Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVA POVERENICA NIJE DOBRO DOČEKANA

NVO nezadovoljne izborom Brankice Janković

Autor: Tanjug | 29.04.2015 - 13:55:00h | Komentara: 1

Nova kandidatkinja za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti je bivša državna sekretarka u Ministarstvu rada Brankica Janković, a ovakav izbor naišao je na ozbiljne kritike dela javnosti i nevladinog sektora.

Brankica Janković

Brankica Janković | Foto: Medija centar Beograd

Koalicije za pristup pravdi i protiv diskriminacije saopštile su danas da se postupak izbora novog poverenika za zaštitu ravnopravnosti sprovodi bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima civilnog društva.


Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo u utorak je parlamentu predložio da za poverenicu za zaštitu ravnopravnosti izabere Brankicu Janković.

Koalicije u saopštenju ukazuju da se taj postupak sprovodi bez konsultacija sa predstavnicima najčešće i najozbiljnije diskriminsanih grupa, kao što su pojedine nacionalne manjine, a posebno Romi, LGBT zajednica, žene i osobe sa invaliditetom.


U saopštenju se izražava i nezadovoljstvo što odluka tog skupštinskog radnog tela, zajedno sa biografijom Janković, nije objavljena, zbog čega, kako navode, nije moguće proveriti da li ona ispunjava zakonom propisane uslove za izbor na tu funkciju.

Te dve koalicije su od Skupštine Srbije zatražile da bez odlaganja objavi biografiju Brankice Janković, kao i razloge zbog kojih je ona predložena za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, čime bi bili ispunjeni osnovni preduslovi za dalju javnu raspravu o njenom eventualnom izboru.

Podsećaju da prema Zakonu o zabrani diskriminacije za poverenika može biti izabran diplomirani pravnik, sa najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava i onaj koji poseduje visoke moralne i stručne kvalitete.

"Takodje, organizacije civilnog društva sa razočarenjem konstatuju da je postupak predlaganja kandidata za funkciju u ovom nezavisnom organu zadržao svoju političku kontroverznost. Naime, u prethodnih 15 godina su funkcioneri u nezavisnim organima, uključujući i poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, birani ili bez konsultacija sa predstavnicima civilnog društva i/ili uz neskriveno ignorisanje zakonom propisanih uslova za njihov izbor", piše u saopštenju.

Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Skupština Srbije, na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja.

Saopštenje su ispred Koalicije za pristup pravdi potpisale članice Centar za unapredjivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, ĆRIS - mreža odbora za ljudska prava u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, NUNS i Praxis.

Koaliciju protiv diskriminacije čine Centar za unapredjivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Mreža odbora za ljudska prava (CHRIS network), Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, PRAXIS i Regionalni centar za manjine.

Poslednji komentari
  • ljubica Vreme: 29.04.2015 15:18h

    Cim vidim koje se navedene persone bune protiv izbora Brankice Jankovic i bez objavljene njene biografije mislim da je ona parvi izbor.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP