Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGOVORI

Nikolić:Imamo
spremno rešenje za Kosovo!

Autor: Tanjug | 31.10.2012 - 23:15:00h | Komentara: 13

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da vlast ima spremno rešenje za Kosovo i Metohiju, ocenjujući da i pored suženog manevarskog prostora, nije sve zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije.

Vlada je dala rezultate - Tomislav Nikolić

Imaju rešenje za Kosovo i Metohiju: Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

On je gostujući na RTS preneo da je na današnjem sastanku državnog vrha postignut visoki stepen saglasnosti o platformi za Kosovo i Metohiju najavljujući da će o tom dokumentu uskoro moći da se izjasni i Skupština Srbije.


"Postigli smo visok stepen saglasnosti, a blisko je vreme kada ćemo i Skupštinu uključiti, jer to je platforma sa koje Srbija kreće", naveo je Nikolić i najavio i da bi već iduće nedelje mogao da se proširi sastav ljudi koji će se izjašnjavati o platformi za dijalog sa Prištinom.

"Izuzev želje da se pokaže da baš ništa ne valja, teško da će biti zamerki, ali sve je to još uvek podložno izmenama, nismo imali ni mogućnosti da čujemo mnogo primedbi, a bilo je sugestija i predloga", naveo je Nikolić.

Upitan koliki je manevarski prostor u kojem bi se došlo do rešenja kojim će obe strane biti zadovoljne, ili nezadovoljne, Nikolić kaže da je on veoma skučen.

"To građani vide, ja razgovaram sa ljudima koje politika dotiče, na ulici, selu, gradu, ali i u takvom prostoru Srbija je međunarodno priznata država, prema kojoj se mnogi ponašaju licemerno. Kada govorim na Skupštini UN, ja tamo govorim i kao predsednik Kosova, a van toga, i kad se izađe iz sale, menjaju se stavovi", naveo je predsednik Srbije.

"Kao predsednik Srbije, sigurno je da nikada neću govoriti u Prištini, ali treba tražiti rešenje, ja nisam pao sa neba, ovaj problem je tu godinama, i treba naći rešenje, a mislim da smo na putu da ubedimo velike sile koje su ovaj problem nekako ispustile iz ruku", rekao je Nikolić.

"Sada imamo spremno rešenje, besmisleno je pričati o telekomunikacijama kada ne znate sređujete li vi to nezavisno Kosovo ili život na Kosovu", kaže predsednik Srbije ocenjujući da nije "sve baš tako zakovano, posebno ne na štetu i nesreću Srbije".

Cilj je popravljanje slike Srbije - Tomislav Nikolić

Sužen manevarski prostor ali nije sve zakovano: Tomislav Nikolić | Foto: AP

On kaže i da pred željom da Kosovo bude država stoji jedan zid, koji se zove članstvo u UN, ali da na sreću postoje članice SB UN zbog kojih čitava konstrukcija o albanskim institucijama pada u vodu.

Predsednik je ponovio da državna sekretarka SAD Hilari Klinton i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nisu tražili od Srbije da prizna Kosovo. Nikolić je dodao i da one na jučerašnjem sastanku nisu upoznate sa rešenjima iz platforme o dijalogu Beograda i Prištine, navodeći da sa tim dokumentom prvo treba da bude upoznat naš narod.

"Mogle su da zaključe iz razgovora koji je trajao sat i po, neuobičajeno dugo, da (premijer Ivica) Dačić i ja govorimo istovetno, samo drugim rečima. Išao sam svesno i dalje nego što možda diplomatski običaji nalažu, u analizi svega lošeg što je došlo sa UN, i mogle su da zaključe šta zameramo i šta su naše želje", rekao je Nikolić.
Poslednji komentari
  • Srki Vreme: 31.10.2012 23:24h

    Za sada dobra borba predsednika zajedno sa vladom. Mislim da ce i gradjani to polakopoceti da osecaju!!

  • Alo forever Vreme: 31.10.2012 23:30h

    Svakako da su pred Nikolicem najvaznija i kljucna, a ujedno i najteza pitanja..verujem u njegove sposobnosti i pozitivnom ishodu .

  • Alo man Vreme: 31.10.2012 23:30h

    Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put.

  • Alomanik Vreme: 31.10.2012 23:31h

    Mora se jednom preseci sa tim istorijskim pitanjem..postici normalan dijalog..prvenstveno za boljitak nasih srba koji zive dole pod preteskim uslovima i otezanim okolnostima.

  • Apostol Vreme: 01.11.2012 08:35h

    Konacno neko koga je briga i ko radi u korist naroda!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP