Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZAVRŠENO IZLAGANJE HRVATA U HAGU

Obradović: Tanki dokazi Hrvatske!

Autor: Beta | 07.03.2014 - 15:23:00h | Komentara: 0

Glavni zastupnik Srbije Saša Obradović ocenio je danas da su "tanki" i "slabi" dokazi koje je Hrvatska izložila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za optužbu protiv Srbije za genocid tokom rata 1991.

Saša Obradović

Saša Obradović | Foto: FoNet

- Mi smo protekle nedelje čuli prilično ozbiljne i teške navode o zločinima koji su izvršeni 1991. godine na teritoriji Republike Hrvatske, ali ono što javnost nije imala prilike da vidi, to su dokazi na kojima se ti navodi zasnivaju i koji su, po mom mišljenju, prilično tanki - rekao je Obradović izveštačima u haškoj Palati mira, nakon što je Hrvatska završila izlaganje o svojoj tužbi.

Srbija će na tužbu Hrvatske početi da odgovara u ponedeljak, 10. marta, a tokom iduće sedmice će najvišem sudu UN izložiti i argumente o kontratužbi da su hrvatske vlasti počinile genocid nad Srbima iz Kninske krajine tokom operacije Oluja, u avgustu 1995.
Obradović je najavio da će "javnost biti prilično iznenadjena" kada u ponedeljak srpska strana bude progovorila o tim dokazima o kojima se "protekle nedelje ništa nije moglo čuti".
- Naš tim neće poricati sledeće nedelje da su izvršeni teški zločini. Ono što ćemo poricati, to je kontekst događaja u kojem su izvršeni, to su dokazi za koje smatramo da su slabi - govorim, naravno, ne o dokazima koji su utvrdjeni od Haškog tribunala, već o drugim dokazima koje Hrvatska nudi. Naravno, poricaćemo da su zločini koji su izvršeni - izvršeni s genocidnom namerom - rekao je Obradović.
Ocenjujući da je to "fer pristup", zastupnik Srbije je izrazio nadu da će i hrvatska delegacija imati isti pristup kada bude odgovarala na srpsku kontratužbu, "a ne da tvrdi da su u operaciji Oluja Srbe ubijali Srbi, kao što je bilo u prethodnoj, pisanoj fazi postupka".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP