Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OŠTRO

Nikolić: Srbija ne može da čeka,
Kosovo nam curi kroz prste!

Autor: Tanjug | 27.12.2012 - 13:54:00h | Komentara: 3

Za Srbiju odavno više nema pobede na Kosovu i Metohiji, ali porazi moraju da prestanu, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

On je istakao da konačno rešenje sudbine južne srpske pokrajine mora biti doneto za vreme njegovog mandata, ali i da je Srbija na tom putu najzad prestala da uzmiče pred međunarodnom zajednicom i kosovskim Albancima.
Predsednik objašnjava da pod uzmicanjem misli na politiku koja je ranije vođena po principu "daj da uradim što se od mene očekuje, da ne zabadam prst u oko EU, ali da građani ne shvate da sam odstupio od onoga što piše u Ustavu i da vodim ka nezavisnosti Kosova, govoreći kako nikada neće biti nezavisno i kako ga nikada neću priznati".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić | Foto: ALO!

Upitan šta Srbija zapravo želi na Kosovu, Nikolić je odgovorio: "Hoćemo da sredimo odnose sa Albancima, hoćemo da poštujemo svoj Ustav i Rezoluciju 1244, a oba dokumenta govore o suštinskoj autonomiji KiM", što je, objašnjava, slično projektu koji je kao član vladine delegacije za pregovore sa Ibrahimom Rugovom 1998. nosio u Prištinu.
Žao mu je, dodaje, što nijedna vlast do sada nije smela da donese zakon na koji je bila obavezana Ustavom - zakon o suštinskoj autonomiji Kosova i Metohije, jer onda, po njegovim rečima, ne bi bilo uredbi čija ustavnost treba da se oceni.
To bi, veruje, dalo snagu onome ko putuje u Brisel da u ime Srbije pregovara, jer, kako je rekao, do sada je "neko putovao sam". . .
"Slamka jedna među vihorove, kad je tamo sa svih strana skole, a on pozove telefonom pa mu ovde kažu - prihvati, nekako ćemo to da sprovedemo. Ne treba ni da se pitamo kako smo došli do situacije da na KiM ne možemo da uradimo gotovo ništa", navodi Nikolić.

Prelaz pod budnim okom Euleksa: Jarinje

Prelaz pod budnim okom Euleksa: Jarinje | Foto: FoNet - AP

On ne vidi kako ćemo uspeti da implementiramo ono što je prethodna vlada dogovorila, a što bi, dodaje, možda neko u EU mogao da istakne kao razlog zašto nam ne odobrava otpočinjenje pregovora.
Kaže da ćemo sa integrisanim upravljanjem prelazima nekako izaći na kraj, ali je veoma skeptičan šta će se desiti nakon 10. januara, dok sa slobodom kretanja, kako kaže, "uopšte ne znam šta ćemo da radimo".
Prema njegovim rečima, sloboda kretanja predviđa da svi građani koji žive na teritoriji KiM zatraže prijem u državljanstvo Kosova i da postanu Kosovari.
"Taj koji je to dogovarao treba da se pokrije ušima i da ćuti, a nama ostaje da insitiramo na platformi koja rešava sva pitanja, pa i to", kaže Nikolić i dodaje da je i EU sada na ispitu, te da pitanja poput - da li je Kosovo država, da li je nezavisno i slična, nisu uopšte pitanja koja se postavljaju ni za članstvo, a kamoli za otpočinjanje pregovora.

Srbi, miting, Kosovska Mitrovica

Izjašnjavanje oko platforme za KiM početkom 2013.| Foto: AP

Srbija, naveo je, kad je u pitanju KiM, ne pregovara sa EU, već je Unija samo domaćin tih skupova i pri tome je očigledno na strani Albanaca.

"Građani Srbije znaju da više od ovoga ne može da se traži, a da manje od ovoga ne odgovara Srbiji".
Upitan zašto državni vrh, ni nakon konstantnog insistiranja, nije uspeo da pokaže jedinstvo po pitanju platforme i da li Srbija sebi uopšte može da dozvoli luksuz da se "iznutra" prepire oko tog dokumenta, predsednik Srbije je rekao da "suštinskih razlika nema, ali da one postoje u tome kako da se nešto formuliše, te da je spreman na dogovor po tim pitanjima".
"Bilo bi, međutim, dobro da onaj ko je u vlasti i ima primedbe na platformu iznese to na sastancima koje imamo, a da, ukoliko ja neću baš ništa da prihvatim, slobodno istupi u javnosti i izrazi svoje neslaganje", kazao je Nikolić i predstavnicima vladajuće većine poručio:
Platforma će, kako je ponovio Nikolić, biti pretočena u rezoluciju zasnovanu na principima iz tog dokumenta i o njoj će se poslanici izjašnjavati već početkom godine, a on će, kako je rekao biti ponosan ako uspe da obezbedi ogromnu većinu u Skupštini, odnosno smatraće da nije dobro uradio taj posao ako se izglasavanje osloni isključivo na predstavnike vlasti.
"Platforma i principi su organski vezan materijal, s tim što će poslanici da se izjašnjavaju isključivo o onome što bude pisalo u principima. Tu nema nikakve razlike, platforma nije bila predviđena za usvajanje i glasanje, ali će usvajanje principa značiti da se skupština saglasila sa platformom", objasnio je Nikolić.
On je pojasnio da je pominjanjem Kaltalonskog modela želeo samo da upozori kritičare iz EU da takva rešenja već postoje u Evropi, i dodao da "sad kad znaju na kojim principima smo to zasnivali, mi to možemo i da sklonimo iz dokumenta".

Toma i hodnik

Prvi čovek Srbije: Tomilav Nikolić | Foto: Marko Đurica

Upitan da prokomentariše negativne reakcije iz međunarodne zajednice na platformu, Nikolić je rekao da su prva reagovanja ambasadora i diplomata "bila mnogo pozitivnija od onih koja su kasnije dirigovana iz njihovih vlada".
"Videću da nisam ponovo postao nepopularan, neomiljen i nedržavnik? Ja, međutim, nisam izabran da ispunjavam bilo čije želje, osim želja građana Srbije. I kad ne budem po volji građana Srbije ili će da me sklone ili ću sam da se sklonim", kazao je Nikolić.
"O pobedama i ne razmišljam, samo razmišljam da prestanu porazi - da se dogovorimo i da budu nezadovoljni i Srbi i Albanci i to će onda biti pravi dogovor. Nisu mojom platformom Srbi zadovoljni, ali su dovedeni u situaciju da znaju da sada više ne može da se ostvari. Treba da postignemo sporazum po kome ni Albanci više neće da budu zadovoljni", rekao je Nikolić.
"To mora da se reši u ovom mandatu, zato što želim da iza mene ostane rešen jedan veliki probem, ali pre svega zato što Srbija više ne može da čeka. Nama Kosovo curi kroz prste, ono što smo mogli pre pet ili deset godina, danas ne možemo da ostvarimo, a ono što možemo ove godine, iduće pred kraj nećemo moći", zaključio je predsednik Nikolić.
Poslednji komentari
  • Mića Vreme: 27.12.2012 16:12h

    Predsedniče Nikoliću Dačić je sam sebi zabo glogov kolac u zemlju! Ivica se latio da dileuje drogu u Srbiji za Vatika uz masne provizije. Kod katolika nema nazad, nema rikverca! Zna se šta Vatikan traži od vrbovanog Dačića kroz tzv."pregovore sa Keti u Briselu" ili da prizna Kosmet ili će ga jenki da kokne kao toalet papir!!!!!

  • JA Vreme: 27.12.2012 23:10h

    Ne folirajte narod, Dacic je Kosovo dao, samo gledate kako da to upakujete da ovaj narod proguta, sram vas sve bilo, ono sto ste vi Srbiji uradili za ovih 20 godina niko nije....barabe.

  • Sofija Vreme: 28.12.2012 17:08h

    Prvo moramo da uvidimo sta zelimo , da bismo dosli do cilja. Tom logikom se vodio i predsednik i dosao je do nekog resenja,koje bi moglo da bude prihvatljivo.On nije trazio celo Kosovo,koje je vec otislo bestraga,vec se posluzio kompromisom,koji niko ne ume da ceni.Albancima bi jedino prihvatljivo bilo da je predsednik rekao "izvolite, vase je". I u pravu je, prethodna vlast je samo ponavljala kako nece priznati nezavisnost Kosova a pristajali su na sve, samo da EU ne bi odreagovao, a ova vlast radi nesto konkretno. I da se dogode izbori , SNS bi pobedio i to daleko ubedljivije nego prosli put, jer se vidi jasna razlika izmedju ove vlade i prethodne

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP