Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POMERANJE ROKOVA

Otvaranje poglavlja sa EU tek u septembru?

Autor: Beta | 18.01.2015 - 10:25:00h | Komentara: 2

Prva poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije u EU mogla bi da se otvore tek u septembru, do kada bi, kako se procenjuje u Briselu, trebalo da se zaokruži primena svih tačaka Briselskog sporazuma.

Evropska Unija

EU/Profimedia

Prema saznanjima "Novosti" , u septembru bi se, istovremeno, startovalo s poglavljem 35 koje obuhvata normalizaciju odnosa sa Prištinom, i s  poglavljem 32, o finansijskoj kontroli.
Berlin i London traže potpunu primenu Briselskog sporazuma pre otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.
Kako prenose dobro obavešteni izvori "Večernje novosti", na ovakvom redu najviše insistira Berlin, a priključio se i London što je signalizirano i državnom vrhu Srbije prilikom ovonedeljne posete britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda Beogradu.
Hamond je poručio da će Velika Britanija u Evropskom savetu glasati za otvaranje poglavlja kada se sprovedu svi sporazumi Beograda s Prištinom, postignuti u Briselu.
Procena briselske administracije je da je za to potrebno najmanje sedam-osam meseci jer je spisak zadataka iz Briselskog sporazuma koje treba ispuniti, "poduži", piše list.
Predsednik Odbora Skupstine Srbije za evropske integracije, Aleksandar Senić rekao je za beogradski list da Nemačka zahteva od Srbije da se dokaže kao pouzdan partner što, "na prvom mestu, znači da Vlada Srbije mora da ispuni već prihvaćene medjunarodne obaveze, prevashodno kroz Briselski sporazum".
Na spisku Berlina su, između ostalog, i donošenje statuta Zajednice srpskih opština u skladu s prištinskim zakonima, učešće Kosova u svim regionalnim forumima, prihvatanje pasoša Kosova na granici sa Srbijom.
Poslednji komentari
  • Pera Vreme: 18.01.2015 11:33h

    Rekli da do kraja 2014 pa pocetak 2015 sada kraj 2015...Razlog je verovatno sukob Vucic i Maja Kocijancic... Vucic bi trebao malo da povede racuna o svom ponasanju, ne moze on sa svima kao sa svojim ministrima "TIŠINA TAMO"... Vucic i Toma hteli da budu kao Tito i istok i zapad a ono kontra ni istok ni zapad...

  • Rade Vreme: 18.01.2015 16:05h

    Cvrc Milojka, cvrc gevezen zajn ! Gde su Jadranka Joksimović i Tanja Miščević? Da ih nije možda Vučić poslao da vežbaju doček kineske nove godine? Treba će nam kad se budemo prebacivali na kineski kolosek, ako i tamo ne zakasnimo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP