Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DOBRE VESTI IZ BRISELA

Nikolić: Priština popustila,
sporazum 20 ili 28 marta!

Autor: Tanjug | 11.03.2013 - 22:31:00h | Komentara: 3

U Briselu je sinoć oko 22 časa završen dvoipočasovni sastanak državnog vrha Srbije sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Nakon sastanka trojice predstavnika srpskih vlasti sa Ketrin Ešton, predsednik Nikolić je poručio da je Priština popustila i da će sporazum sa EU biti potpisan 20. ili 28. marta, javlja Tanjug.

Ketrin Ešton sa srpskim zvaničnicima

Ketrin Ešton sa Vučićem, Nikolićem i Dačićem | Foto: EU

"Priština koja je do sada insistirala na tome da svako rešenje mora da se uklopi u njihove zakonske okvire, popustila je", izjavio je Nikolić novinarima posle sastanka srpskog državnog vrha sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

"Sporazum će biti potpisan ako ne 20, onda 28. marta", rekao je predsednik Srbije, sa kojim su na razgovorima kod Eštonove bili i premijer Ivica Dačić i vicepremijer Aleksandar Vučić.


Prema njegovim rečima, razgovor sa Eštonovom, iskren i konkretan, ticao se neophodnih izmena zakona koje su donele prištinske vlasti, ali i zakona Republike Srbije, kako bi se srpskoj zajedniciomogućila zaštita u skladu sa evropskim standardima.


"Nije bilo nikakvih dokumenata", precizirao je Nikolić, misleći na spekulacije da će Eštonova izneti non pejper.


Jedini dokument bio je, rekao je, Rezolucija narodne skupštine i papir naše vlade o dijalogu, rekao je Nikolić.


Državni vrh Sbije - predsednik, premijer i vicepremijer, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, razgovarali su s Eštonovom tokom radne večere dva i po sata.


Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine "zapeo" na pitanju ovlašćena zajednice srpskih opština.


U okviru dijaloga predviđene su još dve runde razgovora Beograda i Prištine, 20. marta i 6. aprila, a 16. aprila Ketrin Ešton će izvestiti Savet ministara EU o rezultatima dijaloga i izneti preporuku da li Srbiji treba odobriti datum za pregovore sa EU.

Sastanak državnog vrha Srbije i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton koji je počeo večeras nešto pre 19.30 sati u Briselu završen je oko 22 sata.

Sastanak je zakazan na inicijativu Brisela, pošto je postalo izvesno da je dijalog Beograda i Prištine zastao na pitanju ovlašćenja zajednice srpskih opština na severu Kosova.
Poslednji komentari
  • sone Vreme: 12.03.2013 07:02h

    Za mene je svaki sporazum koji nema u sebi konstataciju o okupaciji, priznavanje kapitulacije. "Latini" ce naci nacin da nas prevare i da tumace sporazum po svome, na nasu stetu.

  • dada Vreme: 12.03.2013 07:42h

    Ono sto je zapad zacrtao tako ce i biti ... Ne pita se puno ni Pristina a ni Beograd

  • mihajlo Vreme: 12.03.2013 09:32h

    Drago mi je ako je do pomaka doslo,ali se bojim dardanaca i kad poklone daju,a za zapadnjake i da ne govorim.U svakom slucaju istrajte na istoriskom putu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP