Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IZBORI NA SRPSKI NAČIN

Nudili za glas pare, šećer, ulje!

Autor: FoNet | 17.02.2013 - 20:54:00h | Komentara: 0

Dopunski izbori za tri pokrajinska poslanika održani su danas u Apatinu, Zrenjaninu i Srbobranu, a kako javlja Radiotelevizija Vojvodine, u Srbobranu je policija morala da interveniše zbog dojave da se građanima nudi po 1500 dinara za glas, a bilo je i drugih prigovora.

Prema podacima koje je Pokrajinska izborna komisija dobila od izbornih komisija, izlaznost birača do 19.00 časova u Izbornoj jedinici 3 Apatin, bila je 48,95 odsto, u Izbornoj jedinici 17 Zrenjanin III 30,57 odsto odnosno i u Izbornoj jedinici 49 Srbobran 54,19 odsto birača.

Glasanje

Ilustracija | Foto: Petar Marković

Građani tri izborne jedinice u Zrenjaninu, Apatinu i Srbobranu, biraju danas po većinskom sistemu tri poslanika u Skupštini Vojvodine, nakon što su trojica prethodnih poslanika, zbog sukoba interesa podneli ostavke.

Ovo su prvi izbori koji se u Srbiji održavaju posle prošlogodišnjeg majskog glasanja. Predloženo je 26 kandidata, a prvu novu priliku za odmeravanje snaga, iskoristile su gotovo sve parlamentarne stranke i nekoliko grupa građana.
U Zrenjaninu se za upražnjeno mesto pokrajinskog poslanika nadmetalo deset kandidata, u Apatinu i Srbobranu po osam.
Pravo glasa na izborima ima 78.433 građanina, koji su glasali na 83 biračka mesta.
Radio-televizija Vojvodine je javili da je u Srbobranu policija morala da interveniše, zbog dojave da se građanima navodno nudi po 1.500 dinara za glas.
Aktivisti jedne stranke izbačeni su iz kuće građanina Srbobrana, koji im je oduzeo materijal pošto su ga nagovarali kako da glasa i prijavio ih policiji.
Objavljeno je i svedočenje jednog građanina, koji je rekao da su stranački aktivisti nudili čokolade, šećer i ulje.

DS: Nepravilnosti i pretnje u Srbobranu

Demokratska stranka (DS) saopštila je večeras da su aktivisti te partije bili izloženi pretnjama danas tokom dopunskih izbora za pokrajinskog poslanika u toj opštini.

DS je u saopštenju za javnost naveo da je jutros sin predsednika opštine Srbobran napao aktiviste Demokratske stranke, što je prijavljeno policiji.

Takođe, jedan aktivista Srpske napredne stranke (SNS) je na biračkom
mestu ometao glasanje, a republički poslanik i funkcioner "naprednjaka" Zoran Babić je upao sa grupom maskiranih lica u kuću aktiviste DS i vređao funkcionere DS-a Dušana Jovanovića i Miroslava Vasina, nakon čega je takodje intervenisala policija, piše u saopštenju.

Prema saopštenju Pokrajinske izborne komisije, do 19 sati na dopunske
pokrajinske izbore u Srbobranu izašlo je više od 54 odsto birača, u Apatinu oko 49 odsto, a u Zrenjaninu oko 31 odsto.

Mediji su javili da je u Srbobranu policija morala da interveniše, zbog dojave da se gradjanima navodno nudi po 1.500 dinara za glas.

Radio-televizija Vojvodine je objavila svedočenje jednog gradjanina
Srbobrana, koji je rekao da su stranackci aktivisti nudili čokolade, šećer i slične stvari samo da bi glasali za odredjenu partiju.

Ukupno 83 biračka mesta u izbornim jedinicama 3 Apatin, 17 Zrenjanin
tri, i 49 Srbobran, otvorena su jutros na vreme, i na njima je moglo da glasa 78.433 birača.

Pokrajinski poslanici iz navedenih gradova i opština podneli su ostavke zbog sukoba interesa, pošto su istovremeno obavljali i funkcije predsednika opština.

Na izborima u Zrenjaninu ima 10 kandidata, medju kojima su predstavnici Srpske napredne stranke (SNS), Demokratske stranke (DS), Liberalno-demokratske partije (LDP), Srpske radikalne stranke (SRS), Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Dveri, SPS-PUPS-JS-SDPS,
Demokratske stranke Srbije (D S S), Narodne seljačke stranke i jedne
grupe građana.

Dopunski izbori u Zrenjaninu održavaju se pošto je gradonačelnik Ivan Bošnjak iz SNS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Apatinu ima ukupno osam kandidata iz SNS-a, SRS-a, DSS-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, DS-a, Saveza vojvodjanskih Madjara i dve
grupe građana.

Dopunski izbori u Apatinu održavaju se pošto je predsednik opštine Živorad Smiljanić iz SPS-a podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Na izborima u Srbobranu takodje ima osam kandidata - SRS-a, Srpskog
pokreta obnove, SVM-a, LSV-a, SPS-PUPS-JS-SDPS-a, SNS-a, DS S-a i
DS-a.

Izbori u Srbobranu održavaju se jer je predsednik opštine Zoran Mladenović iz koalicije SPS-PUPS-JS-SDPS podneo ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.
Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP