Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DINKIĆ NAPUŠTA NEMANJINU

Nova Vlada tek u septembru!

Autor: S. Vojinović - M. K. | 01.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Naprednjaci i socijalisti nastavljaju rad u Vladi bez URS-a, složili su se Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Imena svih kandidata za rekonstruisanu Vladu biće poznata tek za dvadesetak dana, posle čega sledi skupštinska rasprava, izmena zakona o Vladi i ministarstvima i izbor novih ministara, tako da je realno da novi sastav Dačićevog kabineta neće biti u funkciji pre sredine septembra!

U rekonstruisanoj Vladi  biće i ministri eksperti  iz inostranstva,  nagovestio lider SNS-a

U rekonstruisanoj Vladi biće i ministri eksperti iz inostranstva, nagovestio lider SNS-a | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je juče posle sednice Predsedništva da ta stranka nastavlja rad u Vladi bez URS-a, sa “još striktnijim ograničenjima po pitanju rezultata”, iako je, kako kaže, većina članova Predsedništva bila za izbore. Vučić je istakao da je nameravao da Vlada nastavi sa istim partnerima, “jer je bolje da više glava odlučuje”, a dodao je i da je odluka bila teška i da je on zamolio Predsedništvo da se ne ide na izbore.


Dačić odlučio – odlazi Obradović


Na sinoćnjoj sednici Predsedništva SPS-a pala je odluka da Žarko Obradović više ne bude ministar prosvete. Dačić je odlučio da u svom kabinetu zadrži ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović. Prethodno je ostavku podneo i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

- Predsedništvo je to jednoglasno prihvatilo. Izbori nisu najbolje rešenje za Srbiju. Pred nama je bezbroj važnih ugovora i stabilnost je važna. Mi smo bili spremni i na razgovore sa Dinkićem, mada je to danas nepopularno. Pokušavali smo da nađemo kompromis i najbolje rešenje za Srbiju - objasnio je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je rekao da će razgovarati sa strancima da preuzmu nekoliko resora u novoj Vladi, kao i da će imena novih ministara biti poznata posle 20. avgusta. Izmena koalicionog sporazuma i zakona o Vladi i ministarstvima biće na sednici u Skupštini 25. ili 26. avgusta.

Hej, haj, baš nas briga: Odlazeći ministri Mrka i Žare

Hej, haj, baš nas briga: Odlazeći ministri Mrka i Žare

Vučić je kazao i da je uveren da je bolje da važne resore vodi strani ekspert nego priučeni partijski kadar, potvrdivši da je bilo kontakata sa Dominikom Stros-Kanom.
Vučić se zapitao u čemu je problem kada je video različite negativne reakcije na to.

- Koga hoćete? Hoćete Prokopijevića ili Ćulibrka? Hoćete oni da nam prepakuju dugove koje su neki doterali do plafona, da nam kažu kako da sredimo finansijski sektor? Ne verujem da to znaju - kazao je Vučić. Poručivši da mu je dosta tih “koji mu sole pamet”, Vučić je naglasio da nema problem sa tim da stranac bude deo Vlade Srbije, već da je problem kako da platimo te ljude.

Prvi potpredsednik Vlade je sledeću veliku proveru rada najavio za šest meseci, uz “još manjih u međuvremenu”.
Govoreći o odnosu sa premijerom Srbije i socijalistima, Vučić je rekao da nikada, pa ni sada, nije uslovljavao Dačića da napusti Ministasrstvo policije.
- A mogao sam i uslovljavanje bi bilo prihvaćeno. Ponovio sam na poslednjem sastanku sa Dačićem i Dinkićem i da ne želim da budem premijer bez izbora.

Nemam sreće, nigde  ništa, ostao sam sam:  Dinkić juče na vladi

Nemam sreće, nigde ništa, ostao sam sam: Dinkić juče na vladi

Dinikić tihovao na vladi


Mlađan Dinkić prisustvovao je juče sednici Vlade Srbije, a tokom sastanka nije direktno komunicirao s premijerom Dačićem. Dinkić je, tužnog izraza lica, sedeo sam na ćošku stola, a stolica do njega bila je prazna. Prethodno je na Tviteru objavio da je potpisao ugovor sa kompanijom „Kuper standard automotiv“, ali se nije pojavio na polaganju kamena temeljca. “Upravo potpisao ugovor sa Cooper Standard Automotive, koji je moj tim doveo u Sremsku Mitrovicu. 500 ljudi dobija posao u novoj fabrici”, objavio je on. Na događaju u Sremskoj Mitrovici bio je je premijer Dačić, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, predstavnici „Kuper standarda“... Iako je bilo najavljeno je da će prisustvovati i Dinkić, on se nije pojavio. Aleksandar Vučić očekuje da se Dinkić pojavi danas na potpisivanju sporazuma sa kompanijom „Etihad“ iz UEA o preuzimanju „Jata“.

A sad adio: Grubješićeva i  Dinkić zagrljeni napuštaju Vladu

A sad adio: Grubješićeva i Dinkić zagrljeni napuštaju Vladu | Foto: Dimitrije Goll

Tri vlade srušio, iz četvrte najuren

Mlađan Dinkić, lider URS-a, poslednjih 13 godina je na političkoj sceni Srbije. Za ovog političara, ali i muzičara i kompozitora, tvrdi se da je srušio bar tri vlade. Aktuelnu, čiji je premijer Ivica Dačić, nije, ali je zato zajedno sa svojim stranačkim kolegama iz nje najuren.


Dinkić je u javni život ušao kao autor knjige “Ekonomija destrukcije”, da bi krajem 1997. bio osnivač nevladine organizacije G17, predstavljene kao ekspertska grupa, koja je kasnije prerasla u političku partiju. Sa 36 godina, 2000. godine, postaje guverner Narodne banke Srbije. Srušila ga je vlada Zorana Živkovića, a potom je Dinkić srušio nju 2003. godine, otvarajući afere „Bodrum“ i „Janjušević-Kolesar“.


Za ministra finansija u prvoj vladi Vojislava Koštunice izabran je u martu 2004. godine, da bi, dve godine kasnije, podneo ostavku zbog zastoja Srbije na putu ka EU. Posle izbora 2007. godine postaje ministar ekonomije i regionalnog razvoja u drugoj Koštuničinoj vladi. Godinu kasnije Koštunica se seli u opoziciju, ali ne i Dinkić. Naime, on je, kada je 2008. godine formirana vlada Mirka Cvetkovića, u njoj dobio funkciju potpredsednika Vlade i ministra.

Ni tu ne ostaje do kraja mandata. Posle sukoba sa državnim sekretarom Ministarstva finansija Slobodanom Ilićem oko subvencija za fabriku „Gorenje“ i javnih kritika rada te vlade, a posebno energije i autoriteta premijera, Cvetković pokreće postupak za njegovu smenu. Istovremeno, Dinkić podnosi ostavku, a u tadašnjoj vladi ostaju ministri iz G17 plus. Na izborima 2012. godine URS sa 5,5 odsto glasova jedva prelazi cenzus. Međutim, ulazi u Vladu i vodi finansije i privredu.

Ljubav cveta:  Dačić i Vučić

Ljubav cveta: Dačić i Vučić

Dačić: Traže izbore, a mole boga da ih ne bude!


Dačić je izjavio da uopšte ne razume zahtev opozicije da se ide na izbore, jer je izvesno da bi najviše glasova odneli SNS i SPS.
- Traže izbore, a mole boga da ih ne bude - rekao je Dačić. On je ocenio da, mimo toga, Srbija u ovom trenutku nema vremena za izbore s obzirom na izazove sa kojima se suočava i zahvalio SNS-u zbog toga što je prepoznao tu činjenicu.


- Ako nema rezultata, izbori će biti sutra, ako ima rezultata, onda za izbore uvek ima vremena i treba da budu onda kada je to interes države. Mi nemamo vremena za izbore zato što je sve što radimo skopčano sa brzim rokovima i terminima, zato treba podeliti odgovornost, odnosno izraziti spremnost da oni koji imaju najveće poverenje građana imaju i odgovarajuća mesta u Vladi i drugim institucijama”, zaključio je Dačić.

Poslednji komentari
  • aca Vreme: 01.08.2013 13:15h

    Posto sada nema nista od pristupnih fondova EU izlaz su izbori pa sa DSS okrenuti Srbiju na drugu stranu.To je resenje.

  • nada Vreme: 02.08.2013 19:31h

    vucic je covek koji je voleo datume,i tako iz dana u dan.laz do lazi,prevara do prevare! toliko covek laze da nemozemo ni da se setimo svih lazi,pamtimo samo dve tri lazi unazad,jer ko bi sve te lazi popamtio !

  • lola Vreme: 02.08.2013 19:40h

    mister bin nas opet zasmejava .njegova politika se sastoji od: "ovo,u maju,ovo do kraja juna,ovo u septembru,pa dokle bre prevarantu,pogledaj cene hrane ,nemoj vise da se bavis korupcijom i kriminalom ,idi po pijacama i zamoli seljake i nakupce kako ti vec umes ,da smanje cene hrane,rekonstruises kao vladu i bas tad poskupljujes struju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP