Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

RAZGOVORI

Novi susret
Dačića i Tačija

Autor: Tanjug | 11.11.2012 - 09:48:00h | Komentara: 4

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da će novi susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem svakako biti održan u prvoj polovini decembra.

Sastanak bi trebalo da bude održan pre sastanka Saveta Evropske unije, rekao je Dačić, dodajući da bi to moglo biti pre ili posle 10. decembra, ali svakako u prvoj polovini narednog meseca.
Premijer je podsetio da je prethodna Vlada Srbije parafirala sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, koji su, kako je rekao, teški.

„Citirajte me“: Ivica Dačić

Niko ne može da kaže da nisam patriota - Ivica Dačić | Foto: FoNet

"(Vlada) shvata i primedbe samih građana, od Srba sa Kosova i Metohije, ali nema izbora, mora da sporovodi ono što je prethodna vlada potpisala", rekao je Dačić Televiziji "Pink".
Dogovor je, kako kaže, da sporazumi o prelazima počnu da se primenjuje na dva probna, privremena prelaza, u kontejnerima, bez izgrađenih stalnih objekata.
Premijer je naveo da je insistirao da na severu Kosova izvršnu funkciju ima Euleks, bez obzira što će tu biti prisutni i naši predstavnici i predstavnici privremenih institucija Prištine, da ne bismo, kako kaže, na dnevni red dovodili statusno pitanje.
Dačić navodi da je važno da se definiše izvršna uloga Euleksa, kao i kome ide prihod.

Kosovo

Dačić: Neću priznati nezavisnost Kosova. | Foto: Saša Maričić

"Ja sam tražio od Tačija da najveći deo tog prihoda, kad je reč o robi koja ide na sever, pripada upravo severu Kosova gde žive Srbi, što mislim da ne bi trebalo da bude sporno", rekao je Dačić.
On smatra da time Srbija ne menja svoj stav kada je u pitanju status Kosova i Metohije.
"Možemo da se krećemo u okviru onoga što je prethodna vlada potpisala ili da sve to odbacimo, što bi nas vratilo nekoliko koraka unazad", rekao je premijer.
On podseća da Srbija želi da razgovara o suštinskim pitanjima, pitanjima statusa, ali i ističe da u tom konstuktivnom pristupu niko ne može da očekuje od premijera Srbije da prihvati nezavisnost Kosova.

Hašim Tači

Ponovo će se susresti sa Dačićem - Hašim Tači | Foto: AP - Fonet

"Da sam to hteo, mogao sam sto puta do sada", rekao je Dačić, dodajući da niko ne može da mu prigovori da nije "dovoljno nacionalista ili patriota", jer je bio deo vladajuće SPS kada je "ratovala za Kosovo".
Sa druge strane, kako kaže, sama koncepcija "nećemo da pregovaramo" nas ne vodi ničemu i udaljava celo Kosovo od Srbije.
Odgovarajući na pitanje da li će biti promene vlasti u Beogradu, Dačić, koji je predsednik SPS, rekao je da to jeste jedna od mogućih opcija, ali se o njoj nije razgovaralo.
Poslednji komentari
  • OTAN Vreme: 12.11.2012 10:15h

    Biće zanimljivo videti taj konstruktivni pristup pregovorima koji su unapred ograničeni srpskim nepriznavanjem nezavisnosti KiM i albanskim stavom o završenom statusu. Zar neko veruje da će se Albanci odreći dostignutih statusnih pozicija?

  • Alo forever Vreme: 13.11.2012 09:57h

    Mora se jednom preseci sa tim istorijskim pitanjem..postici normalan dijalog..prvenstveno za boljitak nasih srba koji zive dole pod preteskim uslovima i otezanim okolnostima.

  • Alo man Vreme: 13.11.2012 09:58h

    Pred novom vladom je svakako veliki izazov kako vratiti izgubljeno svih ovih godina i Srbiju vratiti na ispravan put. Kljucna i najteza resenja su pred njima.

  • Alomanik Vreme: 13.11.2012 09:58h

    Potrebno je napokon resiti to pitanje...i staviti tacku na to.aaako smo mi bili preoptereceni time..onda barem postedeti muka buduce mladje generacije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP