Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NAKON SASTANKA SA EŠTONOVOM

Nikolić u klin,
Dačić u ploču!

Autor: S. V. - I. K. | 14.03.2013 - 16:30:00h | Komentara: 3

I ovog puta Toma u klin, a Ivica u ploču! Naime, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić posle sastanka u Beogradu sa sa Visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton izjavio da nikada nismo bliži dogovoru sa Prištinom, premijer Srbije Ivica Dačić, koji je zajedno sa prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem prisustovao istom razgovoru, bio je dosta uzdržaniji.

Ketrin Ešton u Beogradu

Ketrin Ešton na sastanku sa Nikolićem, Vučićem i Dačićem | Foto: FoNet

Najpre je Nikolić kazao da im je Ešton prenela svoje utiske iz Prištine i ocenio da je ona „umereni optimista”.

- I ja sam uvek optimista kad pregovaramo i uvek se nadam da možemo da dođemo do rešenja. Nikada nismo bili bliže sporazumu koji će da uredi život na KiM. Razgovori se nastavljaju 20. marta u Briselu i do tada bi mogao da procirkuliše neki ‘non paper’ dokument - rekao je Nikolić.

  • Ketrin Ešton u Beogradu | Foto: FoNet
  • Dačić i Nikolić sa Ketrin Ešton | Foto: Đorđe Kojadinović
  • Dačić i Nikolić sa Ketrin Ešton | Foto: Đorđe Kojadinović
  • Dačić i Nikolić sa Ketrin Ešton | Foto: Đorđe Kojadinović
  • Dačić i Nikolić sa Ketrin Ešton | Foto: Đorđe Kojadinović
  • Dačić i Nikolić sa Ketrin Ešton | Foto: Đorđe Kojadinović

Ešton iskulirala

naše novinare!

Zanimljivo je da je Ešton posle sastanka sa našom delegacijom odmah otputovala u Brisel, dok su mediji preneli preneli njenu kratku izjavu iz Prištini.

- Razgovarali smo posebno o implementaciji već postignutih sporazuma i o potrebi finalizacije diskusija i postizanja sporazuma što je pre moguće o otvorenim pitanjima, posebno o severu Kosova - navela je ona.

Dok predsednik tvrdi da smo „nikad bliži dogovoru”, premijer dodaje „ja bih rekao i tako daleko”

S druge strane, premijer Dačić je bio oprezniji, kao i nakon poslednje posete Briselu, kada je Nikolić tvrdio da su na korak do potpisivanja sporazuma, a premijer da im je jedino od papira ponuđen jelovnik.

- Da ima dogovora o Zajednici srpskih opština, Ketrin Ešton bi bila ovde da to objavi. Ona stalno govori da smo tako blizu, a ja bih rekao i tako daleko. Želim da demantujem da je uopšte bilo reči o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a ovo što je rekao predsednik Nikolić se odnosi na naše zajedničke stavove i ono oko čega se slažemo kada je reč o Zajednici opština - kazao je premijer i dodao da „EU ne nudi ulitimatume i unapred pripremljene papire, kao ranijih godina”.

On je još rekao da dogovora neće biti dok se ne razmotre suštinski predlozi Beograda i naglasio da se moraju naći odgovori šta je Zajednica srpskih opština, koje su njene nadležnosti i kao da se reši pitanje policije i pravosuđa.

Sastanak u Beogradu je trajao oko sat i po. Inače, visoka predstavnica EU u Beograd je došla iz Prištine gde je razgovarala sa premijerom Hašimom Tačijem, kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom i predstavnicima političkih partija u parlamentu Kosova.

Tači ne da Srbima sever!

Nakon sastanka, Hašim Tači izjavio da je dijalog u završnoj fazi, ali da Zajednica srpskih opština neće imati zakonodavna i izvršna ovlašćenja, a to je upravo ono na čemu insistira Beograd.

Ketrin Ešton u Prištini

Ketrin Ešton sa Tačijem i Jahjagom | Foto: FoNet

- Posle postizanja dogovora uslediće, organizovanje izbora u četiri opštine na Kosovu i u skladu sa zakonima Kosova formiranje asocijacije opština sa srpskom većinom - dodao je on. Tači je naglasio da je vlast u Prištini u ovom trenutku u fazi poslednjeg definisanja o postizanju sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, što podrazumeva i potpunu normalizaciju stanja na severu, „kako bismo imali slobodno kretanje ljudi i robe”.

Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 14.03.2013 17:12h

    Niti ovde ima klina ni ploce. Svako razmislja na razuman nacin, ovde jedino brine odnos Estenove kada su u pitanju nasi novinari koje je svesno izbegla. Sasvim je normalno dok god se razgovara moze doci do dogovora.

  • Stari kadar SPS Vreme: 14.03.2013 21:23h

    Ivice, teško ćeš se izvuči iz zamke koju su Ti postavili Vučić i Nikolić, da kao predsednik Vlade Srbije obaviš prljav posao priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i na taj način sebe i SPS obeležiš za sva vremena. Vučić izigrava srpskog Eliota Nesa u fingiranoj borbi protiv organizovanog kriminala, a Nikolić brižnog srpskog domaćina, koji navodno kontroliše šta vas dvojica radite. Ne sumnjam da si iskusan političar i da ćeš znati kada da daš ostavku i njima prepustiš taj prljavi posao

  • Dragan Vreme: 14.03.2013 23:16h

    A,Vucic mudro cuti,ne bi da gibi glasove na temi Kodova.kakv je to folirant!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP