Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GLASNO

Nikolić: Ovo je biti - ili ne biti,
Evropo, pala si ispit! (VIDEO)

Autor: Tanjug | 07.01.2013 - 17:15:00h | Komentara: 4

U Sabornoj crkvi u Beogradu episkop hvostanski Atanasije Rakita služio je Božićnu liturgiju u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića i patrijarha srpskog Irineja, koji je poručio da su nam, pored ljubavi, potrebni mir i dobra volja i koji je pozvao srpski narod da ne zaboravi svoju pravoslavnu veru, svoj jezik, bogomolje i grobove predaka i svoje svetosavske korene.

Patrijarh Irinej je vernicima u božićnoj poslanici poručio da je Božić dan utehe i nade za sve izbegle i izgnane, "pa i za sve one iz roda našega koji jedu gorki izgnanički hleb".
Građanima na Kosovu i Metohiji poručio je da je Božić dan kojim počinje i Vaskrs, a da Vaskrsenje ne biva bez stradanja i da na stotu godišnjicu oslobodjenja Kosova i Metohije treba "položiti nadu u Gospoda".
"Znajte, zapamtite i naučite decu svoju da bi oni naučili decu da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca svojih, a srpski narod pet vekova čekao oslobođenje stare Srbije", rekao je patrijarh.

Patrijarh Irinej

Patrijarh Irinej | Foto: FoNet

Predsednik Nikolić je, po završetku liturgije i pričesti, novinarima rekao da je Božić želeo da provede tamo gde je najteže - na Kosovu i Metohiji, ali da evropska zajednica nije položila taj ispit.
On je naglasio da nije očekivao dozvolu od albanskih vlasti u Prištini, ali da evropska zajednica na tom pitanju nije položila ispit,
"EU mora dobro da razmisli kad ubeđuje Srbiju da je statusno neutralna i da želi da pomogne da svi živimo bolje i da li je na današnji dan pokazala ustvari svoje pravo lice", kazao je Nikolić.
Takav stav Unije biće, kako je rekao, osnova za dalje pregovore s Prištinom.
"Ovo je u stvari biti ili ne biti - da li predsednik može da ode na teritoriju KiM ili ne i o čemu mi onda pregovaramo. Ja nisam tražio da idem u političku misiju već u versku misiju, ali tamo nema ljudi koji veruju u Boga", kazao je Nikolić novinarima posle božićne liturgije u Sabornoj crkvi.
Odgovarajući na pitanje hoće li tražiti opet dozvolu da ide na Kosovo, Nikolić je rekao: "ja da tražim dozvolu za koju znam da više niko nikad neće da mi je da - neću".

Cilj je popravljanje slike Srbije - Tomislav Nikolić

Neću više tražiti dozvolu da odem na Kosovo- Tomislav Nikolić | Foto: AP

Predsednik je dodao i da su građani Srbije i do sada prolazili kroz mnogo teškoća i iskušenja i da su navikli na muku i odricanja.
"Ne treba ih uopšte podsećati koliko iz toga mogu da izadju jači. Uvek smo izlazili jači i ja očekujem da ove godine izadjemo jači, zbog toga što smatram da je naš točak do dna dohvatio blato i da sada treba da počne da izlazi napolje uz saradnju svih", poručuo je predsednik.
Prema njegovim rečima, pre svega vlada je na ispitu da pokaže kako oni koji treba da brinu o narodu to i čine, a ne samo da brinu o sebi i svojim privilegijama.
"U Srbiji može da se obezbedi bolji život. Ja vam želim zaista da ova godina u kojoj nas iščekuju velika iskušenja i sa prijateljima i sa manjim prijateljima, bude prelomna. A kako god da se razvija više nikada ne može da bude gora nego što je bila. Mir božji , Hristos se rodi", poručio je predsednik.

Božiću liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu služio je episkop hvostanski Atanasije Rakita, a prisustvovali su joj predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, članovi njegovog kabineta, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, predstavnici katoličke crkve i islamske zajednice, kao i brojni vernici.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju danas Božić, dan rođenja Isusa Hrista - najradosniji hrišćanski praznik.
Povodom velikog hrišćanskog praznika u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve u zemlji i rasejanju na Božić se služi liturgija svetog Jovana Zlatoustog, prema kanonima SPC.
Uoči Božića, u hramovima su održana bdenja, a u portama i na gradskim trgovima naloženi badnjaci, čime se najavljuje rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.
Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti, koji poštuju stari - Julijanski kalendar.
Srpska pravoslavna crkva Božić slavi tri dana, a na sam dan Božića služi se liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.
Poslednji komentari
  • albanac Vreme: 07.01.2013 18:25h

    ova poseta nista nije ima ih gore polako

  • dno2 Vreme: 07.01.2013 21:43h

    Ja mislim predsednice da ce sada da krene kolektivno samospaljivanje svih diplomata iz EU. Nedostajace kantica i benzina,ja vam kazem

  • Radenko Vreme: 08.01.2013 10:27h

    Teritorujalni integritet i suverenitet Srbije je određen međunarodnim pravom i Ustavom. Međutim, pseudo elita dekodiranih mozgova i kaparisanih plaćenika smišlja "platformu" kako da nas ponovo obmanu, ali da se mi ne dosetimo! Dačić priča de mi moramo da prihvatimo fakat, odnosno faktičko stanje. Dakle, Ivice ja uđem u banku sa kalašnjikovim i sad je to faktičko stanje, odnosno moja je banka. Kaparisani plaćenici nas dovode u pred istorijsko doba, doba pre države i prava kada je vladalo divljaštvo, zakon džugle.Samo jedin rešenje imamo močuge u ruke!!!!!

  • Stanimoir Vreme: 08.01.2013 14:41h

    Teritorujalni integritet i suverenitet Srbije je određen međunarodnim pravom i Ustavom. Međutim, pseudo elita dekodiranih mozgova i kaparisanih plaćenika smišlja "platformu" kako da nas ponovo obmanu, ali da se mi ne dosetimo! Dačić priča de mi moramo da prihvatimo fakat, odnosno faktičko stanje. Dakle, Ivice ja uđem u banku sa kalašnjikovim i sad je to faktičko stanje, odnosno moja je banka. Kaparisani plaćenici nas dovode u pred istorijsko doba, doba pre države i prava kada je vladalo divljaštvo, zakon džugle.Samo jedin rešenje imamo močuge u ruke!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP