Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ISPLIVALI DETALJI

Otkriveni tajni dokumenti: Hrvati su prvi priskočili u pomoć pri rušenju Miloševića

Autor: Jutarnji list | 01.04.2014 - 13:48:00h | Komentara: 0

Hrvatska je vrlo susretljiva i spremna da pomogne u naporima Sjedinjenih Država da ojačaju opoziciju u Srbiji i sruše režim Slobodana Miloševića, hvalio je Franju Tuđmana bivši američki ambasador u Zagrebu Vilijam Montgomeri u depešama koje je slao kolegama u Stejt Dipartmentu.

Slobodan Milošević

Slobodan Milošević

Ovih dana objavljeni dokumenti iz mandata Bila Klintona otkrivaju da su SAD uložile 12 miliona dolara u programe pomoći opozicionim strankama, nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima u Srbiji. Hrvatska im je izašla u susret time što je od svih zemalja prva priskočila u pomoć i HRT-ov odašiljač u Belju dala na korišćenje za reemitovanje programa Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa na srpskom jeziku.
Kako je Milošević gušio slobodu medija, SAD su nakon upada na beogradsku opozicionu radiostanicu B92 odlučile da pokrenu projekat "Prsten oko Srbije" kako bi se građanima Srbije omogućilo nepristrasno informisanje.
U depeši iz aprila 1999., dakle u vreme dok je još trajalo NATO-ovo bombardovanje Srbije, američka ambasada u Zagrebu izveštava Vašington o pripremama za emitovanje prodemokratskih radijskih programa preko HRT-ovog odašiljača u Belju: američki diplomati obavili su razgovor s pomoćnikom ministra za telekomunikacije Dominikom Filipovićem, a tek se očekivao dodatni sastanak s tehničkim osobljem HRT-a u Zagrebu.
Odašiljač u Belju se sastoji od tri televizijskih i pet radijskih transmitera preko kojih se program može emitovati sve do Novog Sada i Beograda. Zagreb je pristao na to, ali HRT traži dodatnu opremu, vrednu 80.000 dolara.
Čim je dobiju, u roku od dve nedelje mogu da počnu sa reemitovanjem prodemokratskih radiostanica, obećali su Amerikancima. U dosad tajnim depešama Montgometri napominje da je hrvatska Vlada vrlo susretljiva i spremna na saradnju.
To je bilo u aprilu 1999., ali u septembru 1999. nastaje problem kad se Srbija požalila Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji da Hrvatska ometa emitovanje njenih programa. Srbija se žalila ITU da Hrvatska ometa emitovanje 1. programa Radio Beograda. Hrvatska Vlada želi da izbegne neprijatnosti s ITU-om i traži od SAD-a savet šta da učini. Hrvatska predlaže da se frekvencija malo pomakne tako da se više ne poklapa s Radio Beogradom.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP