Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLALI PISMO ZVANIČNICIMA

Opozicija Kosova traži prekid svih aktivnosti oko specijalnog suda

Autor: Beta | 03.06.2015 - 16:07:00h | Komentara: 1

Lideri opozicionih stranaka u Skupštini Kosova zatražili su od najviših zvaničnika, predsednice, premijera, predsednika Skupštine i prvog zamenika premijera da prekinu sve aktivnosti vezane za formiranje Specijalnog suda za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Hag ga oslobodio:  Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj | Foto: Profimedia

U pismu koje je upućeno predsednici Atifete Jahjaga, predsedniku Skupštine Kadri Veseljiu, premijeru Isi Mustafi i zameniku premijera Hašimu Tačiju se ističe da ustavni amandman na Ustav Kosova o formiranju suda i specijalnog tužioca znači suspenziju ustavnih rešenja koja se odnose na suverenitet pravnog sistema Kosova.
- Ovo nije delegiranje suvereniteta. To je povlačenje od prve karakteristike države, suverenog delovanja, kaže se u pismu koje su potpisali Visar Imeri iz "Samoopredeljenja", Ramuš Haradinaj iz Alijanse za budućnost Kosova i Fatmir Ljimaj iz Incijative za Kosovo.
- Vi nemate ni ustavno pravno niti legitimno demokratsko pravo da predate suverenitet koji u našoj Republici proističe od naroda kao njegovo neprikosnoveno pravo. U ovim okolnostima politička grupa koju ste formirali o ovom pitanju (Specijalnom sudu) je nelegitimna, što znači da je tehnička grupa takođe nelegitimna. Vi nemate ni mandat niti ustavni legitimitet da formirate političku grupu na kojoj će se raspravljati i pregovarati o suverenitetu države u jednom od najznačajnijih segmenata - sudstvu, kaže se u pismu.
U pismu se takođe dovodi u pitanje legitimitet Ustavnog suda Kosova da donosi procene ustavnosti odredbi amandmana na Ustav o Specijalnom sudu i ističe da je Ustavni sud odlučivao u skladu sa potrebama dnevne politike.
Ustavni sud Kosova je presudio da ustavni amandman ne dovodi u pitanje ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i da nije u suprotnosti sa Ustavom Kosova.
- Vi četvorica institucionalnih rukovodilaca Kosova nemate ni pravo, ni mandat, niti ovlasćenja da oduzmete suverenitet zemlje. Ustavni amandman ne treba da se stavi na glasanje u Skupštini. Zato tražimo da odmah prekinete sve političke i institucionalne korake u tom pravcu, kaže se u pismu Imerija, Haradinaja i Ljimaja.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 05.06.2015 14:20h

    Nula od coveka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP