Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZBOG MISTERIOZNOG POVLAČENJA ZAKONA

Opozicija traži ostavku Verbića

Autor: Tanjug | 13.05.2015 - 13:27:00h | Komentara: 0

Poslanici opozicije tražili su danas od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića dodatna objašnjenja u vezi povlačenja predloženog zakona o udžbenicima iz skupštinske procedure dan uoči početka rasprave, a neki od njih smatraju da resorni ministar zbog toga treba da podnese i ostavku.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Oliver Bunić

Poslanici raspravljaju o izmenama Zakona o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, a predstavnici DS, SDS i Nove stranke su raspravu i prisustvo ministra Verbića u sali iskoristili kako bi od njega zatražili objašnjenje za povlačenje predloženog zakona o udžbenicima.

Poslanica DS Aleksandra Jerkov, koja je i predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, izrazila je žaljenje što se u sali ne govori o udžbenicima, navodeći da su dva zakona, od pet koliko ih je bilo na dnevnom redu nove sednice, volšebno nestala iz procedure.
Budući da je iz Ministarstva juče saopšteno da je zakon povučen pod pritiscima, Jerkov je navela da je to veoma opasno jer bi značilo da Vlada Srbije podleže pritiscima knjižara.
Postavila je pitanje da li je zakon povučen kako bi se ugodilo njihovim zahtevima, te kako se može znati da bilo koji drugi zakon koji je predložen nije uradjen pod pritiskom.
Zamenik šefa poslaničke grupe SDS Janko Veselinović smatra da ministar Verbić zbog povlačenja iz procedure zakona o udžbenicima treba da podnese ostavku.
Vlada je povukla iz procedure i zakon o udžbenicima i zakon o odbrani od grada. Ono što je najskandaloznije je što je ministar Verbić izjavio da je zakon takav da se ne može popraviti amandmanima. Da ima morala odavno bi podneo ostavku. Ovo je za ostavku, rekao je Veselinović.
Sudbina predloženog zakona o udžbenicima, prema njegovim rečima, pokazuje da Vlada Srbije nema kompetentne ministre.
U raspravi o predloženim rešenjima o pravnoj zaštiti industrijskog dizajna, Veselinović je naveo da je istraživanje pokazalo da se u Srbiji u 90 odsto slučajeva trguje na crno intelektualnom svojinom.
"Kod nas je intelektualna svojina siva zona. Jedna od najsivljih u privredi, rekao je Veselinović i ministra prosvete upitao šta će se desiti ako neko uzme maketu Beograda na vodi i proglasi je za svoju, te iz čega će deca da nauče nešto o industrijskom dizajnu kada ne postoje adekvatni udžbenici, aludirajući na zakon o udžbenicima.
Odgovor mu je stigao od šefa poslanika SNS Zorana Babića, koji je primetio da je Veselinović govorio o svemu samo ne o tačkama koje su na dnevnom redu, kao i da su svega dva zakona povučena u aktuelnom skupštinskom sazivu.

Za vreme vlasti Borisa Tadića, kako je istakao, povučeno na desetine zakona, a kao primere je naveo Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o železnici.
Babić je rekao i da je Veselinović, odnosno njegova nekadašnja stranka, bio na vlasti 12 godina i da ništa nije uradio na zaštiti intelektualne svojine.

Veselinović je, inače, najavio podršku njegove stranke medjudržavnim sporazumima Srbije sa Rusijom i Makedonijom o uzajamnom priznavanju i ekvivaleciji javnih isprava o stečenom obrazovanju i naučnim nazivima.
Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević rekao je da je zakon o udžbenicima naprasno povučen iz procedure, bez ikakvog obrazloženja, a predložio je parlamentu da, pošto ne raspravlja o tom, debatuje o dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji uvodi princip akademske čestitosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP