Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČAN

Nikolić: Kosovo u UN
ni pod izvesnim uslovima

Autor: Tanjug | 16.01.2013 - 17:33:00h | Komentara: 1

Dok premijer Ivica Dačić i danas izjavljuje da se o stolici Kosova u UN može razgovarati, ali uz rešenje statusa KiM, predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je to neprihvatljivo, s čime se slažu i pojedini predstavnici vladajuće garniture, ali i opozicije i Srbi s Kosova.

"Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN", rekao je Nikolić u razgovoru sa dopisnicima stranih medija u Beogradu.
Znači li to suprotan stav od onog koji je juče izneo premijer Ivica Dačić, Nikolić je rekao da se s tim ne slaže čak i ukoliko je premijer mislio da je to pod izvesnim uslovima moguće.

Pitanje integriteta vrlo pipavo - Toma Nikolić

Platforma predviđa nepriznavanje nezavisnosti Kosova - Toma Nikolić | Foto: AP

Dačić je juče izjavio da bi Srbija mogla da razgovara i o stolici Kosova u UN, ukoliko bi to bila posledica postizanja sveobuhvatnog rešenja, koje je u skladu sa državnim i nacionalnim interesima Srbije, te da to podrazumeva da i druga strana nešto ponudi.
"Mi smo juče sedeli zajedno, razgovarali o mnogo čemu, ali nismo o tome. Voleo bih da dobijem tačno, izvorno kako je on to rekao. Očekujem prvo njegovu rekaciju. Ako je mislio da pod izvesnim uslovima to može, onda se ja sa tim ne slažem", kazao je predsednik Nikolić.
I danas je Dačić ponovio da je iluzorno razgovarati o UN bez rešenja statusa Kosova i Metohije.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Zoranom MIlanovićem on je ponovio da je Srbija otvorena i za to pitanje kao i za sva ostala kako bi se sva pitanja rešila u potpunosti.
"Za Srbiju je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno rešenje ukoliko nema sveobuhvatnog dogovora. Ako nema rešenja o statusu iluzorno je razgovarati o UN", rekao je Dačić.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Aleksandar Dimitrijević

U međuvremenu se u medijima spekuliše šta bi to Priština trebalo da ponudi za podršku Srbije statusu Kosova u UN, pa se kao jedna od mogućnosti nametnula i eventualna podela Kosova, u kojoj bi navodno sever pripao Srbima, ali je kosovski premijer Hašim Tači već danas takvu mogućnost odbacio.
Tači je odbacio bilo kakvu mogućnost davanja autonomije Srbima na severu Kosova u zamenu za podršku Beograda da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.
U intervjuu agenciji AP Tači je pozdravio "promenu stava" Beograda, ali je naveo da članstvo Kosova u UN "ne zavisi od volje" Beograda.
Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je, komentarišući izjavu Dačića, rekao da nikakvo članstvo Kosova u UN nije predviđeno koalicionim sporazumom na osnovu koga je formirana vladajuća većina.
"Ne verujem da je premijer tako brzo zaboravio usvojenu rezoluciju i platformu o KiM, u kojima se obavezuju svi naši pregovarači da svako rešenje koje eventualno bude postignuto mora da bude u skladu sa našim Ustavom i Rezolucijom 1244", kazao je Drecun.
Na suprotnost Dačićeve izjave s Platformom i Rezolucijom o KiM upozorila je danas i poslanik Jedinstvene Srpske Liste u Skupstini Kosova Rada Trajković, dok je DS S tražila ostavku Dačića zbog takve izjave ocenivši da njegov stav ide "korak dalje u predaji pokrajine albanskim separatistima".
Poslednji komentari
  • M.T. Vreme: 16.01.2013 19:23h

    Kakve izjave dajete vas dvojica?!? Jel mislite da u beskonacnost mozete nas tretirati kao budale kod kojih sve prolazi?Zasto se ne dogovarate, zasto dajete kontradiktorne izjave,zasto nam to radite?!?Polozite racun ovom narodu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP