Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SEVER POKRAJINA, OSTATAK REPUBLIKA

Nikolićeva platforma za Kosovo za tri dana kod Vučića!

Autor: Alo.rs | 11.05.2015 - 23:53:00h | Komentara: 2

Nova platforma za Kosovo i Metohiju predsednika Tomislava Nikolića, trebalo bi da se za dva do tri dana nađe na stolu premijera Aleksandra Vučića.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić napravio platformu | Foto: Dejan Briza

 
Predsednik će predložiti Vladi da sever Kosova nastavi da tretira u skladu sa Ustavom Srbije, dok bi teritorija izvan Zajednice srpskih opština imala tretman "koji su Albanci imali u SFRJ", piše "Politika".

Predsednik će se, kako saznaje taj list, kretati u okvirima koje mu Ustav dozvoljava, ali sa namerom da se ipak postigne trajni sporazum sa Albancima. Ideja je da Kosovo, iako po Ustavu Srbije ima status pokrajine, dobije izuzetno široku autonomiju, kakvu imaju republike u federaciji, sa mnogim ovlašćenjima, ali da se ipak ne prekrši Ustav. Ovaj predlog trebalo bi da popuni mnogo šta što nije obuhvaćeno Briselskim sporazumom jer namera predsednika nije da se ovaj akt derogira.

Postavlja se pitanje koliko će ova platforma moći da opstane paralelno sa Briselskim sporazumom, pogotovo deo koji se odnosi na sever Kosova, budući da Priština, i pored dogovora u Briselu već dve godine nije spremna da prihvati formiranje Zajednice crpskih opština jer strahuje da bi to značilo autonomiju sa ogromnim ovlašćenjima za Srbe na severu i eventualnu podelu Kosova.

Podsetimo, predsednik Nikolić je krajem prošle godine rekao da će raditi na novoj platformi u dogovoru sa premijerom, i da taj akt mora da predstavlja ono "ispod čega Srbija ne sme da ide i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide".

Poslednji komentari
  • predragm Vreme: 12.05.2015 02:22h

    Pravo resenje je pravljenje velike Srbije: spajanjem Republike Srpske i sever kosova sa Srbijom. Normalno napravila bi se i velika Albanija spajanjem ostatka kosova sa Albanijom. To je trenutno nemoguce jer svet ne dozvoljava promenu granica ali za 20 godina ce se to desiti. Kao sto ce i Rusija spojiti sa delom Ukrajine jednog dana. Da li ce do promena granica doci ratovima ili dogovorom videcemo.

  • bube Vreme: 12.05.2015 13:52h

    Dozvoliti samo ono sto pise u rezoluciji 1244 i nista vise. Ako ne mozete ili ne znate dajte pametnijima da rese a ne da Srbija germanima i americi sluzi kao otirac.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP