Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O MINISTARSTVIMA

Nova vlada za tri dana

Autor: B. J. - I. K. | 25.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Vladu Srbije, koja za tri dana stupa na dužnost, formirao je život, barem tako tvrdi šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić. On je pre početka sednice Skupštine, na kojoj su na dnevnom redu bili zakoni o vladi i o ministarstvima, rekao da izvršna vlast od 16 ministarstava proističe iz potrebe da se u najvećoj mogućoj meri racionalizuje trošenje sredstava iz budžeta.

Fleksibilna: Maja Gojković

Fleksibilna: Maja Gojković | Foto: FoNet

- Vodila nas je ekonomičnost, racionalnost, kompaktnost i potreba da se vlada ponaša po sistemu spojenih sudova i da se zna ko šta radi i ko je za šta odgovoran - rekao je Babić i podsetio da će javna preduzeća biti izmeštena iz ministarstava i biti pod kapom Ministarstva privrede.


Jednu od najoštrijih kritika na predloženi format vlade uputio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenand Čanak.

„Srećan sam jer nemamo  ministarstvo za krupne  provizije“: Nenad Čanak

„Srećan sam jer nemamo ministarstvo za krupne provizije“: Nenad Čanak | Foto: FoNet

- Želeo bih da podsetim narodne poslanike koliko ova naša sednica košta poreske obveznike, tako da mislim da su pojedini govori traćenje vremena. Mi iz broja ministarstava ne vidimo koliko će ljudi u njima raditi, odnosno kako ćemo to smanjiti administraciju. U tom smislu nije bitno ni ako imamo 50 ministarstava ukoliko ona ne rade, jer svakako je najskuplje ono što ne radi. U svakom slučaju, veoma sam srećan da među ovim resorima ne vidim ministarstvo za krupne provizije i ministarstvo u nedostatku dokaza - rekao je Čanak.


Tolerantna: Slavica Đukić  Dejanović

Tolerantna: Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

Vlada Aleksandra Vučića imaće 16 resora, dva manje nego prethodna. Od nedelje izvršnu vlast u Srbiji činiće: Ministarstvo finansija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja. Izmenama Zakona o vladi predviđena je samo jedna novina - da premijer može da osnuje savete za ekonomski razvoj, za državne organe i javne službe, kao i druge savete čiji se sastav određuje aktom o njegovom osnivanju. Ranije je bilo predviđeno da ti saveti imaju najviše po pet članova.

Vučić van parlamenta


Prva sednica prolećnog zasedanja počela je intoniranjem himne “Bože pravde” i u prisustvu Garde Vojske Srbije. Skupština je na početku konstatovala prestanak mandata poslanicima koji su prethodno podneli ostavku na tu funkciju i to budućem premijeru Aleksandru Vučiću, predsedniku vojvođanske vlade Bojanu Pajtiću, generalnom sekretaru Skupštine Jani Ljubičić i demokrati Miodragu Stojkoviću.

Poslednji komentari
  • Jagoš Vreme: 25.04.2014 09:15h

    Ni Vlada, ni Skupština, ni predsednik nam ne treba! Moramo ukinuti katolički oblik vlasti u Srbiji. Spas nam je da postavimo jednoga Visokog predstavnika i da ga pošaljemo u Rusiju ili Kinu da ugovori godišnji odkup organske hrane, voća i povrća, a mi da motikamo. Vatikan je preko kaparisanih plaćenika od Srbije napravio logor smrti. Gladna usta hodaju Srbijom. Porodica kad sedne da ruča tanjir je prazan.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP