Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SVE STRANKE NA IZBORE 2014. IZLAZE SA IZLIZANIM PROGRAMIMA

Nova kampanja, stara obećanja!

Autor: I. Kljajić | 05.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 11

Paradoks predstojećih izbora je to što nas jedna od najkraćih izbornih kampanja uvodi u trku u kojoj se unapred zna pobednik i on je već na vlasti.

Pred  izbore  sve stranke  nude kule  i gradove

Pred izbore sve stranke nude kule i gradove | Foto: R. Gatel

Daleko su zanimljivija dešavanja među onima koji u svim istraživanjima gledaju u leđa SNS-u. Drugi paradoks je da se učesnici borbe za ta druga mesta još ne znaju jer se izborni savezi još merkaju i glancaju. Ustalasalo se izlaskom Borisa Tadića iz DS-a i pokretanjem Nove demokratske stranke, koja će, sva je prilika, uz Dušana Petrovića, za predizborni savez privoleti i Nenada Čanka. Zbog izrazito liderskih partija, izbori 2014. biće ubedljivo najdosadniji u delu programske ponude jer se, po svemu sudeći, slična obećanja i ciljevi ponavljaju od izbora do izbora. „Alo!“ otkriva šta su nam za ove izbore spremili kandidati.
 

KOALICIJA SNS-SDPS-NS-SPO-PS
Koalicija okupljena oko Aleksandra Vučića na izbore izlazi kao apsolutni favorit za pobedu i jedine dve nepoznanice su koliko će mandata u parlamentu imati i s kim će podeliti vlast. Predstaviće se biračima listom „Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujem“. Njihov lider najavio je prva tri cilja za četvorogodišnji plan vladavine.
- Ubrzanje sveukupnih reformi, pre svega ekonomskih, što više poslova za mlade, podsticanje preduzetničkog duha i jačanje privatnog sektora.

- Zaštita penzionera i poštovanje rada i završene škole.
- Nastavak borbe protiv korupcije i kriminala.


DEMOKRATSKA STRANKA
Uprkos razdoru, stranka Dragana Đilasa na izborima nastupa samouvereno - bez ijednog predizbornog saveznika. Predstavljajući se kao protivteža aktuelnoj vlasti, demokrate u naprednjacima vide najljućeg protivnika, što je dosadašnja (pred)kampanja i pokazala. U skladu sa politikom koju je zastupao i dok mu je lider bio na čelu Beograda, DS pred izbore akcenat stavlja na ekonomiju.
- Program razvoja zemlje - 500 miliona evra uložiti u 20 privrednih centara, zakonom ograničiti bankarske kamate i provizije, ukinuti solidarni porez, zaključiti petogodišnje ugovore sa poljoprivrednicima, kreditirati primarnu poljoprivrednu proizvodnju.
- Besplatna primarna zdravstvena zaštita.
- Stipendiranje najboljih učenika.

KOALICIJA LDP-SDU
LDP je juče objavio da više ne čeka na Nenada Čanka i najavio izborni nastup sa dugogodišnjim partnerom SDU Žarka Koraća. Liberali su ušli u trku sa sloganom „Vreme je“ i, kako poručuju, u svim kampanjama su ukazivali na ključne probleme društva i predlagali rešenja, dok su drugi nudili lažna obećanja. Zbog toga su osnovni prioriteti:
- Ekonomija.
- Ekonomija.
- Ekonomija.


UJEDINJENI REGIONI SRBIJE
Za razliku od svih stranaka i njihovog užurbanog prestrojavanja, stranka Mlađana Dinkića i dalje usamljeno čeka izbore. Posle propalih pregovora sa LDP-om, sva je prilika da će i Tadićeva opcija zatvoriti vrata URS-u. U Dinkićevoj stranci kažu da su, bez obzira u kakvom formatu izašli na ove izbore, njihova zalaganja ostala ista.
- Decentralizacija koja omogućava da svi regioni dobiju jednaku šansu za razvoj.
-Ekonomske reforme koje će stvoriti uslove da se što više ljudi zaposli. Zalaganje za svojevrsni „Nju dil“, bez kojeg Srbija teško može da se pokrene.
- Promena sistema i politike, odnosno što efikasnije i racionalnije upravljanje.

DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE
Jedan od retkih solera na ovim izborima biće Vojislav Koštunica. Želeći da programsku različitost u odnosu na sve ostale pretvori u prednost na biralištima, njegov DSS je odustao od koalicije sa Dverima, koja je testirana na nedavnim lokalnim izborima. Dakle, DSS nezamućene politike ide i na ove velike izbore i kandiduje političku neutralnost kao dobitak i u ekonomiji. U skladu s tim je i slogan „Znam kome verujem“.
- Politička neutralnost - podrazumeva prekid evrointegracija, koje su teritorijalno, ekonomski i moralno razorile zemlju.
- Ekonomski program razvoja Srbije od 2014. do 2019. zasnovan na političkoj neutralnosti - podrazumeva suspenziju SSP-a kao glavnog uzroka privredne nestabilnosti, odnosno podjednaku saradnju sa svim državama na bazi obostranog interesa.
- Državotvorna politika za očuvanje Ustava, jačanje institucija i očuvanje teritorijalnog poretka.

Poslednji komentari
  • Markoni Vreme: 05.02.2014 07:10h

    Bogami, ne znam baš da će SNS sigurno imati toliko glasova koliko misli. Ne samo da je narod strašno ogorčen i jadan, nego SNS kreće da nas ubeđuje u suprotno, da je sve divno i sjajno... Neće to tako moći.

  • Ovca Vreme: 05.02.2014 07:59h

    СТАРА ОБЕЋАЊА А НОВЕ БУДАЛЕ - СТАРА ОБЕЋАЊА А НОВЕ БУДАЛЕ

  • Irena Vreme: 05.02.2014 08:04h

    Izbor je vrlo jednostavan ..DSS i niko vise.

  • perica Vreme: 05.02.2014 08:25h

    Svi su nas odreda prevezli zedne..... Stvarno nam treba neka strana uprava koja ce ih SVE (zemunac) skloniti sa politicke vlasti i blagostanja njihovog.

  • Vesna Vreme: 05.02.2014 09:05h

    Za razliku od sns-a, Đilas je mnogo toga o čemu je pričao i uradio.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP