Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BORBA PROTIV TERORIZMA U REGIONU

Nikolić obećao pomoć Dodiku

Autor: Alo/Agencije | 29.04.2015 - 12:31:00h | Komentara: 0

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas građanima Srbije, ali i Republike Srpske, da mogu biti mirni i da će se učiniti sve po Ustavu i zakonima da se obezbede sigurnost i mir i naveo da RS nije spremna da se sama odbrani od opasnosti terorizma te da će joj Srbija u tome pomoći. Milorad Dodik je najavio novu strategiju bezbednosnih struktura.

Nikolić i Dodik

Nikolić i Dodik | Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ni Srbija ni Republika Srpska ne utiču na svetske dogadjaje i ono što je opasnost za ceo svet nije izazvano nikakvim ponašanjem Srbije i Republike Srpske, ali očigledno je da možemo da budemo žrtve ili kolateralna šteta i da na sve moramo da budemo spremni - rekao je Nikolić nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske na kojem je razgovarano o situaciji nastaloj nakon terorističkog napada u Zvorniku.

Prema njegovim rečima Republika Srpska u "sadašnjoj konstituciji Bosne i Hercegovine" nije dovoljno spremna da se sama odbrani od narastajuće opasnosti fundamentalizma i terorizma zbog čega je Srbija dužna da joj pomogne.
- Razgovarali smo o modalitetima. Očigledno je da sve države na Balkanu moraju da uspostave čvršću i konkretniju saradnju, službe da saradjuju i razmenjuju informacije, kako bismo saznali da li je neko uvučen u mrežu iz koje povratka nema - rekao je Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima u Zvorniku je došlo je do incidenta koji pokazuje da mnogo toga medjunarodna zajednica nije uspela da konstituiše u Bosni i Hercegovini kako da funkcioniše ta zemlja.
On je poručio da Srbija ne želi da učini bilo šta što bi ugrozilo funkcionisanje i opstanak Bosne i Hercegovine, ali da isto tako ne dozvoljava da bilo šta ugrozi entitet Republike Srpske u sastavu BiH.
Kako je naznačio ima onih koji se vraćaju sa različitih ratišta a učešhe u njima je zabranjeno, ali je pitanje kako države na tako nešto reaguju i da li procesuiraju one koji se o te zakone ipak ogluše.
On je upozorio da je Balkan ranjiv i danas 20 godina posle Dejtonskog sporazuma i otvaranje rana bi značilo da je sve to vreme izgubljeno i da je to odgovornost i onih koji brinu o BiH u ime medjunarodne zajednice.
Prema njegovim rečima Srbija ne bi zaštitila RS kada bi tražila više ovlašćenja ali želi da RS može da ostvaruje svoja prava.
Kako je ocenio nije razgovarano o alarmantnoj ali jeste o veoma teškoj situaciji upozorivši da je taj nemili dogadjaj mala pojava onoga što se nalazi ispod površine "što kulja i buja i što se prenosi širom sveta, a nažalost, vrlo lako može da stigne i do nas".
- Gradjanima Srbije i Republike Srpske poručujem da mogu da budu potpuno mirni. Svi koji su odgovorni u Srbiji i RS učiniće sve što je u njihovoj moći, što mogu i moraju po ustavu i zakonima, da osiguraju mir i bezbednost i sigurnost svojih gradjana i da ne dozvole da se preliva iz država bilo kakav obilik nezakonitog i terorističkog ponašanja i onog koji ugrožava gradjane sa obe obale Drine - rekao je Nikolić.
Naš prevashodni cilj je da građani ne strahuju ni od koga, dodao je Nikolić koji je rekao da će se saradjivati bliže i intenzivnije ujedno pozvavši vlasti i drugog entiteta i okolnih država na saradnju.

Dodik: Nova strategija bezbednosnih struktura

Milorad Dodik najavio je danas da će taj entitet, nakon nemilih dogadjaja u Zvorniku razvijati novu strategiju bezbednosnih struktura.


To, kako je rekao, znači da će RS saradjivati sa organima bezbedosti u Federaciji, Hrvatskoj i Srbiji jer, kako je rekao, borba protiv terorizma ne može biti izolovana.


"Koordinacija i saradnja sa svim pozitivno orijentisanim strukturima je dobro došla, a ovde u Srbiji smo prepoznali tu apsolutnu spremnost i saradnju", rekao je Dodik.


Napomenuo je da je današnji sastanak sa predsednikom Nikolićem i premijerom Vučićem bio zapravo deo redovnih konsultacija, a da se na dnevnom redu našlo i pitanje bezbednosti, posle terorističkog napada u Zvorniku.


- U okviru naših ovlašćenja saradjujemo na pitanju razmene informacija, pitanjima i koja okupljaju borbu protiv trorizma i zajednicki ćemo činiti da se na sve moguće načine suprotstavimo širenju terorizma - naveo je Dodik.


Tim pre, kako je rekao, što se Zvornik nalazi na Drini, na samoj granici sa Srbijom.

Dodik je napomenuo i da je terorista koji je pucao na policajca pripadnik jednog naroda, ali da to ne znači da je ceo taj narod takav.

- Mi sa narodom u BiH moramo da saradjujemo kako bi se suprotstavili širenju idelologije ekstremnog radikalizma i smanjenju opasnosti od toga - rekao je Dodik.


Republika Srpska, dodao je, ima svoja ovlašćenja u oblasti policijskih struktura, ali je ukazao da su tom entitetu neke nadležnosti "otete" i prenesene na nivo BiH, kao što su pravosudje i bezbednost.


- U oblasti terorizma nadležnost ima jedino SIPA - rekao je Dodik i dodao da je očigledno da Srpska ne raspolaže sa dovoljnim podacima njihovog rada.


Podsetivši na slične dogadjaje u Bugojnu i teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, Dodik nije isključio mogućnost da se nešto slično neće dogadjati i ubudućnosti.

Zato je, kazao je, borba protiv terorizma jedan od preioriteta u RS, a to treba da bude prioritet i u BiH.

Predsednik Srpske je, medjutm, primetio da u BiH ne postoji politička volja da se nadležni suprotstave raznim oblicima ideologije ekstremnog terorizma, što, kako je rekao, možemo da vidimo i na ovom dogadjaju koji su neki pokušali da drugačije prikažu.

Zato, istakao je, Srbija i Srpska moraju da vode zajednički računa o ukupno bezbednosti čitavog regiona, koji je ustalasan dogadjajima koji narušavaju njegovu bezbednost.

U prilog tome on je podsetio na nedavni napad na policijsku karaulu na severu Makedonije.

- U svakom slučaju mi želimo moćnu i jaku Srbiju koju gledamo i doživljavamo kao jako utočište od koje možemo da dobijemo pomoć - rekao je predsednik Republike Srpske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP