Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

BRITANSKI AMBASADOR

Od Londona Srbiji pet miliona funti

Autor: Tanjug | 25.07.2015 - 10:23:00h | Komentara: 1

Velika Britanija ima jasnu politiku podrške članstva Srbije u EU, izjavio je ambasador Velike Britanije u Beogradu Denis Kif i izrazio nadu da će prva poglavlja biti otvorena ove godine.

Denis Kif, ambasador Velike Britanije

Denis Kif, ambasador Velike Britanije | Foto: Profimedia

Kif je u intervju za list "Danas" rekao da će direktna bilateralna finansijska podrška Velike Britanije Srbiji ovoj godini biti oko pet miliona funti.

To znači pomoć posle poplava, realizacija raznih programa, stipendiranje, stručne razmene, stažiranje, podrška reformama u integracijama. Premijer Kameron je najavio i novi program podrške od oko tri miliona funti, naveo je Kif.
Na konstataciju da u Srbiji postoji uverenje jednog dela javnosti da Velika Britanije nije baš zaintersovana za integraciju ovog prostora i ne veruje da se možemo reformisati u nekom doglednom periodu, Kif kaže da ne deli takvo mišljenje.

Šokiran događajima u Srebrenici

On je ponovio da je potpuno bio šokiran napadom na Vučića u Potočarima i dodao da je činjenica da je on(Vučić) tamo bio vrlo pozitivna".
Za njega je, kako je kazao, najvažnija slika te posete bio momenat kada su Majke Srebrenice Vučiću dale cvet Srebrenice.
"Taj momenat je simbol pomirenja. Kada je reč o pomirenju u regionu, rekao bih da sa Srbijom imamo u osnovi istu politiku i želje. Jasno je da kada je reč o rezoluciji o Srebrenici u SB UN, nismo imali isti stav, ali to se dešava", dodao je Kif.
 

Ne delim takvo mišljenje, jer jesmo zainteresovani i angažovani. Proces integracija i reformisanja traje nekoliko godina i odvija se u dosta komplikovanoj atmosferi poput krize u Grčkoj i migrantske krize, naveo je.
U Velikoj Britnaiji, kaže, želimo da vidimo promene u EU, jer mislimo da ona treba da bude fleksibilnija i konkurentnija na svetskoj sceni.
EU ima unutrašnje probleme koje treba da reši. Mislimo da su potrebne reforme i u Srbiji. Želimo da vidimo reformisanu Srbiju u reformisanoj EU. Mislimo da je to moguće i radimo na tome, kazao je Kif.
Upitan da li očekuje da Beograd i Priština postignu dogovor 27. avgusta u Beču, Kif Kaže da ne zna, ali se nada da će prva poglavlja biti otvorena ove godine.

Noleta svako zna

Kif je, na pitanje kakvo lice Srbije vidi građanin Britanije kada gleda i sluša srpskog premijera i ministra spoljnih poslova, odgovorio da normalne ljude u Britaniji više interesuje tenis i fudbal i da je najpoznatiji Srbin u njegovoj zemlji Novak Đoković.


Komentarišući susret premijera Aleksanda Vučiha sa članvoima Predsedništva BiH, Kif kaže da je to veoma pozitivan korak i dobra vest za obe strane.
"Mislim da je to iskren i pozitivan korak. Predsednik Vlade Srbije takodje ima konzistentnu i koherentnu politiku prema susedima. Sastanak sa članovima Predsedništva BiH vidim kao deo te politike., rekao je britanski diplomata.

Odgovarajući na pitanje kakav bi odnos naša vlada trebalo da ima prema Miloradu Dodiku, Kif je kazao da ne bi da premijeru govori kako da se ponaša prema predsedniku Republike Srpske, ali da misli da je vrlo važno da predsednik vlade i vlada mogu da imaju pozitivnu ulogu u nekim situacijama.

"Na primer, kada je gospodin Dodik predložio referendum u RS, predsednik vlade mu je poručio da razmisli o tome. Referendum je vrlo opasan jer je protiv svih obaveza, dogovora svih lidera u BiH. Koči napredak ka EU i odvlači pažnju od stvarnih društvenih i ekonomskih problema sa kojima se gradjani susreću. Ne vidim kako može to da doprinese pomirenju i napretku BiH", kazao je Kif.

Teške godišnjice

Povodom obeležavanja godišnjice Oluje 5. avgusta, Kif je naveo da u odnosima između svih zemalja Balkana ima teških godišnjica, naglasivši da je potrebno da sve strane pokažu zrelost i odgovornost.

Poslednji komentari
  • Gledalac Vreme: 26.07.2015 08:43h

    Ne cudi sve ovo ni malo.G-dja Stanislava Pak Stankovic je toliko agresivna u javnim nastupima da je neprijatno i slusati ono sto ona iznosi.Zena se ne gasi,a odaje utisak da svi drugi njoj moraju dati sve vreme za pricu,jer ke on " boue moj" neko i nesto.neko takav ne moze savetovati nikoga dobro

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP