Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI SLOVAČKOJ

Nikolić: Verujem da nas
neće staviti pred izbor Kosovo ili EU!

Autor: Tanjug | 22.01.2013 - 23:22:00h | Komentara: 3

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da želi da veruje da evropski političari neće postaviti pred Srbiju izbor Kosovo ili Evropska unija i naglasio da je za Srbiju važno to što pet članica EU do sada nije priznalo nezavisnost Kosova.

Vlada je dala rezultate - Tomislav Nikolić

Veruje da nas neće staviti pred izbor Kosovo ili EU!: Tomislav Nikolić | Foto: FoNet

"Kao država ispunili smo većinu kriterijuma koji su važili i za druge zemlje, koje su počele pregovore o pristupanju EU", ocenio je za slovački list "Pravda" Nikolić, koji je danas boravio u zvaničnoj poseti Slovačkoj.


"Želim da verujem evropskim političarima, koji svaki dan ponavljaju da Srbija treba da bude ravnopravni član evropske porodice naroda. Zbog toga želim i da verujem da nas isti ti političari, moje cenjene kolege, neće postaviti pred izbor: Kosovo ili EU", istakao je srpski predsednik.

Nikolić je rekao da je za Srbiju veoma važno to što je pet članica EU, medju kojima je i Slovačka, uprkos pritiscima, ostalo pri svom principijelnom stavu - da ne prizna takozvano nezavisno Kosovo.

"To nam daje nadu da etnički motivisani secesionizam, na nivou EU, neće biti priznat kao legitimni način rešavanja političkih problema", naglasio je predsednik Srbije.

Nikolić je ocenio da Srbija može da dobije datum za početak pregovora sa EU u prvoj polovini 2013. godine, "ako to što se od nas bude očekivalo u procesu razrešenja pitanja Kosova i Metohije, ne bude u suštinskoj suprotnosti s našim državnim i nacionalnim interesima".

"Uverevam vas da je Republika Srbija veoma skoncentrisana u nastojanju da ispuni uslove za početak pregovora o pristupanju EU. Mislim da smo kao država ispunili većinu kriterijuma, koji su važili za druge zemlje koje su počinjale pristupne pregovore. Nažalost, od Srbije se danas očekuje da ispuni mnogo više toga", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje kako se dogodilo da, kao predsednik Srbije, do sada nije posetio Kosovo i Metohiju i da ga na tu teritoriju nisu pustili čak ni za božićne praznike, Nikolić je rekao da to "nije njegova sramota", već "sramota onih koji nisu sposobni da kako treba sprovode svoj, medjunarodno priznati mandat".
"To što mi u ovom trenutku nije omogućeno da, čak ni za vreme najradosnijih hrišćanskih praznika, udjem na teritoriju Kosova i Metohije, kojom upravljaju UN, EU i medjunarodne snage koje predvodi NATO, nije moja sramota. To je sramota onih koji nisu sposobni da kako treba sprovode svoj, medjunarodno priznati mandat. Uprkos tome, siguran sam da ću u skorije vreme imati priliku da posetim svoj ugroženi narod i srpske crkve i manastire na Kosovu i Metohiji", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da Beograd nikada nije pristao na dogovor o zajedničkim graničnim prelazima s Kosovom, već da je s privremenim institucijama u Prištini postigao sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Kada je reč o crvenim linijama, koje Srbija ne želi da predje, one su jasno definisane u Rezoluciji koju je Narodna skupština Srbije usvojila, uz zajedničku podršku svih najrelevantnijih političkih i društvenih faktora u Srbiji", naglasio je Nikolić za slovački list.
Poslednji komentari
  • Ivan Vreme: 22.01.2013 23:37h

    Ja smem da se kladim u svoj zivot da ce biti izbor ili jedno ili drugo. Politicari ne smeju, jer znaju da bi izgubili zivot. Kostunica je po tom pitanju jedini realan, jer taj izbor postoji. Za ove druge ne znam sta izigravaju.

  • Kosovka Vreme: 23.01.2013 10:34h

    I ja bih htela da verujem da ce se belosvetski zvanicnici dozvati ljudskosti i pravdi, ili bar da pocnu da se plase bozje kazne za cinjenje nedela. A Predsedniku i njegovim naporima mnogo verujem.

  • danijel Vreme: 23.01.2013 14:37h

    Neće Tomo, Neće. Za vodeće tamo to je završeno pitanje. Ali pitanje je za nas hoćemo li u Evropu bez Kosova? Kuvaju nas kao žabu u loncu ali neće im proći. Neki naši, vidim da bi i tako pristali.Neće moći, Tomo,neće.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP