Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KOSOVSKO PITANJE

Odbor za KiM predožio
tri nova amandmana!

Autor: Tanjug | 12.01.2013 - 19:09:00h | Komentara: 0

Odbor za Kosovo i Metohiju odbacio je danas svih 14 amandamana koji su podneti na Predlog rezolucije o Kosovu, ali je uvažavajući primedbe koje su iznete u ranije podnetim amandmanima predložio skupštini na usvajanje tri nova amandmana.

Kosovo

Kosovo | Foto: Saša Maričić

Tri nova amandmana odbora proizilaze iz promedbi koje su u podnetim amandmanima navele Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije.

Prvi amandman odnosi se na preambulu rezolucije u kojoj se, u izvornom tekstu, nabrajuju rezolucije i deklaracije koje su do sada bile usvojene u parlamentu i predlaže da se generalnom forumulacijom zameni pojedinačno navođenje relevantnih akata o Kosovu i Metohiji i time izbegne mogućnost izostavljanja nekog od tih akata:
"Potvrđujući stavove iz svih rezolucija, deklaracija i odluka Narodne skupštine Republike Srbije o Kosovu i Metohiji i uzimajući u obzir odluke Generelne skupštine i Saveta Bezbednosti Ujedninjenih nacija o Kosovu i Metohiji", navodi se u novoj formulaciji.

Drugim amandmanom se menja nekoliko delova tačke 1. Predloga rezolucije i, između ostalog, predlaže se da se u tekst dokumenta prenese deo iz obraloženja kojim se predviđa da se sve nadležnosti, koje kao rezultat pregovora budu poverene privremenim institucijama samouprave u Prištini, budu potvđene ustavnim zakonom i prenete organima AP KiM.
U prethodnom tekst bilo je navedeno samo zakonom i amandmanom se zapravo precizira da je reč o Ustavnom zakonu.

Takođe, drugim amandmanom se sintagma "evropske integracije" u tekst u kome se navodi da "u razgovorima sa predstavnicima Prištine treba insitirati na onome što doprinosi boljem životu građana na KiM, miru, stabilnosti i evropskim integracijama" menja u "evropsku budućnost Srbije i regiona".
Drugim amandamnom se dodatno pecizira tekst koji se tiče života srpske zajednice na KiM i kojim se predlaže da se ciljevi razgovora prošire radi stvaranja uslova da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na području KiM imaju punu zaštitu ljudskih prava, garantovanu sigurnost, ostvarivanje prava na povratak i zaštitu njihovih imovinskih prava, rasvetljavanje sudbine nestalih, kao i efikasnost sudskih postupaka u vezi sa etničkim nasiljem nad Srbima.

Trećim amandamnom se samo zamenjuje reč Republika Srbije, rečima predstavnici Republike Srbije.
Sednici odbora nisu prisustvovali polanici DS i DS S.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP