Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROMENA JE ZDRAVA

Nikolić za FT: Samo se budala ne menja!

Autor: A. O. | 29.10.2013 - 14:50:00h | Komentara: 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikoloć dao je intervju za britanski "Finanšel tajms" u kome je objasnio zašto je promenio svoj politički pravac, ali je i ponovio da nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

Predsednik Srbije: Tomislav Nikolić

Na dobrom smo putu: Tomislav Nikolić

Britanci su intervju započeli pitanjem o promeni političke stranke Tomislava Nikolića, tačnije promene politike od nacionalističe (SRS) ka proevropskoj (SNS).

- Nisam imao nikakav konflikt sa sobom po tom pitanju. Može se biti i nacionalista i pro-Evropljanin, ali to je teško objasniti vama u Evropi jer je srpski nacionalizam ovde oduvek predstavljen kao nešto negativno. Međutim ja volim svoju zemlju baš kao što vi volite svoju. Počeo sam sa odbranom Jugoslavije, nastavio čuvanjem Srpske Krajne, republike Srpske, kao i čuvanjem Kosova u granicama Srbije. A sve vreme Evropa prigovara svemu što radimo. Stavljaju te na listu nepoželjnih i nameću izolaciju i sankcije. Pošto su se vremena promenila, morali smo da postavimo sebi nove ciljeve. Ima izreka u našoj zemlji koja glasi "Samo budala ne menja sebe!" - objasnio je Nikolić i dodao da je sada vreme da obezbedi narodu bolji život, socijalnu  zdravstvenu zaštitu.

Britanski list pitao je Nikolića da li vidi evropske integracije kao jedini način da se obezbedi bolji život za Srbe?

- Članstvo u EU nije jedini put da se to ostvari, ali je najbolji i najsigurniji. Imamo brojne sporazume sa zemljama širom sveta. Imamo odlične trgovinske sporazume sa mnogo velikih, moćnih zemalja koje nisu u Evropskoj Uniji. Međutim, nažalost ne proizvodimo dovoljno jer smo proizvodnju totalno zapustili proteklih 13 godina. Ipak, mi ne gledamo EU kao šansu da dobijemo nešto para. Možda su to radile zemlje koje su već u Evropi - objašnjava predsednik Srbije i kaže kako je Srbija na dobrom putu da sprovede temeljne sudske i zakonodavne reforme kako bi se priključili Evropi.

Na pitanje o tome da li će priznati Kosovo ukoliko to bude uslov za ulazak u EU Nikolić je objasnio da u Evropi postoje zemlje koje nisu priznale Kosovo i da one zbog toga neće biti isključene iz EU. Za Srbe na Kosovu, kako kaže, najbolje je da u što većem broju izađe na izbore 3. novembra.

Kada je reč o finansijskoj situaciji u zemlji, Nikolić smatra da smo na dobrom putu da rešimo probleme.

- Prošle godine smo uspostavili odlične kontakte sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i smatram da će nam saradnja sa njima pomoći da izađemo iz ove ekonomske situacije. Pristali smo na velike investicije u agrokulturi i tehnologiji, a to bi trebalo da bude osnova srpskog izvoza. U decembru ćemo početi i rad na gasovodu Južni tok koji ide iz Rusije do Italije. Takođe, pregovaramo sa kompanijama u Kini po pitanju energije i građevine - ispričao je Nikolić i izrazio zahvalnost građanima Srbije koji su Vladi dali šansu da urade tako veliki posao.

Poslednji komentari
  • Lorenzo Medici Vreme: 30.10.2013 08:20h

    Sasvim je logicno da se covek menja,zreli,sa godinama i iskustvom da u svakom smislu ide napre pa i u misljenju,prohtevima,politickim stavovima....porazno za covecanstvo bi bilo kad bi ljudi ostali na jednom stadijumu i nebi se menjali...covek evoluira konstantno,sto bi reko nas narod "sve se menja,sem kamenja"..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP