Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

INTERVJU NEDELJE

Osuđeni mi pišu koje košulje da nosim!

Autor: Danica Ćuruvija | 09.03.2013 - 22:41:00h | Komentara: 9

Dragomir Gerasimović (39) radi 11 godina kao sudija. Kaže da posao nije lak, ali da ga ne bi menjao. Ne plaši se opasnosti koje nosi ovaj posao ni poneke izgovorene kletve.

Crvena zvezda  je moja velika ljubav i strast

Crvena zvezda je moja velika ljubav i strast | Foto: Rajko Ristić

Da li je posao sudije težak?
- Generalno jeste težak. Posebno je težak u poslednjih petnaestak godina, naročito nakon završetka ovih silnih ratova i događanja koja su pratila Balkan. To je ostavilo tragove na celu populaciju i prouzrokovalo porast kriminala, koji je evidentan naročito u sferi imovinskih delikata, kao i krivičnih dela sa elementima nasilja. Pretpostavljam da je tome doprinela i teška ekonomsko-finansijska situacija koja je pratila ova postraumatična ratna vremena. Danas u Srbiji nije lako biti sudija zato što je i obim posla udvostručen, posebno u poslednje tri godine.


Šta je bio vaš motiv da postanete sudija?
- Potičem iz pravničke porodice. Otac Dobrivoje Gerasimović, koga su takođe zvali Gera, bio je dugogodišnji sudija, najpre Petog opštinskog, a zatim i Okružnog suda u Beogradu. Izgradio je karijeru kao istražni sudija, a jedno vreme je bio i šef istrage Okružnog suda u Beogradu. Mogu neskromno da kažem da je ostavio dubok trag u pravosuđu, zbog čega sam ponosan, a na neki način me je i uveo u pravničku porodicu. Godinama sam bio Gerin sin ili Gera junior. To mi je imponovalo, mada mi je donelo i određene teškoće da opravdam to prezime, upravo zbog činjenice koju sam malopre napomenuo. Deda, moj imenjak, takođe je bio pravnik, može se reći čuveni. Bio je predratni sudija, u jednom trenutku šef kabineta u Ministarstvu pravde Aleksandra Karađorđevića. Kada je izbio rat 1941, on je na sreću pobegao u selo Ba i pridružio s pokretu Draže Mihailovića, pošto je pripadao toj struji, kojoj je, ruku na srce, pripadala cela familija. Njegov rođeni brat, moj deda stric Čedomir Gerasimović, bio je poznati beogradski advokat.

Da li je danas opasno biti sudija i da li se plašite kada sudite nekom okrutnom ubici ili razbojniku?
- Strah ne postoji i sve dok ne postoji, ja ću se baviti ovim poslom. Ukoliko u nekom momentu osetim da ne mogu da izdržim breme posla, povući ću se.

Da li vama neko preti?
- Pretnje u pravom smislu te reči nisam imao. Mogao bih da okarakterišem da sam u pojedinim slučajevima imao nešto što bi se moglo prevesti kao kletva, kao na primer „dabogda se nešto desilo...“. Sva sreća, to nikada nije imalo ozbiljne anotacije i to sam sam shvatio kao jednu vrstu kletve ili klevete.

Koja je najteža presuda koju ste izrekli?
- Svako suđenje, odnosno presuda, na svoj način je teška, ali meni lično je možda najteže das sudim saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, što sam čuo i od nekih drugih kolega.

Strah ne postoji i sve  dok ne postoji, ja ću se  baviti ovim poslom

Strah ne postoji i sve dok ne postoji, ja ću se baviti ovim poslom | Foto: Rajko Ristić

Da li se sećate nekih anegdota sa suđenja?
- Sećam se jednog suđenja za iznudu, gde je okrivljeni bio optužen da je iznudio novac u velikom iznosu, a on se branio da je potraživao novac od lica koje je smatrao biološkim ocem. Tokom postupka, saslušanjem oštećenih „oca i strica“, bez obzira na to što je sud utvrdio postojanje krivičnog dela, a zatim okrivljenog i osudio, ostala je nedoumica da li je optuženom oštećeni zaista otac. Moji porotnici, zapisničar i pripravnici su me tada pitali: „Sudija, zar vam se ne čini da okrivljeni liči na oštećenog?“. Iako je suđenje bilo napeto, taj okrivljeni mi je kasnije slao pisma iz zatvora u kojima me hvalio i čak mi govorio da me vidi kao budućeg predsednika suda. Najzanimljivije je da je komentarisao moj izgled i stajling, pa je čak jednom pismu napisao da mu se dopadaju košulje koje nosim i da mi preporučuje košulje sa tri dugmeta od određenog proizvođača!


Da li je bilo još sličnih situacija?
- U Prvom opštinskom sudu sudio sam jednom osumnjičenom za nedozvoljenu trgovinu pirotehničkim sredstvima. On je bio vrlo neposredan i obraćao mi se sa „ti“. Izrekao sam mu kaznu, nakon čega se on dva ili tri puta vraćao da me pita da li može umesto uslovne osude da dobije novčanu kaznu. Kada je i četvrti put ušao, a mene video vidno iznerviranog, rekao mi je: „Sudija, razmisli još jednom. Ti, pa bog!“.

Kome ste sudili od poznatih ličnosti?
- Kao istražni sudija u Prvom opštinskom sudu, vodio sam postupak protiv glumca Tihomira Arsića, kada sam saslušavao njega i kao oštećenu njegovu suprugu Biljanu Krstić. U svojstvu privatnih tužilaca i tuženih, saslušavali smo mnoge medijske ličnosti, među kojima su bili Čedomir Jovanović, Vlade Divac, Stanko Cane Subotić, Jelena Rozga, Nataša Kandić, Andreja Mladenović, Vojin Đorđević...

Koji je najteži momenat u postupku?
- To je svakako izricanje presude. Da se tako izrazim, to je tačka na i, kruna postupka, makar kod mene je to najteži momenat, jer se u jednom minutu, u jednom sekundu sublimira nešto što je možda rađeno godinama. Nikad nisam izrekao presudu, a da nisam bio 100 odsto siguran, uključujući na kraju moje slobodno sudijsko uverenje, koje me zasad, čini mi se, nije prevarilo.

Koja je vaša druga ljubav?
- Crvena zvezda je moja velika ljubav i strast, opet zahvaljujući genetskom kodu. Moj otac je bio veliki zvezdaš, deda i ujak takođe, stariji brat. Moj otac je bio dosta angažovan u pojedinim strukturama Sportskog društva Crvena zvezda, kako u fudbalskom tako i odbojkaškom klubu. Otac je u Crvenoj zvezdi bio veliki prijatelj sa predsednikom Odbojaškog saveza Aleksandrom Boričićem, generalnim sekretarom Slobodanom Miloševićem zvani Ševa, Draganom Džajićem i mnogim drugim. Ja sam ga nasledio u Sportskom društvu Crvena zvezda, u odbojkaškom klubu. Kada je moj otac 2002. umro, mene je predsednik Boričić pozvao da se pridružim odbojkaškoj familiji, što sam sa oduševljenjem prihvatio.

Vaš otac je sahranjen u grobnicu u kojoj je sahranjen i vaš predak, prvi predsednik vlade i ministar spoljnih poslova Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca?
- Milenko Vesnić je moj čukundeda, bakin deda po majčinoj liniji. Bio je predsednik vlade, tada se to zvalo ministarski savet. Sahranjen je u aleji predratnih velikana u Beogradu, pored grobnice Nikole Pašića, čiji je dugogodišnji saradnik bio. Ako se ne varam, Milenkova supruga zvala se Blanša, bogata Francuskinja, u njenoj vili je kasnije bila smeštena Ambasada SFRJ. Milenko je bio veliki erudita, preveo je dela Viktora Igoa na srpski jezik, bio je jedan od najčuvenijih Srba svih vremena, najbliži Pašićev saradnik.

Dina Čolić

Dina Čolić | Foto: Z. Lončarević

Nadmašiću taštu!
Vaša supruga je ćerka poznate novinarke i voditeljke Dine Čolić Anđelković?
- Da, moja tašta je poznata, veliko je i priznato ime nekadašnje Jugoslavije, sa kojom umem da se šalim o tome da li ću uspeti da nadmašim njenu slavu i bogatu karijeru.

Nisam u sukobu sa suprugom
Vaša supruga Lea je takođe pravnik, advokat. Ima li sukoba interesa u vašem poslu?
- Da, supruga mi je advokat. Počela je da radi u jednoj poznatoj beogradskoj kancelariji, kod advokata Borivoja Borovića, gde je radila kao pripravnik, a zatim kao advokat. Vremenom se osamostalila, bavi se najviše privrednim pravom i zastupa između ostalog i jedno od najpoznatijih domaćih privrednih društava. Nismo u sukobu interesa, jer i Zakon o krivičnom postupku zabranjuje da bude stranka u postupku, koji ja vodim, a i ne bavi se više krivicom.

Poslednji komentari
  • Ja Vreme: 09.03.2013 23:33h

    Za mene bi vece iznenadjenje bilo kada biste intervjuisali nekoga ko ne potice iz neke od " cuvenih" porodica, a iskljucivo svojim radom i kvalitetom da je uspeo .No bojim da biste tesko takvog nasli u ovom drustvu, uglavnom su u pitanju sve sami prestolonaslednici, po ocevima, majkama, dedama, tastama, zenama...Jadni smo

  • Zrenjanin Vreme: 10.03.2013 00:23h

    Tako ti teško pada što si sudija.Jarane,do 2003.god.su sudije imale manje plate od spremačice sa viškovima,sa 13 platom u NIS-u.Oklen jado nekretnine, sudili ste po 10 god.da zastari predmet, sudite kako vi hoćete, koliko kinte, toliko sudjenja, bar ovi jarani moji iz Zrenjanina.Ako je iko imao posla sa njima imala sam ja i znam kako su sudili ubicama, koiiko kinte, takvo sudjenje, ali sam im ja jeb.maj.jer nisam njihova Zrenjaninka, ali kako se vlast promeni, a oni uzjašu.Zato se nadam da će Nemačka sve to pozlatiti, tako da će sudije morati biti u zatvoru koje primaju mito,nepošteno rade....

  • Cile Vreme: 10.03.2013 00:40h

    A sta ovaj se nije zaposlio preko veze? Decko je bio suvi talenat pa je tako postao sudija? U ovoj zemlji Srbiji se radno mesto u drzavnoj sluzbi nasledjuje, kao da je ocevina, dedovina. Zato smo i sada u najgorem kanalu jer nisu sposobni u drzavnoj upravi vec vezare. Ovaj sudi jer mu je cale to ostavio kao nasledstvo, lekari isto sakate narod jer su tim poslom im se bavili roditelji.

  • DSV Vreme: 10.03.2013 09:40h

    Pa ko je ovaj lik da se o njemu toliko pise ???

  • Novinar Vreme: 10.03.2013 09:47h

    Sta je povod za ovaj intrevju?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP