Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK OBJASNIO ŠTA JE HTEO DA KAŽE

Nikolić: Nikada nismo rekli da nećemo Turski tok

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 20:24:00h | Komentara: 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas u Moskvi da Srbija nikada nije rekla da neće "Turski tok", ali da je "Južni tok" bio bolja alternativa.

Imaa važnijih obaveza  od porodica heroja:  Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Oliver Bunić

 
Nikolić je, na pitanja ruskih novinara u ambasadi Srbije u Moskvi uoči sutrašnje proslave Dana pobede, rekao da je "Južni tok" bio velika šansa za Srbiju zato što preko tog gasovoda Srbija ne bi samo dobijala gas, nego bi i zaradila mnogo novca od tranzita tog gasa.

On je podsetio da je Rusija već bila preuzela obavezu da finansira radove na srpskoj deonici "Južnog toka", a da bi Srbija to trebalo da otplati kasnije prihodima od tranzita, preneo je portal "Sputnjik".

- Kada je postalo potpuno jasno da od toga neće biti ništa, mi smo saznali da se planira 'Turski tok' i da će on ići preko Grčke, možda Makedonije i da bi trebalo da stigne do Srbije kao krajnjeg korisnika. Nikada nismo rekli da mi to nećemo. Naravno da nam treba gas, jer ako zaista 2018. godine Rusija prestane da nas snabdeva gasom koji ide kroz Ukrajinu, mi ćemo ostati bez gasa. To bi bila alternativa, ali ja sam samo rekao da to nije adekvatna alternativa 'Južnom toku', objasnio je predsednik Srbije.

On je istovremeno ukazao da će i "Turski tok" imati problem jer ulazi u EU, "a ako 'Južni tok' nije mogao kroz Bugarsku da uđe u EU kako će 'Turski tok' kroz Grčku".

- Mnogo toga nije jasno. Ali čak i da stigne do granice između Srbije i Makedonije onda mi moramo da gradimo sve instalacije od makedonske granice do severa Srbije. I tu se najverovatnije završava tok, mi smo samo poslednji korisnik, nismo tranzitna država kroz koju taj gas ide, rekao je predsednik Srbije.

- Svakako se radujemo ako bi 'Turski tok' bio radjen, dodao je Nikolić.

Prema rečima Nikolića, pre dva dana nije bilo izvesno da će taj projekat biti izgrađen pošto nije postojao sporazum između Rusije i Turske, a juče je sporazum sklopljen i sada su okolnosti potpuno drugačije.

- Ako je sporazum sklopljen onda će tok stići na grčku granicu. A onda zavisi od Evropske komisije, od energetskog sporazuma, od toga da li taj tok zadovoljava uslove koje 'Južni tok' nije zadovoljavao, da li će Evropa biti i dalje ljuta na Rusiju, da li će zaustaviti ruski gas na granici Evrope. Mi smo sada, nažalost, Evropskom unijom odvojeni od Rusije i sva naša saradnja oko energenata zavisi od toga da li će EU propustiti energente kroz Bugarsku i Grčku da bi stigli do nas, rekao je Nikolić.

Govoreći o proslavi Dana pobede, predsednik Srbije je rekao da svi građani sveta obeležavaju 9. maj kao dan kada je konačno slomljeno jedno veliko zlo.
- "Tako da je moja odluka da Garda Vojske Srbije učestvuje na sutrašnjoj paradi u Moskvi bila potpuno normalna. Ja sam samo, čini mi se, potpisao želju građana Srbije da u tom veličanstvenom sutrašnjem obeležavanju 70 godina pobede nad fašizmom učestvujemo i mi koji smo učestvovali u pobedi nad fašizmom. Neke druge države dočekale su Crvenu armiju da ih oslobodi. A mi smo Crvenu armiju dočekali kao ljudi koji su se već skoro bili oslobodili sami, istakao je predsednik Srbije.

Nikolić se u ambasadi Srbije u Moskvi sastao sa gardistima srpske vojske dan pre održavanja parade na Crvenom trgu. Ovo je prvi put da je predsednik Srbije pozdravio Gardu u inostranstvu, podsetio je "Sputnjik".
Poslednji komentari
  • Teodora Vreme: 08.05.2015 23:52h

    Pa da li ovaj uopšte zna šta priča, bolje reći - da li je u stanju da misli pre nego što progovori, i dok govori? Juče je rekao da je nemoguće da turski prođe preko Srbije, a danas da "nismo rekli da nećemo". Dakle mi hoćemo nešto što je nemoguće! Ovaj divlji graditelj vikendica u zabranjenom području, lik sa kupljenom diplomom koji telefonira društvenim mrežama da bi nešto komentarisao (ali je broj uvek zauzet, pa , siromah, ne može da se uključi na fejsbuk i tviter) bruka Srbiju i narod ove zemlje gde god se pojavi, s kim god razgovara, o čemu god da priča i odmah popšto otvori usta! Apsolutno najgori i najnesposobniji predsednik u srpskoj istoriji!

  • Katarina Vreme: 09.05.2015 10:48h

    Nije čovek kriv što je došao iz naroda, a ne sa Harvarda, Oksforda, ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP