Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SLUČAJ ŠEŠELJ

Obradović šalje pismo u Hag

Autor: Srna | 30.05.2015 - 16:10:00h | Komentara: 0

Predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović zatražiće u ponedjeljak, 1. juna od žalbenog veća Haškog tribunala da se izjasni o nalogu za hapšenje Vojislava Šešelja, koji je prema Zakonu Srbije o saradnji sa Tribunalom neophodan za pokretanje postupka izručenja.

Hag haški tribunal

Haški tribunal | Foto: Profimedia

On je naveo da je početkom prošle sedmice Srbija dobila odluku Žalbenog veća, kojom je naložen povratak Šešelja u pritvor u Hagu, ali ne i nalog za hapšenje.
Obradović kaže da je tim povodom kontaktirao Sekretarijat Haškog tribunala od kojeg je dobio odgovor da je "dispozitiv te odluke dovoljan u ovom slučaju", odnosno da nalog za hapšenje nije potreban.
"Nakon toga je Ministarstvo pravde dostavilo odluku Žalbenog veća Višem sudu u Beogradu, a postupajući sudija je rekao da je nalog za hapšenje u ovom slučaju neophodan za pokretanje postupka po Zakonu o saradnji sa Tribunalom", dodao je Obradović.
Navodeći da je ovde nastao formalni problem, Obradović je rekao da će zbog toga u ponedjeljak, 1. juna, zatražiti od sudskog veća, koje je donelo odluku o povratku Šešelja u Hag, da ovo pitanje razjasni i iznese svoj stav.
"U tom smislu tražiću da budem saslušan zajedno sa predstavnikom Sekretarijata Tribunala da bi veće moglo da ima sve okolnosti donesene odluke i postupka koji treba da se sprovede u Beogradu", rekao je Obradović.
S obzirom da je postupak o ovom pitanju hitne prirode, Obradović očekuje da ta rasprava bude zakazana u roku od desetak dana, prenose beogradski mediji.
"Za to vreme će Šešelj nastaviti da boravi na slobodi pod uslovima koje mu je odredilo pretresno veće, osim ako ne odluči da izmeni svoju odluku i da se dobrovoljno vrati u pritvor Haškog tribunala", rekao je Obradović.
On je naveo da će Srbija dosljedno poštovati svoje međunarodne obaveze, ali i postupati sa domaćim zakonodavstvom.
Šešelj je pušten na privremenu slobodu u novembru prošle godine nakon 12 godina provedenih u pritvoru.
Na insistiranje glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, Žalbeno vijeće je naložilo Vladi Srbije da ga uhapsi do 26. maja ili u što kraćem roku nakon toga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP