
Tada će Srbija moći, kao jedan od važnih pregovarača, da ugovara povoljniju cenu gasa sa ruskim "Gaspromom", jer će naša zemlja biti vazan tranziter gasa "Južnim tokom" za druge zapadno evropske zemlje, precizirao je Vuletić.

Razgovori u punom jeku!

Razgovori u punom jeku! | Foto: AP - Fonet

 On je ukazao da su i druge evropke zemlje, kao što je Nemačka, direktno povezane sa ruskim izvorima gasa putem "Severnog toka', što joj donosi povoljniju cenu gasa i sigurno snabdevanje.

Kada je reč o realizaciji "Južnog toka" sve se odvija onako kao što je obećano i planirano, rekao je Vuletić i ponovio da će radovi na izgradnji tog gasovoda kroz Srbiju početi u decembru i da će biti završeni u predvidjenom roku do 2015. godine.
Srbija će zahvaljujući većim količinama gasa iz Rusije biti u mogućnosti da gradi kogenerativne gasne elektrane iz kojih bi se dobijala struja i toplotna energija, što će smanjiti zavisnost od uvoza struje, rekao je Vuletić.
Rusija i u naftnom sektoru kroz investiranje i preuzimanje NIS-a od "Gaspromnjefta" uspešno realizuje sve što je bilo planirano, modernizacija rafinerije u Pančevu, koja će proizvoditi naftne derivate evro pet kvaliteta, je pri kraju i u decembru treba da bude puštena u rad, a modernizuju se i benzinske stanice NIS-a, podsetio je stručnjak za energetiku Privredne komore Srbije Ljubinko Savić.
Modernizacija pančevačke rafinerije omogućiće izvoz naftnih derivata, što će doprineti smanjenju zavisnosti od uvoza energenata i jačanju enrgetske sigurnosti Srbije, ukazao je Savić za Tanjug i podsetio da je NIS od kako ga ruski partner postao većinski vlasnik, pokrenuo novi ciklus istraživanja nafte i gasa u Srbiji i regionu.
Na modernizaciji rafinerije je zaposlen veliki broj domaćih radnika iz elektromašinogradnje, a velika sredstava se ulažu u zaštitu životne sredine, dodao je Savić.
Ekonomista Mladjan Kovačević je ocenio ranije u izjavi Tanjugu da bi srpsko-ruska trgovinska razmena mogla biti udvostručena za nekoliko godina, a ruske investicije povećane u srpsku infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i turizam.
"Rusija ima sve više interesa da ulaže u Srbiju, u koju je nedavno došla i 'Sber banka' koja može da pospeši te investicije," ocenio je Kovačević.
Po ovom ekonomisti, ruski partneri bi imali interes da ulažu u otvaranje postrojenja za preradu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, a ne da samo da kupuju sirovo voće i povrće iz Srbije, a mi možemo mnogo više da izvozimo u Rusiju, ali to zavisi od nas i od naše bolje organizovanosti da bi podmirili potrebe tog velikog tržišta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP