Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SAMIT U BUDVI

Nikolić: Mi nismo napravili krizu EU

Autor: Tanjug | 08.06.2015 - 14:52:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da EU treba da se vrati sa nivoa dobrosusedstva, na nivo proširenja, dodajući da Unija nije potpuna bez zapadnog Balkana.

Zamišljeni Toma

 Toma Nikolić | Foto: AP

On je, u izjavi novinarima, posle plenarne sednice samita Procesa "Brdo-Brioni", kazao da se oseća zamor kod mnogih država članica EU.

Prema njegovim rečima, "trenutno se najviše raduje onaj koji potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer misli da je stao na šine, ali čak ni ako ste na šinama to ništa ne znači ako je voz stao".

  - Mi nismo napravili krizu EU, kako ekonomsku, tako ni političku - poručio je Nikolić i naglasio da treba zaboraviti na novac, jer ga region ne traži u meri u kojoj ga Evropa nema, niti je Evropa dužna da nekome da novac.
Članstvo, podvukao je on, znači nešto mnogo više.
- Ako treba da ispunimo 35 poglavlja, od kojih je jedno jako teško i pitanje je kako će sve da prođe, može i Evropa ozbiljnije da razmišlja o nama, a ne da nam šalje činovnike koji će da gledaju samo za koliko poglavlja smo spremni, da li je skrining završen, da otvarimo poglavlja i da ih potom zatvaramo 10 godina. Čak ni ta poglavlja, što je formalnost, ne možemo da dobijemo iako smo u pet potpuno spremni - rekao je predsednik Srbije.

On je preneo da je dogovoreno da se uputi pismo predsedniku Saveta EU Donaldu Tusku da organizuje sastanak lidera Unije i regiona oko toga kako da "konačno ubedimo EU da ovo nije tehničko, već veoma političko pitanje, da se tiče budućnosti svih naših građana, a ne formalno činovnika da li ste ispunili neke uslove ili ne".

Nikolić je preneo da su se učesnici Samita u Budvi složili oko toga da čitav prostor Balkana treba da bude u EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP