Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SPREMNI ZA PREGOVORE

Nikolić: I Vučić na pregovorima!

Autor: Beta | 01.04.2013 - 15:07:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da će i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić učestvovati u sutrašnjoj, osmoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Državni vrh Srbije sastao se danas nešto posle 13 sati u zgradi Predsedništva, u Beogradu, uoči sutrašnjeg nastavka pregovora Beograda i Prištine u Briselu.

Vučić i Nikolić

Vučić i Nikolić | Foto: Oliver Bunić

- Predložio sam da u delegaciji bude i Vučić, i biće, jer je to prilika da pokažemo jedinstvo državnog vrha", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije tokom sastanka s ostalim najvišim državnim zvaničnicima. Nikolić je naveo da ne deluju ohrabrujuće izjave rukovodilaca iz Prištine koji govore da "ništa neće da popuste".

Sa Prištinom mora da se postigne najoptimalnije rešenje - rekao je Nikolić i dodao da to nije lako jer treba odrediti koji je to minimum zahteva koji zadovoljava obe strane.


- Što se Beograda tiče, ono ispod čega naši predstavnici neće ići ispod zahteva da gradjani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i to bez oprisustva vojske - zaključio je predsednik Srbije


Nikolić je izašao sa sednice državnog vrha, na kojem se definiše strategija našeg tima i sastav delegacije.


Predsednik Srbije rekao je novinarima da Srbija ne želi da šalje ultimativne zahteve koji bi značili ispunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali i da ne prihvata ultimatume, jer, kako je naveo, "odgovorni ljudi, naši prijatelji čekaju sa strane da vide ishod".


"Ne odbijamo unapred ništa, ne tražimo da prihvate sve ono što bi bilo idealno za Srbiju, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo razgovore, jer je Srbija uvek bila razumna", kazao je Nikolić.


On je dodao da se sastanak državnog vrha u Predsedništvu nastavlja, jer "nije lako odrediti minimum zahteva, uvek jedan deo gradjana neće biti zadovoljan".


"Ako nam je narod dao poverenje, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", zaključio je Nikolić.


Nikolić je naveo da ne deluju ohrabrujuće izjave rukovodilaca iz Prištine koji govore da "ništa neće da popuste".


Nikolić je rekao da je Beograd u dijalogu sa Prištinom preuzeo odgovornost za kako je rekao "situaciju koja se možda neće svideti svakome, ali mora da bude u interesu Srbije i njenih građana".

"Ako denosem odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu bili zadovoljni, ja više neću biti predsednik Srbije. Ako se ja pitam, Srbija nikada neće priznati Kosovo, ako se ja pitam svi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo bi da žive bolje, mirnije i bezbednije, ako se ja pitam Srbija bi trebalo da bude deo EU", rekao je Nikolić.


On je dodao da će više informacija o novoj rundi dijaloga biti poznato sutra tokom dana, da će one dolaziti iz Brisela tokom samog sastanaka koji kako je rekao može "trajati kratko ili pak dugo".


Ali, istakao je "sutra ništa neće biti konačno".

Danas su se sastali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: AP

Očekuje se da će posle konsultacija državnog vrha Vučić odlučiti da li će se priključiti pregovaračkom timu u sutrašnjoj rundi pregovara u Briselu.
Predsednik Nikolić je za 14 časova zakazao konferenciju za novinare.
Državni vrh se sastao u petak i tada je savetnik predsednika Marko Đurić rekao da je situacija "teška i dramatična".
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP